A+ A A-

Banjalučki muftija primio turskog ambasadora

Banjaluka, 01. februar 2012. - Danas je Muftijstvo banjalučko posjetio ambasador Republike Turske NJ. E. gosp. Ahmet Yildiz.

Tom prilikom, muftija je sa sekretarom Ureda muftije, upoznao NJ. E. gosp. ambasadora sa odvijanjem vjerskog života na Muftiluku banjalučkom, kao i aktivnostima Muftiluka.

10-god-voj-muft

Muftija je uručio zahvalnicu Ambasadi na novčanoj i svakoj drugoj pomoći, a u povodu ponovnog otvaranja i aktiviranja Ferhat-pašine biblioteke, koja djeluje u veoma, veoma skućenim prostorima, koju su tom prilikom i obišli. NJ. E. gosp. ambasador je izrazio želju da ponovo dođe u Biblioteku, kako bi se mogao upoznati sa knjižnim fondom na arapskom, perzijskom i osmanskom jeziku, kojim naša biblioteka obiluje.

Zatim su, NJ. E. gosp. ambasador, u pratnji muftije i sekretara, otišli na gradilište Ferhadije, gdje ih je dočekao predsjednik Medžlisa IZ-ce Banja Luka gosp. Kasim Mujičić, koji je NJ. E. gosp. ambasadora upoznao sa odvijanjem obnove Ferhadije i tom prilikom mu uručio sliku Ferhadije izrađenu u bakrorezu, u znak zahvalnosti pomoći Turske ambasade, a posebno putem TIKE.

NJ. E. gosp. ambasador, pored iskazanog velikog interesovanja i divljenja spram obnove Ferhadije, zainteresirao se i za Kizlaraginu džamiju u Mrkonjić Gradu, gdje je muftija NJ. E. upoznao s tokom obnove i Kizlaragine džamije.

Nadamo se, ako Bog da, da će nam NJ. E. gosp. ambasador pomoći pri obnovi Kizlaragine džamija, a svakako i Vlada Republike Turske, pri dovršetku radova na obnovi Ferhadije.

  • DSCF1446DSCF1446