A+ A A-

Srebrenik: Tribina "Čemu nam knjige vrijede?"

Udruženje studenata književnosti "Zlatna riječ" organizovalo je tribinu pod nazivom: "Čemu nam knjige vrijede?"

Tribina je upriličena u  srijedu, 19. oktobra 2011. godine u Plavoj Sali Doma kulture u Srebreniku.

tribina-srebrenik-10-2011-2

Sa željom da  kod građanstva probude svijest o značaju knjiga, te važnosti njihovog  čitanja organizatori tribine, studenti  treće godine odsjeka za "Bosanski jezik i književnost", na Filozofskom fakultetu u Tuzli: Haris Vehabović, Mirela Imsirović, Deksida Fejzić, Fahreta Muminović te Almedina Joldić, su pripremivši prigodne sadržaje počastili srebreničku publiku.

Poseban sjaj ovom skupu  dali su, uvaženi  gosti, dr.sc Nedžad Ibrahimović,  te mr. sc. Halid  Bulić.

Tribina pod nazivom "Čemu nam knjige vrijede?" počela je u 19 sati.

U ime domaćina sve prisutne pozdravile su Deksida  Fejzić i Fahreta Muminović.

Uvodnu riječ održala je Mirela Imširović, govoreći o edukaciji, važnosti edukacije savremenog čovjeka, te načinima njenog unapređenja, nakon čega je uslijedilo čitanje poezije, autorice  Fahrete Muminović.

Prisutni su ,također, mogli uživati u  predavanju koje je održao  mr.sc Halid Bulić, inače, asistent na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Bulić je ,između ostalog, u svom predavanju rekao:

"Zašto bismo posegnuli za nekom knjigom u slobodno vrijeme, kad možemo raditi bilo šta drugo? Odgovor je jednostavan - to je korisno. Bar se dvije vrste koristi mogu pronaći u svakoj knjizi koja nešto vrijedi - zabava i pouka. U naučnoj knjizi vjerovatno će dominirati pouka, ali ni zabava ne mora biti isključena. U književnom djelu također se može naći i jednog i drugog."

Nakon toga, u izvedbi Harisa Vehabovića, uslijedio je monolog iz djela "Derviš i smrt " Meše Selimovića.

tribina-srebrenik-10-2011-1

Posebnu oduševljenje kod  publike izazvalo je predavanje dr.sc Nedžada Ibrahimovića, inače, vandrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Tuzli, koji je na izuzetno zanimljiv način dao odgovore  na vrlo važna pitanja, koja se tiču savremenog čovjeka: Zašto čitamo? Šta čitamo? Kako čitamo? I, čitamo li, uopće?

"Knjiga bi nas trebala rekreirati, obnoviti dušu i tijelo, inspirirati dobrim idejama i znanjima i potaknuti na samokorekciju. Zato bi bilo dobro čitati ona djela koja nas ponajprije intelektualno i duhovno obnavljaju i snaže. Knjiga nam itekako pomaže upoznati samoga sebe na psihološkim primjerima ili u doticaju sličnosti s nekim od junaka kakvog romana ili novele, prepoznati sudbinu sličnu svojoj.  Knjige nam služe da sebi njima pomognemo."- kazao je profesor Ibrahimović.

U sklopu programa prisutnim se obratila i Almedina Joldić (učenica trećeg razreda Behram-begove medrese u Tuzli) monologom "Čitaj dijete, čitaj" sa željom da još jednom sve prisutne  podsjeti na to da  su knjige naše najtiše i najvjernije prijateljice, da je najlakše  doći do njih, a da  daju najmudrije savjete i najstrpljivije su učiteljice.

I na kraju je mr.sc. Halid Bulić, jedan od predavača, poručio:

 "... ako više čitamo, imamo više sjećanja, jer osim svojih pamtimo i doživljaje likova o kojima čitamo. A to nam neće samo učiniti život zanimljivijim, već može utjecati i na formiranje naših stavova i omogućiti nam da učimo na tuđim greškama." 

Bilo je lijepo biti gost ove tribune, naučio sam da volim knjigu. Molim Allaha da one koji su bili povod ovog divnog skupa nagradi obilnom nagradom, a sve nas da naputi na pravi put i da volimo i čitamo knjige, jer nas jedino knjiga i korisno znanje može izvući iz haotične situacije u kojoj se nalazimo. Amin! 

Damir-ef Babajić