Promo banner

A+ A A-

Maglaj: Početak restauratorskih radova na Kuršumliji džamiji

Povodom početka restauratorsko - konzervatorskih radova na zaštiti i očuvanju Kalavun, Jusuf - pašine, Kuršumlije džamije u Maglaju, u prisustvu velikog broja vjernika, džematlija maglajlija, i gosta, održana je prigodna svečanost, u četvrtak, 30. zu - l - k'ade, 1432. h. g. / 27. oktobra, 2011. godine, u sali Doma kulture '' Edhem Mulabdić ''. 

mag-rest-kur-2011-2

Nakon što je  švedska SIDA obnovila kupole i šerefe, i zamjenu oštećenog stuba, te nakon što su općina Maglaj, Vlade Federacije i ZDK uložile oko 320 hiljada KM u daljnju obnovu, Turska uprava za medjunarodnu saradnju i razvoj - TIKA, ulaže milion KM u treću i četvrtu fazu restauracije i konzervacije na zaštiti i očuvanju ovog nacionalnog spomenika kulture nulte kategorije, dok je izvodjenje radova povjereno firmi USRA iz Burse ( Turska ).

Koordinatori u projektu biće Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavod za zaštitu spomenika FBiH pod čijim se budnim nadzorom već više od decenije restaurira ovaj objekat. Kako je predvidjeno, u samom enterijeru džamije uradiće će slikarske dekoracije - baš kakve su bile u vrijeme kada je džamija sadradjena, a urediće se i harem. 

Ovoj svečanosti, pored predstavnika Rijaseta IZ-ce u BiH, Izaslanik reisu-l-uleme bio je mr. Mirsad ef. Kalajdžić, i Muftiluka zeničkog i banjalučkog, muftija Edhem ef. Čamdžić, delegacija mešihata IZ - ce u RH, i maglajskih imama, prisustvovali su i predstavnici nadležnih Ministarstava BiH, F BiH, Zavoda za zaštitu spomenika, gosp. Lidija Mičić i premijer ZE - DO Kantona, gosp. Fikret Plevljak, potpresjednik RS, gosp. Enes Suljaković, te predstavnici investitora: TIKA - Turska Uprava za Međunarodnu Saradnju i Razvoj, Predstavništvo za BiH, gosp. dr. Zulkuf Oruč, direktor, i izvođača radova ''USRA INSAAT Restorasyon Taah. Tic. San. Ltd. Sti.'' , iz Burse - Turska, gosp. Ramazan Uslu, generalni direktor, kao i predstavnici pravoslavne i katoličke crkve. 

mag-rest-kur-2011-1

Na svečanosti su se obratili; glavni imam, izaslanik reisu - l - uleme, maglajski načelnik, premijer ZE - DO kantona, potpredsjednik RS, predstavnica Zavoda za zaštitu spomenika, predstavnici investitora i izvođača radova, i predstavnici crkava. Govor maglajskog glavnog imama i načelnika donosimo u cijelosti. 

 

GOVOR GLAVNOG IMAMA NA CEREMONIJI

OTVARANJA I POČETKA RADOVA NA OBNOVI I ZAŠTITI

KALAVUN JUSUF PAŠINE / KURŠUMLIJA DŽAMIJE U MAGLAJU 

Hvala Allahu Uzvišenom na nimetu imana i islama, na bereketu bratstva i prijateljstva, na faziletu dobročinstva i solidarnosti i na radosti ovoga povijesnoga dana, koji će ostati trajno u našim sjećanjima. 

Blagoslov na Poslanika Islama i mir vječni njemu molimo!

Uvaženi Izaslaniče Nj.E. reisu-l-uleme,

Poštovani Direktore TIKA za BiH gosp. ORUC,

Cijenjeni predstavnici državne, entitetske, kantonalne i općinske vlasti,

Poštovani predstavnici pravoslavne i katoličke crkve,

Uvaženi predstavnici elektronskih i pisanih medija,

Dragi uzvanici, gosti i prijatelji,

Poštovani moji saradnici i sugrađani,

Dame i gospodo,

Braćo i sestre.

Es-selamu ‘alejkum i dobar dan!

Sve Vas iskreno i srdačno selamim i pozdravljam. Drago mi je što ste se danas u ovako velikom broju okupili, kako bi zajedno sudjelovali u ovom prigodnom, svečanom i blagoslovljenom trenutku početka restauratorko-konzervatorskih radova na obnovi, zaštiti i očuvanju simbola Maglaja, Kalavun Jusuf pašine / Kuršumlija džamije.

