A+ A A-

Melbourne: Izlet za polaznike mekteba džemata „Deer Prak"

U subotu 03.12.2011. godine u organizaciji Džematskog odbora džemata „Deer Park" a na samom kraju uspješne mektebske 2011. godine, organizovana je jednodnevna ekskurzija polaznika mekteba ovog džemata u poznato historijsko mjesto Sovereighn Hill-Ballarat. Polaznike mekteba je vodio imam džemata sa roditeljima naših polaznika. Ovo mjesto je udaljeno od Melbourna oko 100km a poznato je po čuvenom rudniku zlata. Također, ovo mjesto je sačuvalo skoro sve detalje načina života sa kraja 18. i početka 19. stoljeća.

Tu se može vidjeti tradicionalna odjeća iz tog perioda koju nose djevojke i žene kao i ljudi i mladići, također, prisutni su još uvijek i stari zanati kojim su se bavili stanovnici tog mjesta kao i autentičan rudnik u kome se nekada tražilo zlato i naravno sve je to otvoreno za posjetitelje i turiste koji tu dolaze u velikom broju.

mleburn-izlet-12-2011-1

Ova posjeta je bila historijska i veoma interesantna i za naše polaznike mekteba i roditelje koji su u prelijepom danu uživali u traženju zlata i u obilascima ovog historijskog grada koji svakog posjetitelja vrati u devetnaesti vijek. A posebno interesantna je bila posjeta rudnicima zlata u kojima se turistima prokaže način kako se dolazilo do zlato a poseban detalj je kratki film o iskopavanju samo jednog komada zlata koji je bio težak oko 69 kg. U sklopu ove posjete obišli smo i historijski muzej u ovom mjestu, u kome su sačuvani brojni predmeti koji su korišteni u tom periodu kao što je novac, garderoba, predmeti za ishranu, prevozna sredstva i druge stvari.

Zaista kada pogledamo sva ova rudna bogatstva koja imaju pojedine zemlje a među kojima je i Australija u obliku zlata, dijamanta ili nafte možemo se samo prisjetiti kur`anskog ajeta u kome Allah dž.š. kaže: "Allah onoga koga On hoće opskrbljuje bez muke". Dakle, Australija je zasigurno jedna od vodećih zemalja u svijetu po rudnim bogatstvima različitih ruda, a naročito zlata.

Naravno, ovakav vid druženja polaznika mekteba ima za cilj da provedu vrijeme zajedno ali i da upoznaju zemlju u kojoj žive i naravno da naprave usporedbu sa svim historijskim vrijednostima sa zemljom iz koje vode porijeklo a to je naša Bosna i Hercegovina koja ima toliko dugu tradiciju i toliko sačuvanu historiju da se trebamo svi ponositi na ono što je naše i naravno našu djecu učiti o svojim kulturno historijskim vrijednostima,a upravo nam je ova posjeta pokazala kako treba paziti na historijske vrijednosti, odnosno kako to lijepo rade Australci. Veoma su porazne vijesti kada čujemo da je samo pitanje dana kada će se ugasiti Zemaljski Muzej u Sarajevu jer nema sredstava za održavanje i da naša vlada ne odvaja dovoljno sredstava za očuvanje naših historijskih vrijednosti.

mleburn-izlet-12-2011-2

Zahvaljujemo se Džematskom odboru koji je podržao ovu mektebsku aktivnost,i koji zaista daje nesebičnu podršku radu mekteba i mektebske nastave i  kroz razne druge vidove aktivnosti,  zahvaljujemo se Išik Koleđu koji su nam pozajmili autobus za ovo druženje i h. Rasimu koji je vozio autobus i proveo vrijeme sa nama, zahvaljujemo se roditeljima koji su podržali ovu aktivnost i koji su jako zadovoljni kao i polaznici mekteba koji su pitali na kraju druženje, efendija gdje ćemo ići ako Bog da, na sljedeću exkurziju. Dakle, dugo ćemo pamtiti po lijepom ovaj prelijepi dan druženja polaznika mekteba džemata „Deer Park", roditelja djece kao i Imama džemata sa njegovom porodicom.

Zahvalni smo dragom Bogu koji nam je ovo omogućio i molimo Ga da očuvamo svoje vrijednosti u ovoj dalekoj ali bogatoj i demokratskoj zemlji. Amin!

Muhamed ef. Đidić