A+ A A-

Svečana akademija sa Naibu-reisom u Austriji

Nedjelja, 27. novembar, je dan kada je bila posebna čast biti džematlija Gazi Husrev-begovog džemata u Klagenfurtu u Austriji. Danima prije 27. novembra su se džematlije Klagenfurta spremale za doček velikog gosta, uvaženog Naibu-reisa Ismeta ef. Spahića, za doček Nove hidžretske godine i za prvu svečanu akademiju u ovom gradu povodom Nove hidžretske godine. Uvaženi Naibu-reis je pokazao svoju veličinu kada je u kasnim godinama svoga života, te uz vidnu fizičku slabost pokazao brigu za svojim narodom u dijaspori, te uz veliki trud doputovao u Klagenfurt i medu svojim ljudima proveo dva dana i dvije noći. Svečana akademija je upriličena u gradskoj sali,koja je bila tijesna da primi sve poštivaoce djela uvaženog Naibu-reisa.

nhg-nr-klagenfurt-2011-1

Program je vodio imam džemata. Dva hora ilahija su se potrudila da uljepšaju cijeli događaj, džematski hor ilahija "Biseri", iz Klagenfurta, te hor imama iz Graca. Program je podrazumijevao i audio i video prezentaciju džemata, kao i dodjelu novogodišnjih poklona djeci. Cijeli događaj su uz imama organizovale hanume džemata, okupljene oko Udruženja žena"Kewser".

Prisutnima su se obratili imam Jasmin Bajraktarević, prof. Ibrahim Čikarić, te imam Elvedin Časurović. Uz opravdan izostanak, predstavnik IZ Austrije, hfz. Abdulmedžid je ostavio poruku za prisutne, u kojoj je izrazio svoju podršku ,kao i podršku predsjednika IZA projektu koji je priredio naš džemat, te je prenio svoje iskrene selame i selame predsjednika IZ Austrije za uvaženog Naibu-reisa i sve prisutne.

Uvaženi Naibu-reis je u inspirativnom obraćanju često bivao prekidan dugim aplauzima. U obraćanju Naibu-reisa,posebno je bila istaknuta potreba za bratimljenjem medu muslimanima, Bošnjacima,na njihovom uvažavanju i poštivanju.

Nakon završene akademije, uvaženi Naibu-reis se zadržao još neko vrijeme da bi udovoljio svima onima koji su željeli da imaju sliku sa našim  uvaženim Naibu-reisom, hafizom Ismetom Spahićem. Posebno je bilo lijepo vidjeti da je najveći broj omladine prilazio uvaženom Naibu-reisu da iskažu svoje poštovanje i uzmu sliku sa velikanom bošnjačkog naroda, uvaženim hafizom Ismetom ef. Psahićem.

I ovom prilikom, džemat Gazi Husrev-beg izražava veliku zahvalnost uvaženom hafizu Spahiću na uloženom trudu da nas zijareti, te dovimo Uzvišenom Allahu da našeg hafiza, imama muslimana Bošnjaka, Naibu-reisa, poživi dugi niz godina u dobrom zdravlju, rahatluku i korisnom radu.

O.B.