A+ A A-

Turski reisu-l-ulema dolazi u Sarajevo

mehmet-gormezPredsjednik Predsjedništva vjerskih poslova Republike Turske prof. dr. Mehmet Gormez boraviće u periodu od 5. do 8. Februara 2012. godine u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Predsjedništvo vjerskih poslova je krovna vjerska institucija u ovoj zemlji, a prof. Gormez se na njenom čelu nalazi od 11.11.2010. godine.

Tokom boravka visoki gost će se susresti sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH dr. Denisom Zvizdićem, te sarajevskim muftijom Huseinom Smajićem.

Prof. dr. Mehmet Gormez će učestvovati u nizu programa Manifestacije „Selam ja Resulallah" Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

U nedjelju, 5. februara će prisustvovati centralnoj mevludskoj svečanosti u Istiklal džamiji u Sarajevu, te imati obraćanje vjernicima u povodu Mevluda, rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s.

U ponedjeljak, 6.fFebruara predsjednik Diyaneta će imati predavanje u Domu Oružanih snaga sa početkom u 19.30 sati, a sutradan u 14.30 na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U utorak, 7. februara visoki gost će prisustvovati večeri u Zenici koju organizira muftija Zenički Ejub ef. Dautović.

Ova posjeta je prva zvanična posjeta predsjednika Gormeza Bosni i Hrcegovini i prvi puta predsjednik jedne tako značajne institucije učestvuje u programima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nakon nedavne posjete brojne delegacije Rijaseta Islamske zajednice Republici Turskoj ova uzvratna posjeta predsjednika Gormeza je potvrda dobrih odnosa dvije zemlje i dvije najvažnije vjerske institucije muslimana u Euroaziji.