A+ A A-

IZ u Crnoj Gori i Vlada Crne Gore potpisale Ugovor o uređenju međusobnih odnosa

Podgorica - Nakon intenzivne aktivnosti na polju definisanja međusobnih odnosa između Islamske zajednice u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, jučer, 30.01.2012. godine, u Vili Gorica reis Rifat ef. Fejzić i premijer Igor Lukšić pristupili su potpisivanju Ugovora koji definiše uređenje odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori.

10-god-voj-muft

Potpisivanju je prethodilo usvajanje teksta Ugovora, na sjednici Mešihata Islamske zajednice, održanoj 26.01.2012. godine, a istog dana je pomenuti tekst usvojila i Vlada Crne Gore na svojoj sjednici.

Ocjenjujući ovaj dan historijskim, reis Fejzić je nakon potpisivanja Ugovora naglasio da se ovim potvrđuje viševjekovni kontinuitet postojanja Islamske zajednice u Crnoj Gori.

On je rekao da je stepen ostvarenog kroz ovaj Ugovor, u relativno kratkom periodu zadovoljavajući, te da se njime i formalno priznaje islam kao vjera. Reis Fejzić je na kraju svog obraćanja u svoje lično ime, u ime svojih saradnika, Islamske zajednice i svih muslimana u Crnoj Gori izrazio zahvalnost premijeru Lukšiću na razumijevanju potreba muslimana ove države i njihovih specifičnih posebnosti.

Premijer Lukšić je nakon potpisivanja Ugovora između ostalog rekao:

"Crna Gora ovim sporazum dokazuje da ima šta da ponudi u svojim evropskim integracijama, država koja promoviše toleranciju i različite vrijednosti kao svoje bogatstvo koje joj povećavaju vrijednost u savremenom društvu."

(www.monteislam.com )