Promo banner

A+ A A-

Delegacija Mešihata IZ u Hrvatskoj posjetila Iran

Na poziv Ajatullaha Šejha Muhameda Teshirija u organizaciji Ambasade i Islamskog kulturnog centra IR Iran u Zagrebu delegacija Mešihata IZ u Hrvatskoj u sastavu, zamjenik muftije za vjerske, prosvjetne i kulturne djelatnosti, dr. Aziz ef. Hasanović te glavni imam MIZ Gunja, Idriz ef. Bešić, glavni imam MIZ Dubrovnik, Salkan ef. Herić, glavni imam MIZ Labin, Hazim ef. Bećirović te glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović, službeno su posjetili Islamsku Republiku Iran. Delegacija Mešihata IZ u HR u subotu 08.10.2011.g. u ranim jutarnjim satima stigla je u Teheran a u prijepodnevnim satima delegaciji se pridružio i zamjenik muftije za Hrvatsku, dr. Aziz ef. Hasanović koji je prije toga bio u delegaciji Rijaseta IZ u BiH u društvu reisu-l-uleme, dr.Mustafa ef. Cerića i muftija iz BiH posjetili Tursku a nakon toga sa predstavnicima Hrvatske gospodarske komore otputovao u službeni posjet Gospodarskoj komori Širaza gdje se razgovaralo o gospodarskoj suradnji između Islamske Republike Iran i tvrtki iz Hrvatske, koje svojim proizvodima i sposobnostima mogu udovoljiti potrebama velikog iranskog tržišta.

mes-hrv-iran-2011 

U subotu, 08.10.2011.g. u prijepodnevnim satima delegacija Mešihata IZ u HR sastala se sa glavnim tajnikom, šejhom Muhamedom Teshrijem, predsjednikom svjetske organizacije za približavanje mezheba koji je delegaciju Mešihata i pozvao u službeni posjet Iranu. Šejh Teshiri je šef svih Islamskih Kulturnih centara u Svijetu. U društvu gospodina Teshirija bili su njegovi prvi suradnici dr. Sabah Eshaq imam hanefijskog mezheba u Teheranu, dr. Hasru Šahi Medeni, bivši veleposlanik IRI u Vatikanu, te muderrisi sa fakulteta u Teheranu.

Šejh Teshiri se u svom kratkom ali vrlo bratskom izlaganju od srca zahvalio na ukazanoj posjeti delegacije Mešihata IZ u HR, naglasivši da suradnja Mešihata IZ u Hrvatskoj i ambasade i Islamskog kulturnog centara IRI treba biti još bolja i plodonosnija u cilju zbližavanja i međusobnog pomaganja dvaju bratskih naroda, izrazivši nadu daće ti odnosi u budućnosti biti još bolji.

U svom izlaganju dotakao se i stanja muslimana u Svijetu te njihovih podjela koje ne idu u prilog muslimanima. IRI je država koja je spremna i dalje pomagati Mešihatu IZ i muslimanima u Hrvatskoj da i dalje prezentiraju vjeru Islam na dostojanstven način kako je to do sad i činio i bio most dijaloga muslimana Europe i Zapada. Nakon izlaganja šejha Teshirija u ime delegacije Mešihata IZ u Hrvatskoj obratio se zamjenik muftije, dr. Aziz ef. Hasanović koji se u prvom redu zahvalio na pozivu šejha Teshirija a zatim i na toplom i bratskom prijemu.

Dr. Aziz ef. Hasanović prenio je iskrene selame uvaženog muftije za HR, Ševke ef. Omerbašića kao u svih muslimana te naglasio izuzetnu suradnju ambasade i IKC IRI u Hrvatskoj na svim nivoima, koji vode brigu o muslimanima diljem Svijeta. Nakon izlaganja dr. Aziz ef. Hasanovića upriličen je zajednički ručak sa domaćinima.

Isti dan delegacija Mešihata IZ u HR u sklopu posjete IRI posjetila je i kuću imama Homeinia u Jamaranu (Teheran) te mesdžid u kojem je držao predavanja i primao državnike i delegacije iz cijelog Svijeta.

Cijeli svoj život proveo je u svojoj skromnoj kući u Teharanu osim perioda kad je morao napustiti Iran i otići u egzil u Francusku. U sklopu posjete rodne kuće imama Homeinia posjećena je i spomen soba imama Homeinia te njegov život i aktivnosti kroz fotografiju.

Dr. Aziz ef. Hasanović je u povodu posjet spomen sobi imama Homeinia dao i intervju za lokalni radio u Teheranu.

