A+ A A-

Smanjenje stigme prema osobama oboljelim od HIV-a i AIDS-a

selam-levhaU organizaciji Bihaćkog muftijstva, a u saradnji sa Međureligijskim vijećem BiH i organizacijom World Vision održane su radionice na temu „Smanjenje stigme prema osobama oboljelim od HIV-a i AIDS-a". 

U nedjelju 23. oktobra 2011. godine radionici je prisustvovalo 9 vjeroučitelja i 4 vjeroučiteljice islamske vjeronauke koji rade na području Bihaćkog muftijstva, a u ponedjeljak 24. oktobra radionici su prisustvovali svi glavni imami sa područja bihaćkog muftijstva.

Protokol rada i u nedjelju i u ponedjeljak je bio isti, tako je uvodnu riječ imao sekretar bihaćkog muftijstva Nurija Kazaferović koji je istakao potrebu uključivanja islamske zajednice u ovu problematiku koja se neminovno nameće, jer je primjetan sve veći broj zaraženih HIV virusom ne samo putem homoseksualnog odnosa koji je i dalje najveći problem u društvu kao prijenosnik HIV virusa, nego i populacije koje je zaražena transfuzijom krvi ili je HIV prenesen sa majke na dijete. Nakon toga prisutne je poselamio i muftija bihaćki Hasan ef. Makić i ukazao na aktuelnost tematike koja će se obrađivati na ovim radionicama.

O HIV-u i AIDS-u su govorili Said ef. Mujakić i Nijaz ef. Duzan, koji su pohađali višednevni seminar u organizaciji međureligijskog vijeća i koji su certificirani facilitatori za pitanja o HIV-u i AIDS-u  ispred Bihaćkog i Banjalučkog muftijstva.

U svom izlaganju Said efendija je dao uvodne napomene i osvrnuo se na statistiku vezanu za rasprostranjenost HIV virusa. Nijaz efendija je prisutne upoznao o tome kako HIV napada ljusko tijelo i kako se prenosi, odnosno ne prenosi HIV virus.

Prije diskusije koja je bila izuzetno dinamična i vrlo produktivna oba dana, završnu riječ je imao Said ef. koji je iznio islamski koncept prevencije širenja HIV virusa, odnosno prije svega promovisanje moralnih islamskih vrijednosti i pridržavanje kur'ansko-sunnetskih uputa.

Nijaz Duzan

  • 0101