Dijelim sa Vama radost ovoga dana i iznimnog trenutka te, Vam svima u ime Islamske zajednice u BiH, Muftiluka Zeničkog, Medžlisa Maglaj i u svoje ime  sa osobitim zadovoljstvom izrićem dobrodošlicu, kao i  našim cijenjenim i dragim gostima.

Srdačno zahvaljujem izaslaniku Nj.E. Reisu-l-uleme, mr. Mirsad ef Kalajdžiću, što je sa nama danas ovom radosnom prigodom. S posebnim osjećajem radosti i raspoloženjem srca selamim, drage goste iz Turske na čelu sa gosp. Zulkufom ORUCOM. Rado selamim i pozdravljam mr. h. Mirsada Hasanića, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, člana Sabora IZ-ce u BiH h. Ismeta Mustabašića, kao i prisutne glavne imame i imame.

Radostan sam zbog prisustva brojnih gosta i zvanica, koje od srca selamim i pozdravljam, a osobito predstavnike pravoslavne i katoličke crkve, Zavoda za zaštitu spomenika, kao i sve visoke predstavnike državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih vlasti.

Poštovani skupe,

Brojne su zajedničke vrijednosti koje povezuju prijateljsku Tursku, ponosni i bratski narod Turske sa Domovinom Bosnom i Hercegovinom, Maglajem i nama Bošnjacima muslimanima. Te vrijednosti nije moguće opisati i riječima iskazati. Zajednička vjera, duhovnost, tradicija, povijest, kultura i civilizacija, su vrednote, koje nas obavezuju ne samo na kontinuitet njihova očuvanja i snaženja, već i na zajedničko djelovanje.

Kalavun Jusuf pašina / Kuršumlija džamija je simbol i memorija naše prošlosti, ali i putokaz nove budućnosti. Duboki su korijeni Islama, Osmanlijske kulture i civilizacije u gradu Maglaju i na ovome bosanskome tlu. Taj spomen i širina zajedništva ujedno budi zahvalnost za milost i dar koje smo kao pojedinci i kao narod primili tokom šest stoljeća, kroz razna politička i kulturološka previranja i očituju trajnu povezanost.

Današnji dan u Maglaju i ovaj skup potvrđuju i svjedoče, našu zahvalnost i odlučnost u očuvanju i snaženju neraskidivih veza, a početak restauratorsko-konzervatorskih radova na obnovi, zaštiti i očuvanju sjajnog bisera osmanlijske arhitekture Kalavun Jusuf pašine / Kuršumlija džamije, zoran je primjer zajedničkog djelovanja.

Maglaj, ''srce doline Bosne'', grad je jedinstvene duhovne, kulturne i političke povijesti. Graditeljska cjelina Kalavun Jusuf pašine / Kuršumlija džamije sa haremom i česmom, kao nacionalnim spomenikom, koji se nalazi na listi zaštićene kulturno-historijske baštine Domovine Bosne i Hercegovine, predstavlja središte povijesne jezgre Maglaja. 

Po svom povijesnom i graditeljskom značaju, Kalavun Jusuf pašina / Kuršumlija džamija je veličanstveno zdanje, kulturno-historijski i nacionalni spomenik nulte kategorije. Zbog toga, kad govorimo o maglajskoj Kuršumlija džamiji, onda s pravom možemo kazati da je ona ''srce Maglaja!''

Ona zaista jest - ''srce u srcu!'' Po svom značenju, po svom položaju, simbolički i stvarno Maglaj i Kuršumlija džamija su srasli, zajedno, štoviše, postali su sinonimi. Kuršumlija džamija je duhovni temelj Maglaja, svjedok njegovih korijena i povijesnog kontinuiteta, a Stara Čaršija je njezino plodno tlo, sigurno okruženje, ponosan poštovatelj i vjeran čuvar. Prelijepa maglajska Kuršumlija džamija, svojom unutrašnjom ljepotom i vanjskim skladom i danas, još uvijek moćno dominira maglajskom starom čaršijom, podno Tvrđave.

Neprocjenjiva je vrijednost duhovnog, sakralnog, kulturnog-historijskog naslijeđa i nacionalnog blaga u identitetu jednog naroda i nacije. Svaki narod i nacija teže da u svom duhovnom i nacionalnom blagu ima i sakralne, kulturno-historijske tragove, kao svjedoke postojanja u vremenu i prostoru. Stoga, očuvanje duhovnog, sakralnog, kulturnog-historijskog naslijeđa i nacionalnog blaga, predstavlja prioritet i trajnu obavezu za svaki narod i naciju.

