A+ A A-

MIZ Tuzla: Podrška obnovi džamije Ćurčinice

ZNAKIZ1Povodom osporavanja obnove Ćurčinice džamije, od strane pojedinih "udruga" u Livnu, Medžlis Islamske zajednice Tuzla izdao je saopćene za javnost u kome se kaže: 

Iznenađeni smo i začuđeni da nekome u 21. stoljeću smeta vjerski objekat, pogotovo ako se gradi na mjestu gdje je on već postojao. Obnova vjerskog objekta koji će biti funkcionalniji i zadovoljiti duhovne potrebe muslimana, smeta rušiteljima Ćurčinice džamije u Livnu. Zar nije velika šteta nanijeta muslimanima rušenjem ove džamije, a sada je njena ponovna izgradnja problem!? 

Vjerskim zajednicama i crkvama treba omogućiti, na čitavom području Bosne i Hercegovine, da nesmetano zadovoljavaju duhovne i materijalne potrebe svojih vjernika. Smatramo da je nemoralno, na bilo kom području, da mnogobrojnija zajednica nameće i određuje potrebe i  prioritete malobrojnije zajednice.

Uvjereni smo da bi Katolička crkva svojim autoritetom mogla pomoći da Bošnjaci Livna ostvare svoja prava.

Želimo istaći pozitivan primjer vjerske i nacionalne snošljivosti koja je prisutna u Tuzli. Sve vjerske zajednice i crkve u Tuzli, za realizaciju svojih projekata, imaju podršku nadležnih općinskih službi i Općinskog vijeća. Stanovnicima Tuzle ne smetaju kulturni i vjerski objekti bilo koje crkve ili vjerske zajednice, jer smo uvjerenja da ti objekti doprinose odgajanju pojedinaca, koji porodicu čine boljom i tolerantnijom a samim tim i društvo u cjelini, stoji u saopćenju koje je potpisao Hasan ef. Spahić, predsjednika Medžlisa IZ Tuzla.