A+ A A-

Više od 1,5 miliona vjernika na hadžu

mekka2Više od 1,5 miliona muslimana došlo je u Saudijsku Arabiju na hadž, saopćili su u ponedjeljak (31.10) zvaničnici u Džedi.

Broj hodočasnika koji su došli iz inostranstva, u subotu je dostigao 1.575.000, javila je državna agencija Spa.

Pored vjernika iz inostranstva, na hadžiluku se očekuje i između 700.000 i 800.000 Saudijaca i stranaca koji žive u Saudijskoj Arabiji. Hadž počinje u petak, a u subotu je najznačajniji dio kada vjernici odlaze do brda Arafat koje se još zove Planina milosti.

Na tom brdu se Allahov poslanik Muhammed posljednji put obratio svojim sljedbenicima prije gotovo 14 stoljeća. Vjernici potom učestvuju u "kamenovanju šejtana (đavola)", koje se sastoji u bacanju 21 kamena na svaki od tri stuba od 25 metara koji simbolizuju šejtana. Da bi spriječili gužvu u Mini gdje je posljednjih godina bilo na stotine mrtvih, vlasti su izgradile trospratne mostove za ritual kamenovanja.

Hadž u svetom gradu Meki najveće je okupljanje vjernika na svijetu. Svaki muslimanski vjernik, prema Kur'anu, treba makar jednom u životu da posjeti Meku.

Meka je sveto mjesto za muslimane i svake godine je posjeti više od 30 miliona vjernika pa je ona najposjećenije vjersko mjesto na svijetu.

(FENA)