A+ A A-

Muftija Zukorlić pozvao na jedinstvo IZ u Srbiji

muftija-kurtGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić proglasio je mjesec rebiu-l-evvel, mjesec u kojem je po islamskom kalendaru rođen Poslanik Muhamed a.s., za mjesec jedinstva Islamske zajednice i za mjesec amnestije za sve one koji su se prije nekoliko godina izdvojili iz Islamske zajednice i pozvao ih da se vrate, prenosi Sandzakpress.net.

„Želja mi je da ovaj poziv razumiju onako kako je upućen, iskreno, dobronamjerno, kao pružanje ruke i davanje prilike da se koliko je to moguće otkloni šteta koja je nanijeta Islamskoj zajednici u posljednje četiri i po godine. Ovo svakako nije promjena odnosa prema tom činu, o njemu će historija dati konačan sud na ovom svijetu a onaj ko je jedino ovlašćen da sudi, naš Stvoritelj, na budućem svijetu. Mi smo u obavezi i emanetu da damo priliku ljudima da isprave ono u čemu su pogriješili. Ovaj mjesec želimo iskoristiti kroz pozitivne poruke i pozive zato ćemo se u toku ovoga mjeseca ustezati od bilo koje riječi koja može značiti osudu onoga što je ranije učinjeno kako bi smo potvrdili svoju odlučnost da damo priliku i bratski pružimo ruku. Ovo je poziv svim imamima koji su se prije nekoliko godina izdvojili iz Islamske zajednice kao i njihovim sljedbenicima da se vrate tamo gdje im je mjesto. Tamo gdje su bili i gdje pripada svako ko nosi šehadet u srcu. Svako ko prihvati ovaj poziv u toku ovoga mjeseca neće imati nikakve administrativne niti bilo kakve druge posljedice." - rekao je muftija Zukorlić.

On je kazao da je amnestija potpuna i bezuslovna i da očekuje da će oni kojima je poziv upućen ovo pravilno shvatiti i prihvatiti jer su ga na ovaj poziv navele inicijative i prijedlozi ljudi koji su u proteklim godinama bili na drugoj strani.

„Bez obzira što smo u ovom periodu odbrane Islamske zajednice bili odlučni u toj odbrani, to nas ni malo neće spriječiti da ovoga mjeseca budemo apsolutno tolerantni, milosrdni i da ovu priliku damo iz dubine srca i cijelim svojim bićem. Od nas vjera traži da sve što radimo radimo maksimalno odano i da težimo perfekciji u tome." - rekao je muftija Zukorlić.

Glavni muftija je prokomentarisao i tursku inicijativu za vraćanje jedinstva Islamske zajednice i kazao da je sve što ima veze sa vraćanjem jedinstva Islamske zajednice međusobno povezano pa i ovaj njegov poziv. On se zahvalio turskim vjerskim autoritetima i rukovodstvu Republike Turske na inicijativi koju su pokrenuli i njihovom zalaganju da se Jedinstvo Islamske zajednice povrati i ako još uvijek nema konkretnih rezultata.

„Ja sam zadovoljan svim tim pregovorima jer je kroz njih jako mnogo stvari postalo poznato. Ranije se djelovalo pravcem izolacije Mešihata i mislim da su oni u Ankari do kraja shvatili, a mislim da su i u Beogradu shvatili da smo mi definitivno ključna strana u rješavanju ovog problema, a očito i nekih drugih otvorenih pitanja u Sandžaku." - kazao je muftija.

On je podsjetio da su ovi pregovori i angažovanost državnog vrha pokazali da je razbijanje Islamske zajednice bio projekat vlasti u Beogradu i projekat više političkih faktora koji su postigli konsenzus oko toga.

„Kad kažem da je ovo jasno Ankari budite sigurni da je jasno i Briselu i Vašingtonu jer Ankara to ne radi na svoju ruku već uz saglasnost ključnih faktora na međunarodnom planu." - rekao je muftija.

Muftija je kazao da nije pesimista po pitanju turske inicijative i da očekuje da se to privede kraju ali je rekao da je svjestan da se taj cjelokupni proces ne može riješiti sa nekoliko sastanaka jer je razbijanje Islamske zajednice pripremano i realizovano dugi niz godina pa će se i ovaj problem rješavati u širokom luku.

„Problem koji je politički izazvan se ne može do kraja riješiti ni vjerski ni kulturološki osim politički. Ja očekujem da ishod na narednim izborima olakša i Ankari i Beogradu da se suoče sa novim stanjem gdje će oni koji su glavni destruktori iz Sandžaka biti manje uticajni i onda više neće moći da potpaljuju problem kroz svoje pozicije u Beogradu." - rekao je muftija Zukorlić.

(www.islamskazajednica.org)