A+ A A-

Goražde: Održan seminar za imame i muallime

Seminar za imame, hatibe, muallime, nastavnike i profesore islamske vjeronauke o temi ''Metodologija islamske da've'', te okrugli sto o temi ''Rođenje Muhammeda, a.s. - milodar čovječanstvu'' dvije su aktivnosti kojima je početo ovogodišnje obilježavanje mjeseca rođenja Muhammeda, a.s., na prostoru Muftijstva goraždanskog.

semin-imami-gorazde-01-2012-1

Obje aktivnosti plod su dobre saradnje Ureda muftije goraždanskog i Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina iz Sarajeva, te zainteresiranosti svih učesnika za spomenute teme.  

Seminar ''Metodologija islamske da've'' trajao je pet dana, od 23. do 27.januara 2012.godine, odnosno 27 školskih sati. Gost predavač seminara bio je profesor Mohammad Shojaee iz grada Kom, Islamska Republika Iran.

semin-imami-gorazde-01-2012-2

Govoreći o islamskoj da'vi profesor Shojaee najprije je govorio o antropološkim osnovama pozivanja u vjeru, odnosno govora o vjeri. Istakao je značaj (samo)poznavanja osobe koja poziva u vjeru, sadržaja poziva, te psihologije ciljane grupe, odnosno onih koje se poziva u vjeru. Govorio je o dimenzijama ljudskog bića, te spomenuo da svako ljudsko biće u sebi nosi dio neživog, biljnog, životinjskog, ali i duhovnog svijeta, te dio onog posebnog što je dato samo ljudima. Kao jednu od osobina svojstvenu samo ljudima spomenuo je to da se čovjek ne može zadovoljiti ograničenom moći, životom, niti bilo čim šta je ograničeno, te da je on vječni zaljubljenik apsolutnog savršenstva. Čovjek je ono biće koje ne može ispuniti ni jedna druga ljubav osim ljubavi prema Allahu, dž.š., a ta istinska zaljubljenost jezikom  islama kazana glasi: La ilahe illellah! Govorio je i o osobinama onoga koji poziva u vjeru ili koji govori o vjeri, svaki put spominjući detalj iz života Muhammeda, a.s., u kojem prepoznajemo neku od tih osobina.

Po završetku seminara učesnicima su uručeni certifikati o prisustvu seminaru, te poklon knjige Instituta Ibn Sina.  

semin-imami-gorazde-01-2012-3

Okrugli sto ''Rođenje Muhammeda,a.s. - milodar čovječanstvu'' održan je 27.januara 2012.godine u Maloj sali Centra za kulturu Goražde. Prisutnima se prvo obratio muftija goraždanski Hamed ef. Efendić. On je govorio o obilježavanju rođenja Muhammeda, a.s., kod nas u Bosni i Hercegovini, posebno se osvrnuvši na izuzetnu ulogu koju je učenje mevluda imalo za očuvanje sjećanja na život i djelo Muhammeda, a.s., odnosno za očuvanje islama na ovim prostorima, posebno u periodu kada je islam potiskivan u 'privatnost doma' i kada je zabranjivano njegovo javno ispoljavanje. Profesor Mohammad Shojaee prisutne je podsjetio da mi nismo samo oni koji slijede vjeru našeg Poslanika, a.s., već i njegovi duhovni sinovi, a kao takvi trebalo bi da težimo okititi se osobinama koje su njega krasile. Govorio je o našoj ljubavi prema Allahu, dž.š., kao jedinoj ljubavi koja će nas učiniti istinski sretnim u našem životu, te o tome da je pokazatelj te ljubavi i naš odnos prema Muhammedu, a.s., to jest to koliko ga slijedimo, tako se približavajući stepenu namjesnika Božijeg na zemlji. Nermin Hodžić, prevodilac i stručni saradnik Instituta Ibn Sina iz Sarajeva, kratko je predstavio knjigu Seyyeda Hosseina Nasra ''Muhammed, čovjek Božiji'', koju je u prijevodu prof. dr. Rešida Hafizovića, izdao Institut Ibn Sina. Govorio je o autoru knjige, povodu njenog objavljivanja kod nas, te da je ona u prvom redu namijenjena čitaocu sa Zapada, ali i da je jednako važna za naše čitaoce, budući da mi u sebi nosimo nešto i od Istoka i od Zapada, to jest svojevrsni smo most između ova dva svijeta.

Dženan Imamović