A+ A A-

Bajramske aktivnosti u Prijedoru i Kozarcu

U Prijedoru održana kulturna manifestaciju pod nazivom "Bajramsko veče"

Ovo je IX u nizu manifestacija koju svake godine, tradicionalno na Kurban-bajram, koju organizuje Medžlis IZ Prijedor. Ove godine, u petak, 04.11.2011 ponovo u gradskoj sportskoj dvorani "Mladost".

kb-man-prijedor-2011-1

Učešće na ovoj manifestaciji uzeli su: hor islamske duhovne pjesme «Ridvan», hor Kulturno umjetničkog društva «Osman Džafić», Azra Delić, Raffid Subašić, Nešad Selman, kao i Kulturno umjetnička društva «Osman Džafić» Prijedor, Donja Puharska, «Kozara» Ljubija, «Brdo» M. Brdo, te KUD «Čigre» Ćela.

Prisustvovalo je preko 1000 gledalaca, među kojima su bili i načelnik SO Prijedor Marko Pavić, predsjednica SO Prijedor dr. Azra Pašalić, župnik katoličke crkve Marjan Stojanović, te ostali predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Prijedora i šire.

Program je počeo učenjem odlomka iz Kur'ana, Fatihe šehidima, te obraćanjem gl. imama prof. Merzuk ef. Hadžirušidovića, a završio se zajedničkim nastupom svih izvođača u izvođenju bajramske ilahije "Nek' mirišu avlije" a koju je solirao Mirsad Hodžić - Habura. Tržni centar "Robot" je donirao najmlađim posjetiteljima bajramske paketiće.

Posjeta glavnih imama medžisa Kozarac i Prijedor Opštoj bolnici

Drugog dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama, u ponedjeljak, dva glavna imama su u ime svojih medžlisa Prijedor i Kozarac obavili bajramski zijaret bolesnika Opšte bolnice i korisnika usluga posebne njege i staračkih domova u Prijedoru.

kb-man-prijedor-2011-4

Prof. Amir ef. Mahić i Merzuk ef. Hadžirušidović posjetili su oko 60 bolesnika i korisnika posebne njege koji su islamske vjeroispovijesti, i uručili im simbolične bajramluke. Malo je riječi da se opiše radost i prijatna iznenađenja kojim su glavni imami primljeni i dočekani od strane posjećenih džematlija.

kb-man-prijedor-2011-2

Ovom prilikom se zahvaljujemo i na gostoprimstvu koje nam je ovom posjetom ukazano u Opštoj bolnici na čelu sa glavnom sestrom Rosom, kao i Domu penzionera i osoblju Gerijatrije na čelu sa gospodinom Pašalićem i domu «Tara» gdje nas je direktor Zlatko još unaprijed pozvao da dođemo.

kb-man-prijedor-2011-3

Nastojanja će ubuduće ići u pravcu da ovakvi bajramski zijareti postanu tradicionalni.

M.H.