Promo banner

A+ A A-

Vakufska direkcija posjetila MIZ Zavidovići

Na poziv Medžlisa IZ Zavidovići, direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović, u pratnji sekretara Mešić Amela, boravio je 20. oktobra u radnoj posjeti ovom Medžlisu.  

Tom prilikom održao je odvojene sastanke sa rukovodstvom Medžlisa IZ Zavidovići  i mutevelijama vakufa iz 25 zavidovićkih džemata.

vd-zavidovici-10-2011-1

Predmet sastanka sa rukovodstvom Medžlisa IZ Zavidovići kojem su prisustvovali: predsjednik IO Medžlisa Husein Zilkić, glavni imam Sulejman ef. Efendić, sekretar Elvir Mehić, te pojedini članovi Izvršnog odbora, bio je sagledavanje trenutnog stanja i perspektiva vakufske imovine na području Medžlisa IZ Zavidovići.

Predstavnici Medžlisa informirali su o aktivnostima koje se provode na zaštiti, unaprjeđenju i evidenciji vakufske imovine na području Medžlisa IZ Zavidovići. Pored toga, od strane Medžlisa IZ Zavidovići prezentiran je idejni projekat za izgradnju objekta za smještaj starijih osoba kojima je potrebna pomoć i njega drugih osoba. Povod za jedan takav projekat jeste da na području Općine Zavidovići trenutno ima 160 osoba kojima je potrebna pomoć i njega, a nema niti jednog objekta za njihovo zbrinjavanje.

Direktor Vakufske direkcije je pohvalio aktivnosti Medžlisa na zaštiti i unaprjeđenju vakufske imovine, te dao upute za adekvatnije raspolaganje tom imovinom. Također je ukazao na neophodnost završetka popisa vakufske imovine kako bi se evidentirala u jedinstvenoj bazi podataka pri Vakufskoj direkciji. Što se tiče izgradnje objekta za smještaj starijih osoba kojima je potrebna pomoć i njega, direktor Direkcije je dao punu podršku tom projektu i naglasio da su slični projekti u interesu IZ.

Nakon sastanka sa rukovodstvom Medžlisa održan je sastanak sa mutevelijama vakufa kojom prilikom direktor Vakufske direkcije je govorio o ulozi i značaju vakufa, a potom je uslijedila diskusija sa pitanjima vezanim za upravljanje i raspolaganje vakufskom imovinom.

vd-zavidovici-10-2011-2

Mutevelija u džematu Borovnica iznio je problem konstantnog pokušaja mještana da se na vakufskoj parceli izgradi sportsko igralište, a mutevelija u džematu Stavci je ukazao na problem neislamskih obilježja u džematskom mezarju.

Što se tiče prvog problema direktor Direkcije je istakao da je u posljednje vrijeme povećan broj zahtjeva za ustupanje vakufskih parcela za potrebe sportskih aktivnosti, kao i izgradnju sportskih terena na vakufskim parcelama, te da Vakufska direkcija čeka šerijatsko mišljenje Vijeća za fetve kako bi po tom pitanju mogla dalje postupati.

Što se tiče problema neislamskih obilježja u džematskom mezarju, direktor je istakao da Medžlis IZ Zavidovići treba donijeti interni pravilnik o korištenju i uređenju mezarja kojim bi se mezarja zaštitila od takvih pojava, te je ukazao na potrebu donošenja jedinstvenog pravilnika na nivou Rijaseta IZ u BiH.