A+ A A-

Promoviran prvi broj magazina "Diwan"

U Luksemburgu je ovih dana vladala prava svečarska atmosfera. Uz najveći islamski blagdan Kurban bajram, našim zemljacima koji tu žive predstavljen je prvi broj magazina Diwan, koji izlazi na bosanskom, njemačkom i francuskom jeziku, a mogli su uživati i u nekoliko obraćanja akademika prof. dr. Muhameda Filipovića, koji je došao u ovu daleku zemlju zbog promocije spomenutog magazina.

promocija-diwan-2011

Inače, Diwan je već u svom prvom broju uspio okupiti značajnu ekipu autora kao što su akademik Muhamed Filipović, akademik Džemaludin Latić, dr. Ibrahim Kajan, Muhamed Mahmutović, Anes Džunuzović, Nedžib Vučelj, zatim nekoliko evropskih autora, kao i mlade perspektivne autore Velida Jusufovića i Saimu Mehonić.

Glavni i odgovorni urednik ovog jedinstvenog trojezičnog magazina je Almir Mehonić.

Glavni promotor prvog broja Diwana akademik Muhamed Filipović učestvovao je na tri skupa. On se prvo prije klanjanja bajram namaza obratio velikom broju Bošnjaka u Islamskom kulturnom centru Sjever, gdje je govorio o značaju Bajrama u bošnjačkoj kulturi, kao i značaju čuvanja institucije rijaseta i reisu-l- uleme. Naglasio je da mu je izuzetno drago što vidi da se ta institucija poštuje i daleko od domovine i što je Šemsudin ef. Jusufović pored svoje bajramske poruke pročitao i poruku reisu-l-uleme.

Isti dan u poslijepodnevnim satima govorio na zvaničnoj promociji magazina Diwan uz prisustvo velikog broja predstavnika luksemburških institucija, stranih ambasada i organizacija, kao i naših sunarodnika kojih prema nekim procjenama ima preko 10.000 u ovoj maloj državi.

U svom obraćanju Filipović je između ostaloga naglasio značaj jednog ovako koncipiranog magazina, koji je namijenjen i Bošnjacima , ali i Evropljanima.

- Smatram da je ovo jedan od najznačajnijih iskoraka naše dijaspore, odnosno da se stvori jedna ovakva publikacija koja se neće obraćati samo našem narodu, već i Evropljanima na njihovom jeziku, gdje ćemo ih upoznati o našoj kulturi i tradiciji i našim problemima. Mi smo narod koji je imao nesreću da su o njemu drugi pisali i to pretežno laž. Primjer Diwana bi mogao poslužiti kao model za sve bošnjačke zajednice u drugim državama, rekao je između ostalog Filipović.

Na promociji su pored glavnog urednika Mehonića govorili i novinar Muhamed Mahmutović, Fanko Barilozzi direktor najveće luksemburške organizacije CLAE, kao i Christiane Martin, direktor luksemburške državne kancelarije za integraciju koja je zajedno sa fondovima EU finasijski pomogla izlazak ovog magazina.

Nakon promocije organizovano je druženje uz zvukove saza i prelijepe bosanske sevdalinke, koje je izvodio Muaz Borogovac i ukusnu bajramsku sofru sa baklavama, tulumbama i hurmašicama. 

M. Mahmutović