Burna i bogata prošlost Maglaja, ostavila je iza sebe brojne kulturno-historijske spomenike. Najdragocjeniji kulturno-historijski i nacionalni spomenik iz XVI stoljeća prelijepo djelo osmasnlijske arhitekture i kulture, uz gradinu / tvrđavu, Sukijja i Fazli pašinu džamiju, maglajsko turbe i brojne druge svakako je Kalavun Jusuf pašina / Kuršumlija potkupolna džamija, sa svojom jedinstvenom ambijentalnom i graditeljskom cjelinom.

Živimo u vremenu i prostoru, a neka vremena i neki prostori neodvojivi su dio nas, znače nam više, jer su duhovni dragulji, kao što je naša Kalavun Jusuf pašina / Kuršumlija džamija, remek djelo, osmanlijske arhitektonske kreacije, a naš Maglaj, mjesto i sjajni biser, ljepote suživota u različitosti!

Dame i gospodo,

Što bi bila naša povijest u Maglaju, bez Kuršumlija džamije i ostalih naših džamija i mesdžida. Ova veličanstvena džamija je Allahov - dar nama i smjerokaz u izgradnji vlastite, sigurne i sretne budućnosti! Jasnoća i pravilnost arhitektonskog rješenja, skladan proporcijski odnos same džamije jedinstven je i rijetko ponovljiv primjer ovakvoga tipa i stila izgradnje sakralnih objekata, te vrhunsko umjetničko i arhitektonsko djelo.

Pred sudom Povijesti Kuršumlija džamija krajem prošloga stoljeća, nezaštićena od silnika poremećena uma, bez vjere i zločinitelja, postade metom za uništenje, ali i simbolom, pobjede u zaštiti, nepovredljivosti i neuništivosti, znakova i tragova duhovnoga identiteta i sakralne kulture Bošnjaka muslimana i dostojanstva naše časne vjere Islama. Brutalnost počinitelja urbicida, kulturocida i memoricida je pobijeđena žrtvom, ustrajnošću, hrabrošću i snagom maglajskih šehida, gazija, palih boraca, vitezova i žrtava.

Gazi Jusuf paša Budimlija, dao je neizmjerni doprinos duhovnom, kulturnom, civilizacijskom ali i materijalnom razvoju Maglaja, kao urbane sredine. Paralelno sa zauzimanjem istaknutog mjesta u duhovnoj i kulturnoj povijesti Maglaja, Kuršumlija džamija je stvarala svoj ugled i u općoj sakralnoj umjetnosti i nacionalnoj povijesti, kao vrhunski primjer graditeljskog stvaralaštva, ali i kao najznamenitija riznica duhovnog identiteta i tradicije Bošnjaka muslimana.

Kalavun Jusuf pašina / Kuršumlija džamija, svojom izvornošću, skladnošću kamene cjeline, načina gradnje i unutarnje apsolutne harmonije i estetske ljepote, ubraja se u najznačajnije graditeljsko ostvarenje Osmanlija u XVI stoljeću na tlu Jugoistočne  Europe i Balkana.

Po svojoj izvanrednoj ljepoti, konstrukcijskim posebnostima i stilskim značajkama, nije samo najvrjedniji objekt graditeljskog naslijeđa grada Maglaja, već ona predstavlja najljepši i jedinstveni spomenik osmanlijskog sakralnog graditeljstva. 

Po svojoj cjelovitosti, dostojanstvenoj jednostavnosti izvana, ornamentici i umjetničkoj vrijednosti pripada najznačajnijim monumentalnim, potkupolnim džamijama u Bosni i Hercegovini, a po nekim svojim osobinama jedinstvena je ne samo među džamijama, već i u islamskoj arhitekturi i umjetnosti općenito, te predstavlja najkvalitetniji i najvredniji arhitektonski i neponovljivi urbanistički zahvat toga vremena.

Kuršumlija džamija, koju podiže i u zadužbini ostavi  Gazi Jusuf paša Maglajac vjerni je i ponosni čuvar kolektivne memorije Bošnjaka muslimana u Maglaju i Domovini BiH, trajni svjedok kulturnog kontinuiteta i našeg povijesnog opstanka na ovim uvijek turbulentnim prostorima.

Dijeleći sudbinu Bošnjaka muslimana i svih ljudi dobre volje u Maglaju, Kuršumlija džamija je bila i ostala duhovna kruna nacionalne i kulturno-historijske baštine i identiteta bošnjačkoga naroda, a smim tim je i bošnjački narod bio i ostao dio europskoga kruga, zajedništva i kulture.

