A+ A A-

Aktivnosti na području Medžlisa IZ-e Bosanska Gradiška

Uistinu je bilo svečano i radno na području Medžlisa IZ Bosanska Gradiška, i to, u subotu 21. 1.2012. godine. Naime, istog dana  u jutarnjim satima,  pred mnoštvom džematlija i djece upriličena je svečanost u povodu otvorenja obnovljenog mekteba u džematu Obradovac. Ovom zaista svečanom i radosnom trenutku za džematlije Obradovca prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice, i to, Muhamed ef. Salkić, generalni sekretar Rijaseta IZ u BiH, Edhem ef. Čamdžić, banjalučki muftija, Rasim ef. Kadrić, Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa kao i imami sa područja ovog medžlisa.

akt-bos-gradiska-01-2012-1

Domaćin ove dobro pripremljene svečanosti bio je Armin ef. Duvnjak, imam u džematu Obradovac. Nakon obraćanja svih gostiju, koji su se obratili džematlijama,  u prisustvu najboljih učenika generalni sekretar Rijaseta presjekao  je vrpcu i svečano otvorio  mekteb. Ovaj mekteb je savremeno opremljen a bitno je  istaći da je u realizaciji obnove ovog mekteba pored Muftijstva banjalučkog,  učestvovao u znatnoj mjeri i Fond ''Bošnjaci''. Zbog spriječenosti gospodin Šahin Kerla direktor fonda nije mogao prisustvovati ovom činu. Inače ovaj mekteb pohađa oko pedesetak djece gdje bilježe dobre rezultate.

Nakon svečanog čina otvaranja mekteba  u prostorijama džamije Tekija tačnije u sali za sjednice održana je Skupština Medžlisa na kojoj su predstavljeni svi izvještaji iz svih službi Medžlisa IZ B. Gradiška. U potpuno radnoj atmosferi i ovom događaju prisustvovali su predstavnici Rijaseta IZ u BiH. Nakon brojnih diskusija po raznim temama jednoglasno su usvojeni svi izvještaji kao i plan rada za tekuću 2012. godinu a kojeg je predstavio Ismet Raković, predsjednik Medžlisa. Muhamed ef. Salkić, pohvalio je rad Medžlisa IZ Bos. Gradiška i zaželio da rezultati budu još bolji a što su svaka očekivanja. I muftija Edhem ef. Čamdžić  zahvalio je  svim mutevelijama, i džematlijama, kao i imamima na dobro urađenom poslu u toku 2011. godine.

I pored brojnih poteškoća,  Medžlis je poslovao pozitivno a našto je ukazao  Rasim ef. Kadrić. Skupštini su prisustvovali i Ermin ef. Vučkić glavni imam iz Ključa, Safet ef. Beganović glavni imam iz B. Dubice i Mirzet ef.  Pezer glavni imam iz B. Kobaša. Usvojena je zajednička izjava svih prisutnih zastupnika Skupštine medžlisa u kojoj se daje podrška muftiji Edhem ef. Čamdžiću zbog odbijanja prijema ordena od Predsjednika  menjeg BH entiteta.  Skupština je završila svoj rad u  tolerantnoj atmosferi nakon čeka je data pauza za podne namaz.

akt-bos-gradiska-01-2012-2

Nakon podne namaza za imame sa Banjalučkog muftijstva priređena je dislocirana nastava iz predmeta bosanskog jezika. Nastavi su prisustvovali imami, a predavač je bila prof. dr. Remzija Hadžiefendić Parić. Prof. Remzija je govorila o osnovama jezika kao standardnog jezika te upoznala o brojnim greškama i poteškoćama sa kojima se danas susreću  studenti kao  i mnogi drugi.

Rekić Senad