Promo banner

A+ A A-

U Geteborgu otvoreno prvo predstavništvo Sandžaka u svijetu

muftija-zukorlic-geteborg-2011U švedskom gradu Geteborgu u subotu je otvoreno prvo predstavništvo Sandžaka u svijetu i time su najave Narodnog vijeća Sandžaka da je ova regija počela borbu za svoju autonomiju dobile i svoju službenu potvrdu.

Na velikom skupu kojeg je organizirao džemat IZ u ovom gradu svečano je potpisan sporazum o otvaranju predstavništva, i ključeve opremljene kancelarije je preuzeo poznati borac za autonomiju Sandžaka prof. Ferid - Ferko Santić.

Na potpisivanje sporazuma je iz Novog Pazara došao Sead Šaćirović, koji je predsjednik Izvršnog odbora Narodnog vijeća Sandžaka.

Nakon svečanog potpisivanja sporazuma glavni muftija IZ u Srbiji Muamer ef. Zukorlić održao je dugačko predavanje na kojem je osim vjerskih tema govorio i o aktuelnoj problematici Bošnjaka u matici BiH, kao i van nje.

Nekoliko stotina prisutnih je sa velikom pažnjom slušalo predavanje, a nakon toga muftija je odgovarao na pitanja prisutnih.

Sead Šaćirović je nakon skupa bio vidno raspoložen dok je davao izjavu novinarima nazvavši ovaj čin historijskim:

- Mi smo u svom proglasu za vraćanje autonomije Sandžaku najavili otvaranja predstavništva u Briselu i Vašingtonu kao najvažnijim centrima moći, na čemu intenzivno radimo, ali nam je izuzetno drago da su Bošnjaci Skandinavije preduhitrili naše napore i otvorili prvo predstavništvo ovdje.

Predsjednik džematskog odbora u Geteborgu, inače nosilac Zlatnog ljiljana Džebrail Bajramović, kaže da je na ideju o otvaranju predstavništva došao slušajući Milorada Dodika:

- Njegova priča o potrebi i pravu vezivanja bh. Srba sa maticom, usprkos genocidu koji su počinili u našoj domovini me je natjerala na razmišljanje o tome kako i BiH premalo vodi računa o Bošnjacima Sandžaka i borbi za njihova prava.

M. Mahmutović