U nedjelju 09.10.2011.g. u ranim jutarnjim satima upriličen je prijem kod gospodina dr. Muhammeda Reza Dehshirija, pomoćnika ICRO-a za obrazovanje i istraživanje u Teheranu. Tijekom razgovora sa gospodinom Dehshirijem delegacija je upoznata sa činjenicom da u Svijetu postoji 68. Predstavništava IK Centara u Svijetu zaduženi po raznim segmentima.

U sklopu njihove organizacije u Teheranu postoje razni centri zaduženi za određene oblasti kao centar za prevođenje sa perzijskog na druge svjetske jezike, centar za dijalog među različitim mezhebima, centar za kulturna istraživanja u Iranu i mnogi drugi.

Nakon izlaganja gosp. Dehshirija dr. Aziz ef. Hasanović domaćina je upoznao sa aktivnostima Mešihata IZ u Hrvatskoj kao i dobroj suradnji sa ambasadom i IKC IRI u Zagrebu i svakim danom ti odnosi se poboljšavaju na dobrobit muslimana u Hrvatskoj.

Iranski kulturni centar IRI u Zagrebu u IC Zagreb kao i u drugim medžlisima u Hrvatskoj je prisutan kroz razne aktivnosti kao što su hifz i takmičenje učača kurana (hafizi iz Irana), dani iranske kulture i filma, izložbe izvornih iranskih ručnih radova i dr. Jedan od problema sa kojim se susreće u HR jeste nerazumijevanje perzijskog jezika a IKC u Zagrebu je most koji taj problem postepeno pokušava rješavati kroz tečajeve perzijskog jezika. Dr. Hasanović je domaćina upoznao i sa radom do jučer Zagrebačkom medresom a danas sa

Islamskom gimnazijom koja ima za cilj odgojiti nove generacije muslimana koji će na jedan posve novi način prezentirati uzvišenu vjeru islam u Hrvatskoj pa i šire.

Mešihat IZ u Hrvatskoj na čelu sa uvaženim muftijom Ševkom ef. Omerbašić, kroz IC u Zagrebu a i uskoro u Rijeci je najbolji most dijaloga u Europi a Islamska zajednica u Hrvatskoj je primjer uspješne organizacije rada u Europi u kojoj ne postoje nikakve mezhebske razlike. Jedan od projekata koje Mešihat IZ u Hrvatskoj planira realizirati u narednom periodu jeste i prilagodba prijevoda Kur'ana na standardni hrvatski jezik u čemu je gospodin Dehshiri dao svesrdnu pomoć koju treba realizirati kroz IKC IRI u Zagrebu.

Nakon sastanka sa gospodinom Dehshirijem upriličen je sastanak i prijem kod predsjednika Gospodarske komore Irana bivšeg ministra za energetiku i rudarstvo gosp. Muhammed Nahavandianom. Na prijemu se razgovaralo o gospodarskoj suradnji između IR Iran i Hrvatske koja je do sad bila minimalna. Dr. Hasanović je izrazio zadovoljstvo i sastankom u Širazu sa predstavnicima Gospodarske komore na kojem su postignuti neki dogovori za suradnju dviju zemalja.

Dr. Hasanović je između ostalog spomenuo i vrlo uspješno djelovanje Centra za halal certificiranje koji je samo još jedan u nizu centara u Svijetu koji promiču i osiguravaju halal i zdravu prehranu, spomenuvši da u Hrvatskoj dans ima preko 2.500 proizvoda koji nose oznaku halal proizvoda što Hrvatsku i njene tvrtke svrstava na visoko mjesto u Europi. Na kraju dr. Hasanović se zahvalio u svoje osobno kao i u ime Mešihata i delegacije koju predvodi. Razgovaralo se i o posjeti predsjednika hrvatske Gospodarske komore gospodina Nadana Vidoševića Islamskoj Republici Iran a u cilju jačanja gospodarske suradnje.

Gospodin Nahavandiani je pozvao predsjednika Hrvatske gospodarske komore sa svojim suradnicima da posjeti IRI i Iransku gospodarsku komoru u cilju dogovora konkretnih projekata na obostrano zadovoljstvo dviju država.

