Promo banner

A+ A A-

Bajramske aktivnosti Aktiva vjeroučitelja u Maglaju

Na našoj ranijoj redovnoj sjednici Aktiva vjeroučitelja maglajskog medžlisa, donesena je odluka o pokretanju humanitarne akcije bajramskih paketića pod stalnim motom ''djeca djeci''. U našoj dosadašnjoj tradiciji učenici svih uzrasta su prema svojim skromnim mogućnostima pripremila bajramske paketiće za one kojima je pomoć i pažnja ljubavi potrebna. U duhu humanosti učenici su pripremili preko 900 (devetsto u prosjeku od 10 KM) paketića iz tri naše osnovne škole na  općini Maglaj. Ranije akcije su bile usmjerene na povratnička područja odnosno na Podrinje a glavno odredište je bila Srebrenica, Višegrad, Foča. Ove godine paketiće smo uručili djeci sa posebnim potrebama i djeci koja su bez roditelja i bolesnim.

kb-maglaj-2011-1

U akciju prikupljanja i uručivanja učestvovali su svi vjeroučitelji shodno svojim afinitetima i mogućnostima. Akcija je bila i medijski popraćena na lokalnom nivou. Osim vjeroučitelja tu su bili uključene uprave škola na obezbjeđenju skladištenja i prevoza, Medžlis je organizovao prevoz za djecu u Foči.

Božijom voljom paketići su stigli na slijedeća odredišta:

03.11.2011.god.

Jedan dio paketića podijelili smo u Centru za djecu s posebnim potrebama i prvim razredima u osnovnoj školi. Vođa delegacije u ''Centru'' bila je vjeroučiteljica Kanita Mulahasanić prof, uz pratnju učenika O.Š. Maglaj i vjeroučitelja Amira Purkovića. Uz maksimalno oduševljenje djece svih uzrasta lijepo su to primili i dočekali uposlenici Centra.

04.11.2011.god.

Najveći dio paketića bio je upućen u Zenicu u ''Dom za nezbrinutu djecu'', Dječije odjeljenje u Kantonalnoj bolnici i dio je ostavljen u nevladinoj organizaciji Humanost koja je paketiće raspodijelila na manje dječije centre kojima stalno pomažu. Vođa delegacije u Zenicu bila je vjeroučiteljica Safira V.-Karajbić u pratnji kolega Ajše Dedukić i Sedada Skejića kao predstavnika škola i s njima učenici starijeg uzrasta.

05.11.2011.god.

Pod pokroviteljstvom Medžlisa gl. Imam Izuddin ef. Kruško obezbijedio je prevoz za preko 250 paketića za djecu na prostoru Medžlisa Foča i džemata Hum Bastasi.

Prema povratnim informacijama sa terena možemo zaključiti da je cilj postignut. Izmamili smo radost kod djece koja su napuštena, bolesna i uskraćena za one blagodati koje mi uživamo. Bilo je dirljivih momenata o čemu svjedoče slike koje govore više od hiljadu riječi. 

Humanitarne aktivnosti u srednjim školama su takođe bile sprovedene u vidu materijalne pomoći ugroženim porodicama i učenicima.

U Mješovitoj srednjoj školi profesorica Alema Purković sa svojim učenicima je prikupila solidan novčani izno i kupovinom neophodnih životnih namirnica, posjetila je sa grupom učenika porodicu Ćatić Zuhdije u Misurićima.

Na isti način je profesorica Aldina Hodžić posjetila porodicu u Maglaju.

U gimnaziji Edhem Mulabdić profesor Mersudin Muminović je sakupio novac za mjesečni prevoz učenice koja je u teškoj materijalnoj situaciji.

U svim osnovnim i srednjim školama bile su upriličene bajramske svečanosti na najvišem nivou kako to priliči uz prisustvo gl. Imama i predstavnika Medžlisa.

A najveća već tradicionalna svečanost povodom Bajrama se desila u Domu kulture ''Edhem Mulabdić''. Naime vjeroučiteljica Admira Kovačević je sa svojim učenicima iz OŠ Novi Šeher priredila bajramski koncert već po četvrti put. Ova svečanost je dobila već značaj tradicionalnog zbog neumornog pripremanja učenika za ovu priliku. Gosti su bili zvanice vjerskog, kulturnog i javnog života u Maglaju kao i učenici naših osnovnih škola. Učenici su i ovaj put upriličili prema svojim mogućnostima lijep doček Kurban bajrama.

A.P.

  • 0101