Sa današnjim početkom restauratorsko-konzervatorskih radova na obnovi i zaštiti naše Kuršumlija džamije, ova generacija muslimana iz prijateljske i bratske Turske, a samim time i Islamska zajednica BiH, Muftiluk zenički, Medžlis Maglaj i svi mi zajedno ugrađujemo svoje vjerničko i ljudsko svjedočanstvo, koje budućnost nipošto neće moći a ni smjeti zanemariti.

Koristim se prilikom, iskazati svoju zahvalnost u ime Islamske zajednice u BiH, Muftiluka zeničkog, Medžlisa Maglaj, u ime svih maglajlija, kao i u svoje lično ime posebno: 

  • Zavodu za zaštiti spomenika, prof. dr. Muhamedu Hamidoviću, Ferhatu Mulabegoviću i mr. Lamiji Abdijević, ranijim direktorima, kao i sadšnjoj direktorici Lidiji Mićić.  
  • SIDA-''Kulturno naslijeđe bez granica'' (CHwB) iz Švedske Tuula Raumi i Paal Anders Stenssonu 
  • Zahvaljujem Komisiji za reviziju kompletnog projekta i toka radova,  
  • Vladama Federacije i ZE-DO Kantona i njihovim resornim ministarstvima,  
  • Turističkoj zajednici ZE-DO Kantona,  
  • prof. dr. Mustafi Saidu Yazicioglu, državnom ministru Vlade Turske, gosp. Musi Kulaklikaji i mr. Mirsad ef. Kalajdžiću 
  • TIKA-Turska Uprava za Međunarodnu Saradnju i Razvoj, Predstavništvo za BiH, cijenjenoj g-đi Suna hanumi Colakoglu, Nevzatu Yesileru, dr. Mustafi Šahinu, ranijim direktorima i sadšnjem dr. Zulkufu Oruču i njegovu zamjeniku doc.dr. Birol Cetinu što su u Medžlisu Maglaj prepoznali pouzdanog partnera, za realizaciju ovako važnog poduhvata, kao što je obnova i zaštita Kuršumlije džamije, na što smo izrazito ponosni, jer smo ukazano nam povjerenje dostojanstveno do sada opravdali.

Poštovani izaslaniče Nj.E. Reisu-l-uleme,

cijenjene visoke zvanice i dragi gosti,

Još jednom Vam od srca zahvaljujem za Vaš dolazak u Maglaj, na ovaj svečani čin zajedničke i veličanstvene radosti, početka i otvaranja radova na očuvanju i zaštiti Kuršumlija džamije.

Neka Vas, Allah, nagradi a Vaš dolazak, ovaj dan i zajednički susret blagoslovi!

Hvala Vam!

Glavni imam maglajski: h. Izudin ef. M. Kruško 

OBARAĆANJE OPĆINSKOG NAČELNIKA

 

Uvaženi izaslaniče Nj.E. Reisu-l-uleme,

Čestiti glavni imamu maglajski,

Dame i gospodo,

poštovana ulemo,

dužnosnici javne državne, kantonalne i lokalne vlasti,

cijenjeni visoki gosti iz Turske i uzvanici,

Es-selamu  'alejkum i dobar dan,

U zajedništvu vjere i slobode, srdačno Vas sve pozdravljam i zražavm iskrenu dobrodošlicu u drevni Maglaj. Započeti radove na obnovi i zaštiti Kuršumlija džamije, radostan je događaj, koji svakoga od nas veseli i u čemu prepoznajemo smisao i ulogu svoga postojanja, rada i djelovanja. Živimo u vremenu u kojem se teško dogovaramo, ne postižemo saglasnost o pojedinim pitanjima, ne oslanjamo se na zajedničke vrijednosti ne težimo  prema zajedničkim ciljevima. Ali ovaj dan i ova svečanost ujedinili su nas, jer Kuršumlija džamija je zajedničko duhovno i nacionalno blago.

Kvaliteta društvenoga i građanskoga života, kvaliteta demokratske svijesti dobrim dijelom ovise o  našem odnosu prema vjeri, duhovnim i civilizacijskim vrijednostima svih ljudi i o tome kako je se shvata i  koliko se ulaže u njihovo očuvanje i razvoj. Ovaj susret u Maglaju, čini me kao jednog od domaćina ne samo sretnim, već i ponosnim što smo početkom obnove Kuršumlija džamije i sutra ako Bog da i cijele Stare Čaršije svoju budućnost učinili sretnom i sigurnom za sve ljude.

