A+ A A-

Protest udruženja porodica žrtava genocida

1-posjeta-zepce„Mi, dole potpisana udruženja porodica žrtava genocida najoštrije protestiramo protiv kandidature Srbije, odnosno njenog ministra vanjskih poslova, za poziciju predsjedavajućeg 67. Zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija", stoji u protestnom pismu udruženja porodica žrtava genocida protiv kandidature Srbije za poziciju predsjedavajuće Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ovom pismu se dalje kaže:

„Zemlja koja je osuđena od strane Međunarodnog suda pravde zbog nesprječavanja genocida u Srebrenici 1995. godine i koja još uvijek nije prošla kroz procese suočavanja sa zločinima i odgovornošću iz recentne prošlosti, zemlja u kojoj se još uvijek otvoreno negira genocid kojeg su ustanovile najviše međunarodne sudske instance i zemlja koja još nije sprovela istragu o pomagačima i podršci tokom skrivanja najtraženijih ratnih zločinaca ne može predsjedavati najvišim tijelom najznačajnije međunarodne organizacije.

Porodice žrtave genocida u Srebrenici pozivaju sve članice Ujedinjenih nacija da spriječe izbor Srbije na poziciju predsjedavajuće Generalne skupštine UN-a, posebice imajući u vidu odgovornost organizacije Ujedinjenih nacija u čijim nekadašnjim «zaštićenim zonama» se genocid dogodio.

Upravo zbog teških i nepopravljivih propusta Ujedinjenih nacija dogodio se najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata - zločin genocida u kojem je stradalo više od deset hiljada nedužnih civila, stanovnika Srebrenice i okolnih sela, kao i civila iz općina istočne Bosne koji su spas i utočište pokušali pronaći pod zastavom Ujedinjenih nacija u «zaštićenoj zoni» Srebrenice.

Stoga je danas neprihvatljivo i moralno i politički da ministar zemlje koja je i direktno i indirektno odgovorna za najteže zločine počinjene pod zastavom Ujedinjenih nacija i pred očima cijelog svijeta bude na čelu najvažnijeg tijela ove međunarodne organizacije.

Predstavnici porodica žrtava genocida pozivaju domaću i svjetsku javnost da spriječe jedan ovakav međunarodni diplomatski skandal i presedan koji može još više narušiti ugled i proklamovane principe Ujedinjenih nacija.

Nas žrtve genocida kojeg su utvrdile najviše međunarodne sudske instance posebno vrijeđa i pomisao da se država Srbija koja je odgovorna za genocid kandidira za jednu tako važnu funkciju.

Od Ujedinjenih nacija zahtjevamo da se općina Srebrenica izuzme iz Republike Srpske i dodijeli joj se specijalni status u Bosni i Hercegovini kao i svim općinama u kojima se presudi počinjenje zločina genocida, budući da se mi ne možemo vraćati u svoj grad pod okrilje onih koji su odgovorni za najstrašnije zločine.

Na kraju Vas molimo da na nama preživjelim žrtvama i porodicama žrtava genocida dozvolite da u miru podnosimo svoj bol i ptanju", stoji u pismu koje su potpisali Munira Subašić u ime Udruženja „Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe", Hajra Ćatić u ime Udruženja „Žene Srebrenice", Hatidža Mehmedović u ime Udruženja „Srebreničke majke", Šuhra Sinanović u ime Uduženja „Žene Podrinja", Meliha Smajić u ime Udruženja „Sjaj" Srebrenica, zatim Almir Salihović u ime Udruženja studenata Srebrenice te Hasan Nuhanović u ime Udruženja „Glasovi Srebrenice".