A+ A A-

Tuzla: dr. Ismet Smajlović dobitnik povelje „Muhamed Hevai Uskufi"

„Povelja Muhamed Hevai Uskufi za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije" prvi put dodjeljena je ove godine, a dobio ju je prof. dr. Ismet Smailović.

Okrugli sto o temi "Život i naučno stvaralaštvo prof. dr. Ismeta Smailovića" održan je u ponedjeljak, 17.10.2011. godine u 11,00 sati, a svečani kulturno-umjetnički program na kojem je dodjeljena nagrada održan je navečer u 19,00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

hevai-uskufi-2011-1

„Povelju Muhamed Hevai Uskufi" ustanovio je Medžlis Islamske zajednice Tuzla u čast Tuzlaka Muhameda Hevai Uskufija, autora prvog stihovanog Bosansko-turskog rječnika u svijetu, koji je objavljen prije 380 godina. Namjera je da se Povelja dodjeljuje svake druge godine najboljem lingvisti i filologu u Bosni i Hercegovini. Komisija sastavljena od univerzitetskih profesora, odlučila je da prva Povelja "Muhamed Hevai Uskufi" bude dodijeljena prof. dr. Ismetu Smailoviću, kazao je Hasan ef. Spahić, predsjednik Medžlisa IZ Tuzla.

O profesoru Smailoviću i njegovom doprinosu u razvoju bosanskogercegovačke lingvistike i filologije govorili su doc. dr. Amira Turbić Hadžagić, prof. dr. Adib Đozić, prof. dr. Marica Petrović i prof. dr. Ahmet Kasumović, a program je vodio dr. Sead Nazibegović.

Svi govornici istakli su da je prof. dr. Smailović jedan od najznačajnijih bh lingvista i neumorni istraživač, a da su njegova djela kapitalna djela u oblasti bosanskohercegovačke filologije i lingvistike.

U svom obraćanju prof. Smailović istakao je da je Bosanski jezik najljepši jezik štokavskog narječja, ali da se nažalost taj isti jezik užurbano kvari i govori s veoma ružnim primjesama. U mnogobrojnim primjerima skrenuo je pažnju na pogrešnu i nelogičnu upotrebu određenih riječi u našem jeziku, a kojih je nažalost sve više.

hevai-uskufi-2011-2U prvim godinama svoje profesorske karijere prof. Smailović predavao je književnost i jezik u nekoliko tuzlanskih srednjih škola (Gimnazija, Srednja tehnička škola, Učiteljska škola). Kada j osnovana Pedagoška akademija u Tuzli (1969) postao je univerzitetski profesor. Prof. Ismet Smailović s porodicom 1972. godine je preselio u Banja Luku u kojoj je na Pedagoškoj akademiji radio kao profesor sve do odlaska u penziju 1985. godine. Napisao je mnoge radove, te objavio knjige "Muslimanska imena orijentalnog porijekla u Bosni i Hercegovini", "Jezik Hasana Kikića", "Muhamed Hevai Uskufi", "Bosansko-turski rječnik", "Tursko-bosanski rječnik" i druge. Profesor Smailović u ratu nad Bosnom nije napuštao banja Luku, gdje i danas živi.

Na svečanoj dodjeli nagrade prof. Smailović se nekoliko puta zahvalio na svemu organiziranom u njegovu čast, presretan što je njegov naučni rad prepoznat i vrednovan.

„Povelju Muhamed Hevai Uskufi za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike filologije" prof. Smailoviću dodijelio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, dr. Amir ef. Karić, zahvalivši se profesoru na svemu što je uradio za naš Bosasnki jezik.

Emina Muratović