A+ A A-

Osuda diskriminacije zbog marame

muslimanke-u-njemackoj"Udruženje Kulturni centar „Karneol" iz Zenice, čiji je jedan od ciljeva promicanje i zaštita ženskih ljudskih prava, izražava zabrinutost posljednjim dešavanjima, vezanim za osporavanje prava ženi na islamski način odijevanja u javnim institucijama, konkretno misleći na uposlenicu Općinskog suda u Travniku kao i  uposlenicu Oružanih snaga BiH", stoji u saopćenju za javnost upućenom iz ovog Udruženja.

„Smatramo da bi se ovakvim samoinicijativnim odlukama viših organa atakovalo na slobodu i pravo izbora, kada je u pitanju odijevanje žene muslimanke.

Ovo je samo nastavak ideologije, kojom se islamski način odijevanja žene, želi predstaviti kao nazadan, a čime se  želi smjestiti ženu van sfere javnoga djelovanja.

Kroz ova dva slučaja  nastoji se ispitati puls javnoga mnijenja, te smatramo da, ukoliko niko od nadležnih organa ne reagira na ovakve uvrede i diskriminaciju, stvar bi mogla poprimiti šire razmjere i sigurno potisnuti pokrivenu ženu iz javnoga života.

S tim u vezi, pozivamo sve relevantne institucije da svoj nivo demokratičnosti pokažu i na ovom primjeru, te odlučno stanu u odbranu i zaštitu prava žena koje su se opredijelile za islamski kodeks oblačenja", kaže se u saopćenju za javnost Udruženja Kulturni centar „Karneol" iz Zenice.