U večernjim satima, 09.10.2011.g. kao zadnja posjeta u Teheranu u nizu posjeta, delegacija Mešihata IZ posjetila i drugog čovjeka IRI, zamjenika imama Khomneia, a delegaciju je u njegovo ime primio Hujjetul islam, dr. Muhsin Qomi, pomoćnik Međunarodnog ureda Vrhovnog vođe Ajatullaha Khamneia. Na sastanku se razgovaralo o položaju muslimana u Hrvatskoj a dr. Hasanović je prenio selame u ime muftije Omerbašića, te gospodina Qomija upoznao sa aktivnostima i radom Mešihata IZ u Hrvatskoj a samim tim i sa stanjem muslimana kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Naglasio je dobre odnose IR Iran preko svojih ambasada i kulturnih centara a posebno sa ambasadom i IKC u Zagrebu na svim poljima. Gospodin Qomi je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo posjetom IR Iran te naglasio da dobri odnosi dvaju država i Islamske zajednice u Hrvatskoj sa IKC u Zgrebu jeste prvi prioritet kao svih drugih Iranskih kulturnih centara diljem Svijeta. Hujjetullah Qomi je upoznao delegaciju sa nekim vrlo bitnim činjenicama između ostalog spomenuo je da IR Iran broji 1500 univerziteta i preko četiri milijuna studenata, preko 700 crkava što protestantskih, katoličkih i ortodoksnih, što dovoljno govorio IR Iran kao slobodnoj zemlji bez obzira na vjersku ili neku drugu pripadnost kako se u nekim medijima nažalost prezentira.

U ponedjeljak, 10.10.2011.g. delegacija Mešihata posjetila je sveučilište za proučavanje svih mezheba u cilju njihovog zbližavanja i upoznavanja u Teheranu a delegaciju je primio dekan i zamjenik dekana Sveučilišta. Razgovaralo se o intelektualnoj i naučnoj suradnji sveučilišta i Islamske zajednice u Hrvatskoj na svim razinama.

Dekan sveučilišta Tekarubul - Mezahib upoznat je sa radom i djelovanjem Mešihata IZ u Hrvatskoj na svim razinama, vjerskim, prosvjetnim, kulturnim i dr.

Isti dan u kasnim popodnevnim satima delegacija Mešihata IZ u Hrvatskoj otputovala je u grad Mešhed, grad u kojem je ukopan osmi imam Ali Riza. U utorak 11.10.2011.g. delegacija je službeno posjetila najveće svetište šiiata u Mešhedu, džamiju i harem imama Ali Rizaa u kojem se tih dana obilježavao rođendan imama Ali Rizaa.

U sklopu posjete svetišta u Mešhedu delegacija je klanjala podne i ikindiju namaz u prisustvu velikog broja klanjača. Inače harem imama Rizaa je najveći harem sa džamijom koja može primiti preko pet stotina tisuća klanjača a veličina harema je 120 000 m2.

U sklopu posjete svetišta u Mešhedu delegaciju Mešihata IZ primio je Ajatullah Vaezzadeh Khorosani koji je u kratkim crtama delegaciju upoznao sa bitnim aktivnostima i radom samog Harema. U Haremu se nalaze i muzeji najstarijih pisanih kurana do danas, te muzej novca, spomen soba vrlo interesantnih darova imama Khamneia koje je dobio od državnika iz cijelog Svijeta i drugi muzeji koje nažalost nisu posjećeni zbog skučenog vremena i odlaska za grad Qom.

U Srijedu 12.10.2011.g. delegacija Mešihata IZ posjetila je i Međunarodni Univerzitet Al Mustafa u Qomu a domaćin je bio Seyyid Ali Hossein Dolat Abad, direktor poslova za Europu i Ameriku. Sastanak je bio vrlo plodonosan a delegaciji Mešihata pridružio se i dr. Sead Halilović, profesor na Al Mustafa univerzitetu u Qomu koji je bio i službeni prevodilac i vodič u Qomu.

Na službenom prijemu razmijenjena su iskustva i dogovoreni konkretni prijedlozi o međusobnoj suradnji dvaju država na kulturnom i naučnom nivou. Dr. Seyyid izrazio je zadovoljstvo te pozvao da se suradnja što prije ostvari kroz razmjenu studenata ili organiziranjem tečajeva u Hrvatskoj za sve zainteresirane studente kao i mogućnost postdiplomskog studija u Qomu u organizaciji Univerziteta.

Nakon posjete Univerzitetu u Qomu delegacija je posjetila i biblioteku u Qomu pod nazivom Biblioteka Ajatullaha Al Uzma Al Mer'aši Al-Nedžefi Al Kubra, u kojoj se nalazi oko 70 000 rukopisa koje je sakupio imama ajatullah Nedžefi na razne načine tijekom svog vrlo plodonosnog života. U biblioteci se nalazi i najstariji rukopis kurana imama Alija kao i najsitnije napisan rukopisni Kur'an.