Zato danas svim srcem želimo i svoje molitve upućujemo, da obnovom Kuršumlija džamije, obnovimo savjesti pojedinaca, cijeloga društva i lokalne zajednice. Zbog toga naš odnos prema Kuršumlija džamiji i drugim sakralnim objektima naših komšija je odgovran čin prema društvu i danas ima posebnu težinu. Svjesni smo da je savjest pojedinaca obilježena ne samo ličnim interesima i događanjima, nego i prilično nejasnim razvojem i oblikovanjem kolektivne i patriotske svijesti, pri čemu je teško spoznati smjerove, namjere i ciljeve.

Promjena našega stanja, nije samo u obnovi sakralnih objekata, nego u osloncu na trajne vrijednosti vjere i pouzdanje u vlastite snage. To pouzdanje raste iz duhovnoga identiteta, koji nikoga ne vrijeđa, već naprotiv teži dobru i radosti drugoga. Zato danas budimo svi radosni u svojoj vjeri, na svojoj zemlji i u slobodi, što obnavljamo našu Kuršumlija džamiju, znajući da je Gazi Jusuf paša Maglajac svojim veličanstvenim djelom, kao njen graditelj, pokazao nam put, ne samo za pronalaženje smisla vlastitih života, nego i za pravedno društvo.

Doživljaj ovoga dana i susreta u Maglaju u sebi ima nemjerljivu vrijednost. Svi zajedno osjećamo da početak radova na obnovi i zaštiti Kuršumlija džamije  daruje neizmjernu radost i vraća ponos, za koji su mnogi mislili da je nestao pod teretom velikih iskušenja života, bespomoćnosti i razočaranosti.

Neka ovaj susret svima nama, našoj Domovini i Maglaju donese obilje duhovne snage, da promijenimo svoj odnos prema univerzalnim i neprolaznim vrijednostima vjere, kako bismo bili svjetlo i znak koji privlači istinom, pravdom i dobrotom.

Mi Maglajlije, s ponosom ističemo da imamo svoju Kuršumlija džamiju. Ima tu malo nostalgije, malo zapostavljanja stvarnih problema i čestih bježanja u povijest i podsjećanja na nekad slavna vremena, da se ne bi susreli sa realnom sadašnjošću. Ponekad je lakše govoriti o Kuršumlija džamiji, nego rješavati svakodnevne probleme sa kojima smo suočeni, pa čak ih i izbjegavati.

No, upravo zbog tih problema i svakodnevnih iskušenja, naša Kuršumlija džamija kao orijentir u vremenu i prostoru, stoljećima nas podsjeća: šta smo, tko smo, odakle smo i kamo želimo ići. Samo ako smo svjesni svojeg identiteta i odgovornosti za taj identitet, uspijevat ćemo riješiti probleme sa kojima smo suočeni i koji su nam izazov.

Zahvaljujem za izvrsnu suradnju između lokalne vlasti i Medžlisa Maglaj, na čelu sa glavnim imamom h. Izudin ef. Kruškom i odajem priznanje za uspješne pregovore u realizaciji ovog velikog projekta i što su nam omogućili ovu blagoslovljenu radost.

Svoju zahvalnost u ime Općine Maglaj, kao i u svoje lično ime posebno iskazujem Zavodu za zaštitu spomenika, Humanitarnoj organizaciji SIDA - Kulturno naslijeđe bez granica (CHwB), Vladama Federacije BiH i ZE-DO Kantona i Turističkoj zajednici, na izdvojenim sredstvima za Kuršumlija džamiju, te TIKA-Turska Uprava za Međunarodnu Saradnju i Razvoj, Predstavništvo za BiH, na čelu sa dr. Zulkufom ORUČOM, za podršku, pomoć i razumijevanje naših potreba.

Na kraju čestitam cijeloj Islamskoj zajednici u BiH, našem Muftiluku, Medžlisu i svim sugrađanima početak radova na obnovi Kuršumlija džamije. Neimarima koji će obnavljati djelo slavnih predaka, želim puno sreće i da ih Bog dragi čuva.

Ako želimo postići da Maglaj bude općina u kojoj će se snažiti duhovna kultura i tolerancija, općina u kojoj će se razvijati suživot u različitosti, općina u kojoj će se tražiti radnici, a ne posao, na projektima koji neće raseljavati nego njegovati održivi povratak, onda moramo svi zajedno zasukati rukave, ujediniti se i nastaviti raditi za svoje sugrađane  i njihov boljitak.

Neka nam u tome Bog bude na pomoći! Hvala Vam!

OPĆINSKI NAČELNIK: Mehmed Mustabašić, prof.

mag-rest-kur-2011-3

Maglaj, četvrtak: 30. Zu-l-k'ade, 1432. H.g. / 27. oktobar, 2011. god. u 15.30 sati.

Č. Š.