A+ A A-

Muftija Kavazović posjetio Modriču

Povodom skrnavljenja Čaršijske džamije u Modriči, jučer (24.10.2011.) je muftija tuzlanski Husejn ef. Kavazović posjetio Medžlis IZ Modriča. On je obišao Čaršijsku džamiju i nakon održane sjednice sa članovima Izvršnog odbora MIZ Modriča kojoj su prisustvovali i svi imami koji rade na području Medžlisa Modriča, nakon što je upoznat sa aktivnostima koje su poduzete povodom ovog događaja, muftija Kavazović je izjavio: "Kao čovjek i kao muftija osuđujem ovaj napad na Islamsku zajednicu, odnosno na Čaršijsku džamiju. Od odnosa prema Islamskoj zajednici najbolje se može vidjeti odnos vlasti u Republici Srpskoj naspram bošnjačkog naroda. To je na neki način lakmus papir na kojem se sve može vidjeti i pokazati. Mi želimo da živimo u miru sa drugim narodima i vjerujemo da iza ovog čina ne stoji nikakva politika, nego nadamo se da se radi o vandalskim grupama koje uništavaju imovinu Islamske zajednice, ali ono što nas zabrinjava jeste to da u posljednje vrijeme primjećujemo da ovakvih grupa ima sve više a vlast ne reagira, to je ono što nas kao ljude zabrinjava i pozivamo vlast da ovakve slučajeve ne tiska pod tepih nego da uzme i da ih počne da rješavati, jer kako god oni danas nanose štetu Islamskoj zajednici i muslimanima na ovom kraju, sutra mogu nanijeti štetu i onima koji smatraju da se to njih neće dotaći. Mi smo imali krvavu prošlost, ova džamija je bila rušena, mnoge naše džamije su bile srušene i zato smo jako osjetljivi kad se radi o napadu na simbole ovoga naroda, i naravno i na svakog muslimana u Republici Srpskoj."

muftija-grabus-j.kacin

Prije nego što je muftija stigao u Modriču, predsjednik MIZ Modriča Husejn Serdar je zajedno sa imamom Čaršijske džamije Hasib ef. Kovač,  i odbornikom u Skupštini Opštine Modriča Zijadom Dugičem, prisustvovao sastanku sa načelnikom Modriče  gospodinom Mladenom Krekićem. Gospodin Krekić je izrazio svoje duboko žaljenje i osudu ovog vandalskog čina koji je unio nemir među Bošnjake povratnike u Modriču.

Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti koje će biti preduzete u narednom periodu a koje se ogledaju u sljedećem:

-da se SO Modriča ogradi i osudi vandalski čin skrnavljenja Čaršijske džamije

-da se postavi ulična rasvjeta pored džamijskog harema (dvorišta)

-da se uspostavi video nadzor u centru Grada koji će pokrivati i džamijski prostor

-da Opština isfinansira otklanjanje nastale štete (nova fasada na cijelom objektu džamije)

Muftija je pohvalio rukovodstvo Medžlisa na preduzetim aktivnostima i zatražio da se vodi računa o tome  da se sprovede u djelo ono što je danas dogovoreno sa načelnikom Modriče gospodinom Mladenom Krekićem.