A+ A A-

Seminari za vjeroučitelje sa područja bihaćkog i banjalučkog muftijstva

U sklopu implementacije Pravilnika o vjeroučiteljima i započetog procesa certificiranja svih vjeroučitelja u Bosni i Hercegovini, pokrenut je program kreiranja centralne baze podataka o svim vjeroučiteljima, te certificiranja istih. Naime, umjesto dosadašnjih saglasnosti o obavljanju poslova vjeroučitelja koje su izdavane sa nivoa medžlisa ili muftijstva, u narednom periodu sve certifikate za obavljanje poslova vjeroučitelja će izdavati Rijaset sa potpisom Reisu-l-uleme, dr. Mustafe Cerića, i to tek nakon precizne jednoobrazne procedure za sve vjeroučitelje u BiH koja se sastoji od upućivanja zahtjeva sa jasno definiranom dokumentacijom, uvida u priloženu dokumentaciju i argumentirane saradnje svakog vjeroučitelja sa Islamskom zajednicom na svim nivoima, od džemata, preko medžlisa, muftijstava, pa sve do Rijaseta.

sem-vjer-bih-ban-10-2011

Usprkos činjenici da se radi o izuzetno opsežnom projektu, iskustvo iz bihaćkog i banjalučkog muftijstva potvrđuje da su vjeroučitelji stasali kao jedna izrazito ozbiljna i produktivan snaga u Islamskoj zajednici i bosanskohercegovačkom društvu. Tako su u spomenuta dva muftijstva vjeroučitelji podnijeli zahtjeve sa skoro 100 postotnom preciznošću i pedantnošću. Svega manje od 1 posto vjeroučitelja nije dostavilo potpunu dokumentaciju.

Nakon obrade zahtjeva i potpisivanja certifikata od strane reisu-l-uleme, po programu Vjeroskoprosvjetne službe Rijaseta, za vjeroučitelje iz Bihaća i Banja Luke, tom prigodom su organizirani i posebni stručni seminari, koji su održani u subotu, 29.10.2011. Godine u Bihaću - za vjeroučitelje sa područja tog muftijstva,  i u nedjelju, 30.10.2011. godine u Banjoj Luci, sa područja banjalučkog muftijstva.

Seminar je organiziran od strane Vjeroskoprosvjetne službe Rijaseta i bihaćkog i banjalučkog muftijstava. Goste i prisutne vjeroučitelje su pozdravnim riječima i uvodnim ili domaćini. U Banjoj Luci, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je srdačno pozdravio prisutne i podržao cijeli projekat, a u Bihaću, sekretar muftijstva i koordinator za vjeronauku Nurija Kazaferović. Prisutnim vjeroučiteljima i u Bihaću i u Banjoj Luci se obratio predstavnik Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta je bio mr. Nezir Halilović, i tim prigodom za njih pripremio dvije teme: „Praktična dimenzija islama - podizanje kvaliteta socijalnog angažmana vjeroučitelja u BH društvu" i „Mjesto i uloga vjeroučitelja u svijetu promjena i strateški pristupi saradnje vjeroučitelja i IZ u BiH".  

S obzirom da je evaluacijskim listovima ocjene kvaliteta dosadašnjih seminara utvrđen zahtjev vjeroučitelja za dodatnom edukacijom iz oblasti inkluzivne nastave, za potrebe tih seminara angažiran je prof.dr. Refik Ćatić, prorektor Univerziteta u Zenici i redovan profesor Pedagoškog Fakulteta koji se učesnicima seminara obratio sa temom: „Djeca sa posebnim potrebama u nastavi islamske vjeronauke".

Važno je istaći da su svi vjeroučitelji koji su uredno uputili zahtjev Rijasetu za dobijanje certifikata tom prilikom dobili certifikate. Vjeroučiteljima sa područja muftijstva Banjalučkog certifikate je uručio muftija banjalučki, uz poruku da su dobili veoma značajan dokument koji od njih traži još predaniji rad i veću odgovornost. Vjeroučitelji čija je dokumentacija manjkava ili uopće nisu uputili zahtjev će u narednom periodu također dobiti certifikate, ali tek nakon što upotpune proceduru.

Svim učesnicima seminara je dodijeljeno i uvjerenje o pohađanju seminara.

N.H.

  • 11