Promo banner

A+ A A-

B.Krupa: Nova hidžretska godina svečano obilježena u džematu Jezerski-Dijelovi

Najbolji način da se obilježi nova 1433. h.g. je tradicionalna podjela paketića najmlađim članovima džemata, polaznicima mekteba i mališanima. Džemat Jezerski-Dijelovi zajedno sa svojim imamom Muhamed ef. Begić, i džematskim odborom, već tradicionalno posvećuju pažnju Hidžri, i tim povodom se organizira program u džamiji.

Prvi dan nove 1433. H.G. u džamiji džemata Jezerski-Dijelovi, je organiziran program povodom nove Hidžretske godine, u organizaciji džematskog imama Muhamed ef. Begić, a izvedbi mektebskih polaznika. Veoma lijep, prigodan, i topao program u izvedbi čak 55 djece polaznika mektebske pouke, koji su svojom brojnošću, svojim lijepim i umiljatim glasićima, nadovezivajući se jedan za drugim, kazali mnoštvo lijepih i pučnih stvari prisutnima u dzamiji. Programski sadržaj je realiziran u periodu od akšama do jacije, a džamija je kako smo i navikli bila popunjena vjernicima-džematlijama.

nhg-jezerski-dijelovi-2011

Ovakav način organiziranja programa povodom hidžre, je od izuzetnog značaja, jer djeca učestvuju u programu i svojim ličnim angažmanom obilježavaju ovaj značajan dan za povijest islama, i samim tim će nekad u životu ponijeti jednu bar pozitivnu uspomenu, da su kao djeca u džamiji bili učesnici programa povodom hidžre.

Naravno ako tu još dodamo i šlag na tortu, a to jeste poklone, ili paketiće koje je džemat obezbijedio svojim najmlađim članovima, onda će ovo njihovo prisjećanje biti slađe.

Sve ovo djeluje kao poseban stimulans djeci koja pohađaju mekteb, onima koji ne idu izaziva želju za mektebskom klupom, a onima koji završe izaziva nostalgiju... Ali je primjetno da se djeca vesele Hidžri, da je djeca očekuju, i nadaju joj se što je pozitivno u svakom slučaju.

Ove godine je u džematu Jezerski-Dijelovi podijeljeno preko 100 paketića, a to znači 100 lica sretnih i veselih, a isto tako budućih džematlija koji će paziti na svoje mališane koji budu te sreće.

Ovom prilikom džemat Jezerski-Dijelovi se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način učestvovali da se desi ova ljepota u našoj džamiji. Džematlijama što podržaše projekat materijalno, odboru i imamu što su organizirali ovaj program, mektebskoj djeci i imamu što su realizirali program, da nas sve Allah nagradi za naš trud i svima želimo sretnu i berićetnu novu 1433. H.G.

Meliha Begić