A+ A A-

Prve hadžije iz BiH stigle u Medinu

 

Jučer je u popodnevnim satima prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine stigla u Medinu.

hadzije-medina-dolazak-2011-3

Po dolasku u grad Božijeg poslanika hadžije su se smjestile u hotele. Tokom boravka u Medini hadžije, koje putuju u organizaciji Ureda za hadž, će biti smještene u hotelima Ritadžu-l-harem, u kojem će biti smješteno 850 hadžija te u hotelu Meveddetus-selam, u kojem će biti smješteno 330 hadžija, a oba hotela se nalaze oko 200 metara od Harema Poslanikove a.s. džamije u Medini.

hadzije-medina-dolazak-2011-3

Iz Tuzle krenula prva grupa hadžija koji putuju avionom

U džamiji " Princ Abdullah" u Tuzli sinoć (23.10) je upriličena ikrar-dova za prvu grupu od 200 hadžija koji u ove godine organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH putuju avionom sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

hadzije-medina-dolazak-2011-4

Na početku je hafiz Ahmed ef. Huskanović proučio ašere, nakon čega se prisutnima obratio rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović. Glavni koordinator za hadžije koje putuju avionom Izet ef. Čamdžić je upoznao prisutne o važnim tehničkim stvarima sa kojima će se susretati tokom putovanja. Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović je svim hadžijama zaželio hairli putovanje i lijep boravak na mubarek mjestima. Na kraju je hadži Hasan ef. Spahić proučio ikrar dovu moleći dragog Allaha dž.š. da hadžijama učini mebrur hadž. Hadžije iz ove grupe stigli su jutros oko 6 sati u grad Božijeg Poslanika.

Danas će letom u 18:30 sati sa Sarajevskog aerodroma put Mekke i Medine krenuti i druga grupa hadžija koji ove godine na hadž putuju avionom. U ovoj grupi se nalaze hadžije sa područja sarajevskog, mostarskog, banjalučkog i goraždanskog muftijstva. I u ovoj grupi se nalazi 200 hadžija, a zajednička ikrar dova će im biti proučena u 14:30 u džamiji kralj Fahd u Sarajevu.

Sutrašnjim letovima sa Sarajevskog i Tuzlanskog aerodroma prema svetim mjestima Mekki i Medini krenut će i preostale ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine.  Letom sa Tuzlanskog aerodroma u 06:05 sati prema Meki i Medini krenut će hadžije sa područja tuzlanskog, bihaćkog i travničkog muftijstva, a zajednička ikrar-dova bit će im proučena večeras u 2 sata iza ponoći u džamiji „Princ Abdullah" u Tuzli. Letovima sa sarajevskog aerodroma u 9:30 i 21:50 sutra će prema Meki i Medini krenuti preostale dvije grupe hadžija, a zajednička ikrar dova će im biti proučena u džamiji „Kralj Fahd" u Sarajevu, za prvu grupu poslije sabah-namaza, a za drugu grupu poslije akšam-namaza.

Hadžije će ostati u Medini do 31. oktobra, kada će obući ihrame i uputiti se prema Mikatu gdje će zanijjetiti hadžsku umru te nastaviti put prema Mekki. Tokom boravka u Medini hadžije će zajednički posjetiti Poslanikovu a.s. džamiju, Uhud, Kibletejna, Hendeka, Kuba kao i druga značajna mjesta iz historije Islama, a slobodno vrijeme će iskoristiti za individualne ibadete.

hadzije-medina-dolazak-2011-3

Prema riječima Nezima Halilovića, direktora Ureda za hadž, sve hadžije se osjećaju dobro, a on je također dodao i da u dosadašnjem dijelu organizacije ovogodišnjeg odlaska na Hadž nije bio nikakvih problema te da se sve aktivnosti odvijaju planiranim tokom.