Promo banner

A+ A A-

U Ankari otvoren park „Alija Izetbegović"

U srijedu 19. oktobra, na 8. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, sa početkom u 11:00 sati upriličeno je svečano otvaranje parka „Alija Izetbegovic" u Ankari. Zahvaljujući podršci turskog naroda i Općine Etimesgut uz suradnji sa Asocijacijom bošnjačke omladine, Ankara je postala bogatija za još jedan park, koji sa ponosom nosi ime Alija Izetbegović. Park je ujedno i dokaz da je Alija Izetbegović sačuvan od zaborava ne samo Bošnjaka nego i naroda Turske.

park-a-izet-ankara-2011

Na svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Parlamenta Turske, Grada Ankare, Općine Etimesgut, članovi Asocijacije bošnjačke omladine, kao i građani Turske.

U svom obraćanju načelnik Etimesgut Općine Enver Demirel je rekao da lik i djelo Alije Izetbegovića predstavlja borbu protiv nepravde, okupacije, opresije, boli i patnje jednog naroda. Ista ta patnja koja se osjeća danas u zraku diljem Turske zbog pogibije 26 vojnika, ubijenih na jugoistoku Turske u terorističkom napadu kurdskih pobunjenika. Iz tog razloga Alija Izetbegović nije samo mislilac i predstavnik bošnjačkog naroda, nego svih Muslimana koji osjećaju bilo koji vid opresije i terorizma.

Ispred Asocijacije bošnjačke omladine obratili su se Enisa Kezo, predsjednica Upravnog odbora i Adis Mustendanagić, član Upravnog odbora.

- Adis Mustedanagić je naglasio da u najstrašnijim i najmučnijim godinama za Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), kada se je naša domovina i narod borili za opstanak, Predsjednik Alija Izetbegović je bio političko, vojno, moralno i narodno vodstvo Bosne i Hercegovine. Kažu da čovjek stvarno umre kad ga se oni koji su ostali iza njega prestanu sjećati. Mi se zato sjećamo našeg Predsjednika, svjedočeći da se borio za svoj narod, svoju vjeru, slobodu svih, demokratiju i opstojnost multikulturalne Bosne i Hercegovine.

Dok je predsjednica Upravnog odbora Enisa Kezo istakla: „Predsjednik Izetbegović je bio čovjek od riječi i djela, koji je uvijek birao oružje riječi, obrazovanja, nauke i mira. Nažalost okolnosti su ga dovele putem gdje je morao voditi svoj narod za živi opstanak i u tim najtežim momentima nikada nije zaboravio velikodušnost, brižnost, pokornost Bogu, snagu nauke i riječi. Nasljeđe koje nam je ostavio je utkano danas u misiju Asocijacije bošnjačke omladine, da se sticanjem znanja, radom, predanošću, vjerom u Boga i u ljude može postići težnja ljudskog roda - MIR. Zato danas poručujemo narodu Turske koji je nesebično stajao uz nas sve ove godine, da je njihova borba za mir i naša borba", zaključila je ona.

(www.bosnjaci.net)