A+ A A-

Bajram u znaku hadža, kurbana i tekbira

bajram-ilustracija-2Prvi dan Kurban bajrama je u nedjelju 6. novembra 2011. godine. Vrijeme neposredno do i tokom Kurban bajrama u životu muslimanskih zajednica i porodica pulsira posebnim duhovnim ozračjem kojeg karakteriziraju hadžski obredi, pripreme za prinošenje bajramske žrtve, kurbana, učenje tekbira, te drugih priprema koje ovo posebno vrijeme sa sobom nosi. 

Preko 2,5 miliona muslimana iz cijelog svijeta obavlja obrede hadža, među kojima su i 1434 hadžije iz Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta. Tokom noći hadžije će iz Meke krenuti na Arefat, što predstavlja jedan od temeljnih obreda hadža. Nakon sutrašnjeg boravka na Arefatu, prvog dana Kurban bajrama, uslijedit će silazak hadžija na Muzdelifu i Minu radi bacanja kamenčića. 

Sutra, subota, nakon sabah namaza počinje učenje tekbiri-tešrika nakon obavljenih farz namaza i završava se sa ikindija namazom četvrtog dana Kurban bajrama. Također, dan uoči Kurban bajrama, Jevmu-l-Arefe, lijepo je da muslimani provedu u postu i na taj način dočekaju Bajram. 

Važna odlika Kurban bajrama jesu i pripreme za prinošenje žrtve, kurbana, kao važnog vjerskog čina koji u sebi nosi brojne poruke i snažnu simboliku.  

Podsjećamo da će se centralna bajramska svečanost na području Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održati u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Bajram namaz je u 07:07 minuta. Nakon sabah-namaza (05:50) bajramski program će početi u 06:20 minuta. Tradicionalno bajramsko čestitanje u Rijasetu je od 09 do 11:30. 

Muftija sarajevski Husein ef. Smajić predvodit će bajramsku svečanost za područje Muftijstva sarajevskog u Kulturno-sportskom centru "Skenderija" u Sarajevu.