Promo banner

A+ A A-

Hatarnama porodicama Đenane Buturović i Nijaza Durakovića

Generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) muftija Muamer Zukorlić uputio je hatarnamu porodicama rahmetli Đenane Buturović koja je na ahiret preselila 28. 1. 2012. i rahmetli Nijaza Durakovića koji je na ahiret preselio 29. 1. 2012.

banu-n-pazar-juni-2011-8

Porodici rahmetli prof. dr. Đenane Buturović

Da je moguće biti tih i veliki, svojim životom i djelom pokazala nam je prof. dr. Đenana Buturović. Tiho je živjela i evo se tiho seli na Ahiret u susret radosti plodova ovosvjetskih dobrih djela.

Svi koji su je poznavali morali su je voljeti i poštovati. Veličina i skromnost u jednoj osobi izazivali su ono čisto poštovanje lišeno strahopoštovanja.

Iako smo svjesni da je otišla putem kojim ćemo svi morati ići, osjećaj žaljenja zbog gubitka, koji se porodici, naciji, ali i kulturi općenito ne može nadoknaditi, ogroman je.

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) ovim je izgubila svoju redovnu članicu i jednog od osnivača Akademije, što se ne može nipošto nadomjestiti, ali će njeno naučno i kulturno djelo za Akademiju i javnost ostati nezaboravno.

Molim Uzvišenog Gospodara svjetova da rahmetli Đenani Buturović podari milost i najljepše mjesto u Džennetu, a porodici snagu i strpljenje.
_________________________________________________________
Porodici rahmetli prof. dr. Nijaza Durakovića

Vijest o preseljenju na Ahiret uvaženog prof. dr. Nijaza Durakovića izazvala mi je osjećaj velikog žaljenja zbog nenadoknadivog gubitka za porodicu, ali i bošnjačku naciju i intelektualnu javnost općenito.

Izgubili smo čovjeka koji je nesporno volio svoju Bosnu i svoj narod i koji je na sebi svojstven način u kontinuitetu i dosljedno promovirao i branio svoja uvjerenja. Snaga dosljednosti, uprkos drastičnim promjenama pozicija u državi i društvu posljednjih decenija, zaslužuje veliko poštovanje.

Profesor Duraković je nedavno postao član Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) i time potvrdio spremnost da sudjeluje u prvim redovima borbe za potpunu institucionalizaciju bošnjačke nacije, što predstavlja posljednji korak do pune slobode našeg naroda.

Članovi BANU, kao i šira intelektualna javnost, svjesni su da je odlazak profesora Durakovića ogroman gubitak za političku misao i teoriju na području Balkana i šire.

Izgubili smo čovjeka koji sa punim pravom zaslužuje epitet narodni intelektualac.

Molim Allaha džele šanuhu da rahmetliji podari oprost i milost, a porodici snagu i strpljenje.