A+ A A-

Bajramske aktivnosti u Kiseljaku

Akcija: Jedno dijete, jedan slatkiš 

U okviru predbajramskih aktivnosti nastavnici vjeronauke OŠ „Kiseljak 1" su sa svojim vrijednim učenicima pokrenuli akciju pod nazivom „Jedno dijete, jedan slatkiš". Na taj način odlučili su obradovati djecu koja borave u zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih lica „Drin" u Fojnici.

kb-kiseljak-2011-1

U akciji prikupljanja slatkiša, grickalica, sokova i igračaka učestvovalo je više od 700 učenika Škole.

Dana 05.11.2011. godine, učenici su sa nastavnicima uručili poklone svojim vršnjacima uz lijepo druženje i zajedničku pjesmu.

Posebnu zahvalnost ovim putem iskazujemo direktorici Zavoda dr. Samihi Hodžić i osoblju Zavoda na ljubaznom prijemu, Udruženju bošnjačke omladine „Gazije" na pomoći prilikom realizacije projekta, te glavnom imamu Medžlisa islamske zajednice Kiseljak, Muharem ef. Sijerčiću na organizovanom prijevozu.

Učenici su iskazali posebnu radost nakon uspješno sprovedene akcije i nadamo se da će i u narednom periodu ponovo posjetiti svoje nove prijatelje.

Enisa Gazija-Pajt

Bajramski prijem i uručivanje zahvalnica za doprinos u radu medžlisa IZ-e Kiseljak

U ponedjeljak, 07. novembra, drugi dan Kurban bajrama u restoranu "Orijent" - Kiseljak upriličen je bajramski prijem u organizaciji medžlisa IZ-e Kiseljak.

kb-kiseljak-2011-2

Na prijem su pozvani svi predsjednici (mutevelije) i blagajnici petnaest džematskih odbora iz Kiseljaka i Kreševa, te predstavnici političkih partija i privrednici.

Prvi se prisutnima obratio predsjednik Medžlisa Admir Čeho i upoznao prisutne o tome šta je uradio i šta planira u narednom periodu raditi IO medžlisa IZ-e Kiseljak. Čeho je spomenuo web-portal Medžlisa i kolika je opravdanost ovog projekta, zatim provedenu humanitarnu akciju, seminar o stanju vakufa i rješavanje pitanja popisa i baze podataka svih vakufa u Kiseljaku i Kreševu, te planove o softverskoj bazi podataka svih članova IZ-e Kiseljak i izgradnji poslovne zgrade Medžlisa.

kb-kiseljak-2011-3

Glavni imam Muharem ef. Sijerčić je poselamivši zaželio sve najbolje  prisutnim i njihovim porodicama, te istakao kako dani Kurban bajrama treba da pojačaju jedinstvo u zajedničkim interesima Bošnjaka. Potrebno je kod mlađih izgrađivati  osjećaj za poštovanje prema starijim, a stariji, sa druge strane, treba da imaju samilost prema mlađima. Svaki pojedinac je važan, ma šta radio i čime se bavio, svima treba  posvetiti pažnju i poštovanje, izumeđu ostalog je rekao Muharem efendija.

Na kraju su istaknutim predsjednicima džematskih odbora i građevinskih odbora za obnovu vjerskih objekata, džematlijama, privrednicima i političkim partijama uručene zahvalnice za doprinos u radu medžlisa IZ-e Kiseljk.

Bajramska izložba fotografija „Bajramski običaji u izvornom obliku"

Drugi dan Kurban bajrama u restoranu "Orijent" u Kiseljaku postavljena je izložba fotografija koje potpisuje Eldin Hasanagić.Cilj ovog foto eseja je bio ipričati jednu pozitivnu bajramsku priču u tadicionalnom obliku, a za njenu realizaciju uveliko su pomogli članovi KUD-a "Izvor" iz Kiseljaka i mještani naselja u kojima se pravio scenario za slikanje ovih fotografija.

kb-kiseljak-2011-4

Dva su razloga postavke ove izložbe. Prvi je da bar malo pokušamo sačuvati naše običaje, jer je postal gotovo nemoguće naći kuću ili sobu sa izvornim bosanskim enterijerom, arhitekturom isl. Drugi razlog je da u Kiseljak sa izložbom dovedemo čovjeka iz Kiseljaka, a koji na ovom polju ima zapažene rezultate.

kb-kiseljak-2011-5

Eldin Hasanagić rođen je 09.01.1981. godine u Kiseljaku (Palež). Živi i radi u Sarajevu kao grafički dizajner i fotograf. Fotografiju upoznaje preko grafičkog dizajna i posljednjih šest godina intenzivno uživa u njenom društvu.

kb-kiseljak-2011-6Član je foto kluba "Valter" kao i Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH. Učestvovao je na mnogim zajedničkim izložama gdje nisu izostale pohvale i nagrade. Imao je tri samostalne izložbe, od kojih treba izdvojiti izložbu u Vila Gualino (Torino, Italija).

"Fotografija je za mene najvažnija sporedna stvar u životu donosi mi zabavu, odmor, novac, rekreaciju... Jednostavno volim da hvatam svjetlo", ističe Hasanagić.

Sa svojim iskustvom i opremom pokriva široko fotografsko područje tako su se njegove fotografije našle na mnogim izdanjima od muzičkih omota, preko modnih kataloga, knjiga, časopisa, plakata.

Napomenimo da su partneri projekta: BZK Preporod - Kiseljak, Udruženje "Trijumf2010" Han Ploča- Kiseljak, KUD "Izvor" -Kiseljak, Tamex d.o.o., Standard M, HS Autodijelovi, Muzuri, Restoran Orijent.

Posebno se zahvaljujemo članovima KUD-a "Izvor" iz Kiseljaka: Ajdinu Selimoviću, Muji Ahmiću, Ilhani Smajić, Adni Babaluk, Berini Boja i Nerminu Turčinoviću, koji su, kao medeli, noseći narodnu nošnju učestvovali u kreiranju scenarija bajramskih običaja i tako dali veliki doprinos ovoj izložbi.

Fotografije su snimane u Bilalovcu, Šahinovićima, Radanovićima i Han Ploči.

(www.medzliskiseljak.ba)