Ono što je specifično da se u toj biblioteci nalaze ne samo islamska djela nego i poznata djela drugih religija kao i djela iz područja astronomije, astrologije, geometrije i dr. Delegacija je imala čast razgledati i sobe za restauraciju starih i oštećenih knjiga na najmoderniji način. Mezar imama Nedžefija se nalazi na samom ulazu u biblioteku jer je ostavio oporuku da ga se ukopa na pragu biblioteke kojoj je posveto cijeli život rekavši da "Svi oni koji traže nauku u ovoj biblioteci zaslužuju da prelaze preko moga mezara".

Nakon posjete najstarijoj rukopisnoj biblioteci u Qomu a prema nekim i u Svijetu delegacija je imala čast sastati se sa ajatullahom Al Uzme, šejhom Dževadi, duhovni mentor IR Iran, čovjek koji je u svom dugovječnom životu dobio najveću titulu alima kao i čovjek koji je napisao komentar od 17. tomova na djelo Fusus-l-hikema a koje je predmet izučavanja na univerzitetima u Iranu.

U kratkom obraćanju ajatullaha Dževadija ukratko je dao presjek slike stanja Ummeta danas te ukazao na potrebu brige o muslimanima ma gdje oni bili.

Nakon izlaganja šejha Dževadija dr. Aziz ef. Hasanović se zahvalio na ukazanoj časti i prijemu a šejha Dževadija je upoznao sa stanjem muslimana u Hrvatskoj pa i cijeloj Europi. Kako je inače teško doći i sastati se sa šejhom Dževadi delegacija je bila počašćena na ukazanom vremenu i korisnim savjetima imama Dževadija.

Po završenom sastanku sa duhovnim mentorom šejhom Dževadijem, delegacija je posjetila i privatni univerziteti biblioteku u Qomu, te se uvjerila u nešto što potpuna razbija sliku o IR Iran kao tobože jednoj državi koja sve što nije islamsko odbacuje i zabranjuje a to je da u biblioteci postoje sva svjetska djela iz svih oblasti nauke.

Delegaciju je primio direktor Univerziteta sa svojim suradnicima, koji vrlo dobro poznaje stanje u Hrvatskoj pa i Europi, jer je u Hrvatskoj bio već nekoliko puta, a nazočio je i svečanom otvorenju mesdžida u Vinkovicima kojeg je kupila ambasada IR Iran.

U sklopu posjete IR Iran delegacija Mešihata IZ je imala čast posjetiti i Ajatullaha Al Uzme Safi (samostalni mudžtehid) a to je ujedno bila i zadnja posjeta sedmodnevnog boravka delegacije u Iranu. Ajatullah Al Uzme Safi je od strane dr. Aziz ef. Hasanovića upoznat sa aktivnostima Mešihata IZ u Hrvatskoj kao i sa stanjem muslimana u regiji i Europu.

U svom izlaganju dotakao se i nedavnih previranja u Njemačkoj te izjave Anglele Merkel koja je rekla da je "Dijalog među religijama umro". Kako je vrlo često nazočan na konferencijama diljem Svijeta dr. Aziz ef. Hasanović je na najbolji

način predstavio stanje muslimana u Europu sa posebnim osvrtom a na upit Ajatullaha Safija o muslimana u Srbiji i Kosovu. Na kraju se zahvalio ajatullahu Safiju koji je našao vremena da primi delegaciju Mešihata IZ te za sve što je IR Iran učinila i dalje preko svojih IKC čini za dobrobit Islama i muslimana te mu zaželio lijepo zdravlje, svako dobro i uspjeh u životu kao i svim njegovim suradnicima.

Nakon službene posjete ajatullahu Safi delegacija je u ranim jutarnjim satima 13.10.2011.g. napustila grad iluma-nauke, Qom uputivši se prema aerodromu u Teheranu a zatim prema Istambulu te Hrvatskoj. U ime Mešihata IZ u Hrvatskoj kao i cijele delegacije zahvaljujemo se na prvom mjestu Ajatullahau Teshiriju koji je uputio službeni poziv delegaciji, zatim veleposlaniku IR Iran u Zagrebu, njegovoj ekselenciji Muhammedu Hodaei te dirketoru IKC IR Iran u Zagrebu gospodinu Reza Jemshidi koji su se potrudili i organizirali sedmodnevno putovanje u Islamsku Republiku Iran.

Hajrudin ef. Mujkanović

  • 0101