A+ A A-

Izetbegović: Palestinci barem na ostacima svoje zemlje zaslužuju državu

bakir-izJučerašnji (27.10) razgovori članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s Avigdorom Libermanom, zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Izraela, koji ovih dana boravi u posjeti Bosni i Hercegovini i lobira za glas naše države protiv palestinskog naroda protekli su u polemici bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića sa izraelskim ministrom vanjskih poslova.

Bakir Izetbegović je već ranije obznanio svoj stav o punoj podršci punopravnom članstvu Plaestine u Ujedinjenim narodima kao jedinom pravednom rješenju koje može osigurati mir i stabilnmost na Bliskom istoku.

Prema zvaničnom saopćenju, tokom razgovora s Libermanom Bakir Izetbegović je ponovio svoj stav da snažno podržava palestinski zahtjev za članstvo u UN-u te izrazio razočarenje što Izrael ne izlazi više u susret narodu Palestine. Po njegovom mišljenju, novi pristup Izraela bi neminovno vodio uspostavljanju trajnog mira na bazi ravnopravnog dijaloga.

Međutim, prema pisanju Oslobođenja,  Libermanov stav kako je "Izrael napravio historijsku koncesiju prihvativši rješenje o dvije države" te njegova arogancija s kojom je mrtav-hladan saopćio kako je palestinski predsjednik Abas "prepreka miru i treba biti uklonjen", iziritirao je Izetbegović koji je pitao: „Zašto Izrael ranije nije priznao palestinsku državu i šta je planirao učiniti s Palestincima? Kakvu su im sudbinu namijenili? Četiri i po miliona Palestinaca je zbijeno na pustinjsku teritoriju deset puta manju od Bosne i Hercegovine.. I barem na ostacima svoje zemlje zaslužuju državu", naglasio je Izetbegović, podsjetivši da takav stav preovladava u čitavom svijetu ali i u Ujedinjenim nacijama.

Također, kako piše Oslobođenje, Izetbegović je rekao da je iznenađen načinom na koji Liberman olako izgovara teške riječi te iznio osobni stav o Abasu, kao miroljubivom predsjedniku. Upitao je Libermana: „Ako vam ne odgovara miru skloni Abas, ako njega uklonite, ko će preostati? S kim se uopće možete dogovarati i pregovarati"?

Kada su varnice već krenule, Izetbegović je podsjetio Libermana i na njegove olako izgovorene teške riječi o našoj zemlji: Liberman je, podsjećamo, prošle godine ustvrdio da u BiH postoje teroristički kampovi, nakon čega je Izetbegović od njega zatražio pojašnjenje - gdje su kampovi i ko ih je organizirao. Liberman nikada ni je odgovorio, pa je Izetbegović jučer iskoristio priliku da mu u lice kaže kako je ovim insinuacijama nanio štetu BiH. No, Liberman nije imao potrebu niti da ponu di odgovor niti da se izvini za nanesenu štetu; umjesto toga bio je precizan - Palestina može biti priznata tek na osnovu bilateralnog ugovora sa Izraelom, te prijeteći upozorio kako će "svako jednostrano priznavanje Palestine donijeti ogromne patnje".

Izetbegović je priupitao je li i Izrael priznat na osnovu bilateralnog ugovora sa Palestinom, te nakon toga konstatirao da je priznat jednostrano.

"Zašto onda Izrael isto pravo osporava Palestini", pitao je Izetbegović i zaključio kako "palestinski narod pregovara i gubi već 50 godina, naprosto zato što im nikad nije ponuđeno pravično rješenje".