Promo banner

A+ A A-

Bliže se izbori, a "reis sve gori i gori"

reisu-l-ulema-4-3Mislili ste po naslovu da je ovo još jedno pljuvanje po reisu? E, pa pošto ovo nije žurnal, depo, peščanik ili neki peti i deseti islamofobični portal modernog i cool naziva, nema ni pljuvanja. To je, naime, sarkazam na trenutno (mal)tretiranje vođe Islamske zajednice u većini mas-medija u našoj državi. Fatmir Alispahić odlično je obradio ovu temu u svojoj knjizi „Reisofobija", ali nakon nje je došlo do jednog novog momenta, a to je da se bliže idući izbori za reisu-l-ulemu.

Spomenuto blaćenje ide do te mjere da se čovjek zaista zapita odakle im inspiracija?! Jednostavno šta god da se desi, a ima veze sa Bošnjacima, nekako na kraju završi na reisu kao krivcu. Kada nema tih „stvarnih" povoda, a nešto treba objaviti, onda se obično izvlače neke izrezane izjave od prije deset godina, priča se o „vehabizmu", vjeronauci, dženazama, poteže se za uvredama i klevetama itd. Kad reis nije kriv za ono što je uradio, onda je kriv za ono što nije. Lični stavovi ne mogu biti uzrok, jer se mahom radi o novinarima bez stava koji služeći ideologiji jure za platom sa člancima i izvještajima bez imalo objektivnosti. Očigledno je u pitanju rad po direktivi i stvaranje atmosfere u kojoj je popularno i profesionalno poželjno do besvijesti blatiti lik i djelo Mustafe ef. Cerića. Kažu da se navodno radi o kritici, no indikativno je to da je Cerić od cijele vjerske svite jedini „bad guy". Puljić, Komarica, Artemije, Irinej i još poneki ratni zločinac nisu toliko interesantni javnosti. Ne priča se o njihovim ogrtačima, pravljenju rezidencija, neosuđivanju Gadafija itd. Često se zalazi i u unutrašnje stvari, priča o ustroju Islamske zajednice, hvale se dobri tj. podobni pojedinci, a kude zločesti, a sve zarad „konstruktivne kritike" i dobrobiti muslimana.

Da se razumijemo, u Islamskoj zajednici ima dosta problema i mjesta za promjene, i reis pogriješi, insan je. Ali to ne mijenja činjenicu da je on svojim radom i djelima dokazao da mu je iskreno stalo do islama na ovim prostorima. Veliki je uspjeh što nakon svih napada i sabotaža, muslimani u BiH još uvijek stoje formalno pod jednom kapom, a mnogima to smeta.

Stvarni problem leži u poziciji Rijaseta i ljudi oko njega. Nekome smeta što je Islamska zajednica nezavisna u svom radu, ne dozvoljava da postane sluga nečijoj misiji deislamizacije Bošnjaka. Zbog toga je reis ključna ličnost u medijima koju treba diskreditirati. Njima treba neki poltron i Islamska zajednica kao instrument za uticaj na vjerski osviještene Bošnjake. Treba im neko ko će aminovati mješanje politike u vjeru, a kada se radi o zaštiti prava vjernika, onda se pozivati na sekularizam i to da vjeri nije mjesto u javnosti. Zbog svega ovoga Bošnjaci moraju ozbiljno shvatiti izbore za reisa jer nije svejedno ko će biti na čelu jedne od rijetkih institucija koja stoji uspravno ispred muslimana. Ako mi ne budemo djelovali i odlučivali, odlučiće drugi za nas, pa ćemo za reisa dobiti drugog Zilkića koji će samo ponavljati kako je sve u redu i pričati u „Duhovnim mostovima" i "Mozaiku religija" na Federalnoj o vrijednostima bajrama i baklavi, dok će se muslimani obespravljivati od Une do Drine.

Muslimani na ovom prostoru žive u čeljustima već duže vrijeme. Reis-ul-ulema i Islamska zajednica su jedan od štapova koji drži te čeljusti razdvojenim. I zato poruka muslimanima i Bošnjacima: dok nam napadaju reisa, IZ, i „nove muslimane" sve je u redu, kad prestanu napadati njih, to će biti znak da razmislimo i počnemo se brinuti o našoj budućnosti jer čeljusti su se možda sklopile.

Autor: N.S. (okcsana.org)