Promo banner

A+ A A-

Hutba: Poziv za pomoć narodu Turske

Poziv za pomoć narodu Turske

Hutba 1. i 8. zu-l-hidždžeta 1432. h. g. / 28. oktobra i 4. novembra 2011. godine

الحَمْدُ لله رَبِّ العَالمِينَ الذّي جَعَلَ الإيْمَانَ أسَاسًا للأُخُوَّةِ فَقال: (إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ..) 10 الحجرات.minber-begov-dzamija

وَأشْهَدُ أنْ لا إلَهَ إلّا الله، وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ ، الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ ، الرَّزاقُ الكَريمُ، الذي قال: قُل لِّعِبَادِيَ الَّذِينَ آمَنُواْ يُقِيمُواْ الصَّلاَةَ وَيُنفِقُواْ مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلانِيَةً مِّن قَبْلِ أَن يَأْتِيَ يَوْمٌ لاَّ بَيْعٌ فِيهِ وَلاَ خِلاَلٌ. ( 31 إبراهيم) وأَخْبَرَنَا عَنْ أَجْرِ الإنْفَاقِ فِي سَبِيلِ اللهِ فَقالَ: مَّثَلُ الَّذِينَ يُنفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ كَمَثَلِ حَبَّةٍ أَنبَتَتْ سَبْعَ سَنَابِلَ فِي كُلِّ سُنبُلَةٍ مِّئَةُ حَبَّةٍ وَاللّهُ يُضَاعِفُ لِمَن يَشَاءُ وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ. ( 261 البقرة)  وَ وَعَدَ بِمُضَاعَفَةِ الأجْرِ فَقالَ: إِنَّ الْمُصَّدِّقِينَ وَالْمُصَّدِّقَاتِ وَأَقْرَضُوا اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا يُضَاعَفُ لَهُمْ وَلَهُمْ أَجْرٌ كَرِيمٌ. ( 18 الحديد)

وَأشْهَدُ أنَّ سَيِّدَنا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُه وَحَبِيبُهُ، الذّي قالَ: {مَثَلُ المُؤْمِنِينَ فِي تَوادِّهِم وَتَراحُمِهِم وَتَعاطُفِهِم، كَمَثَلِ الجَسَدِ إذا اشْتَكَىَ مِنْهُ عُضْوٌ، تَداعَىَ لَهُ سائِرُ الجَسَدِ بِالسَّهَرِ والحُمّى} . وقال: {مَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ الدُّنْيا فَرَّجَ اللهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ الآخِرَةِ، وَمَنْ سَتَرَ أخاهُ المُؤْمِنَ فِي الدُّنْيا سَتَرَهُ اللهُ فِي الآخرَةِ، واللهُ فِي عَوْنِ العَبْدِ مَا كَانَ العَبْدُ فِي عَوْنِ أخِيهِ }.

{ صلى الله... }

Povodom razornog zemljotresa koji je pogodio istok Turske Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini poziva sve hatibe u domovini i dijaspori da u petak, 1. i 8. zu-l-hidždžeta 1432. h. g. / 28. oktobra i 4. novembra 2011. godine putem sergija organizuju prikupljanje novčane pomoći bratskom narodu u području koje je zahvaćeno zemljotresom u ovoj zemlji.

Poštovana braćo,

Vijesti koje ovih dana stižu sa istoka Turske potvrđuju da je razorni zemljotres u gradu Van i njegovoj okolini odnio veliki broj ljudskih života i prouzročio ogromne materijalne gubitke. Ove potresne vijesti duboko nas žaloste, ali smo, kao vjernici, svjesni da raznovrsne teškoće, gubici i stradanja dolaze kao opomene i iskušenje ljudima. Svjesni smo, takođe, da nas teškoće, gubici i stradanja koja se dešavaju na bilo kojem dijelu Zemlje, a posebno u dijelu gdje žive muslimani, obavezuju na solidarnost i pružanje pomoći onima koji su pogođeni. Mi, muslimani Bošnjaci u domovini i dijaspori i u ovim teškim trenucima za turski narod, svjesni uloge i značaja bratske Turske i njenog naroda, kako kroz cijelu povijest islama na ovim prostorima tako i u uspravljanju naše domovine nakon posljednje agresije, suosjećamo sa narodom Turske i dijelimo bol sa onima koji su izgubili svoje najmilije.  

Turski narod zavređuje našu neizmjernu ljubav i poštovanje a, kada biva pogođen bilo kakvim nepogodama, zavređuje našu, iako skromnu, svesrdnu moralnu i materijalnu pomoć i podršku. Povijest ovih prostora zabilježila je da smo upravo zahvaljujući drevnim turskim entuzijazmom obasjani svjetlom islama, islamskom kulturom i civilizacijom. Veleljepne potkupolne džamije, medrese, vakufi i brojni šeheri nikli su na ovim prostorima zaslugom nosilaca i prenosilaca svjetla islama upravo iz podneblja današnje Turske.  Tragovi tih duhovnih i kulturno-civilizacijskih vrijednosti ne samo da su sačuvani nego se, zahvaljujući bratskoj brizi i pomoći turskog naroda i vlade, i u ovom vremenu revitaliziraju, unapređuju i jačaju.

Svjedoci smo da nas turski narod i njegova vlada nijednog trenutka ne zaboravljaju, ne ostavljaju i ne zapostavljaju. Brinu i pomažu da naša domovina i njeni narodi snažno zakorače u novo razdoblje - razdoblje mira, suživota, slobode i prosperiteta. Brinu se i zauzimaju za jedinstvo muslimanskog naroda u ovom regiona ali i u cijelom svijetu. Oni su primjer čestitog, radinog i odgovornog naroda. Oni su ti koji uvijek, a posebno u trenutku bola i patnje jedne cijele svoje regije, zavređuju našu nepodijeljenu bratsku podršku i pomoć u skladu s riječima Allahovog Poslanika, a.s.:

عن عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ - رضى الله عنهما عَنِ النَّبِىِّ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ «... وَمَنْ كَانَ فِى حَاجَةِ أَخِيهِ كَانَ اللَّهُ فِى حَاجَتِهِ ، وَمَنْ فَرَّجَ عَنْ مُسْلِمٍ كُرْبَةً فَرَّجَ اللَّهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرُبَاتِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ ... » .

„...Ko se nađe uz svoga brata koji je u nekoj potrebi, Allah će se naći pri njegovoj potrebi; ko otkloni od muslimana kakvu muku, Allah će otkloniti jednu od muka Sudnjeg dana..." (Buhari, br. 2442)

Molimo Uzvišenog Allaha da stradalim u zemljotresu podari Svoj oprost i milost, da njihovim porodicama i svim ljudima pogođenim zemljotresom podari sabur i nadu, a turskom narodu slogu i solidarnost u prevazilaženju iskušenja, da mu ujedini srca i učvrsti korake na putu međusobne solidarnosti, pomoći i napretka.

Za Vjerskoprosvjetnu službu

Ibrahim Begović