A+ A A-

Skandalozno: Političar SDS napadač na imama

blagoje-tepacevicJavnost u Bosni i Hercegovini bila je zgrožena nad činjenicom da je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet ef. Bilalić, inače jedini Bošnjak koji živi u ovom gradu, bio izvrgnut verbalnim  uvredama, međutim skandaloznije i gnusnije od toga jeste činjenica da je jedan od obijesnih napadača političar, odnosno vijećnik Srpske demokratske stranke u Općinskom vijeću Gacko, i to vijećnik koji je po broju glasova na drugom mjestu. Radi se o Aleksandru Ćeraniću, rođenom 1984. godine. Drugi napadač na imama je Blagoje Tepavčević.

Očito, mladi srpski političari u Gacku primjerom pokazuju kako se treba obračunavati sa Bošnjacima i kako treba napadati i vrijeđati imame. Kada ljudi koji nešto znače u lokalnoj zajednici, koji nose neku vrstu autoriteta i ugleda, stoje na čelu napada na Islamsku zajednicu i muslimane to izaziva još veću zabrinutost i cijelom slučaju daje veću težinu. Zanimljivo je sačekati reakciju SDS i stav o cijelom ovom događaju.

Naime, 13. oktobra 2011. godine, u 22 sata i 5 minuta, izvršen je fizički napad na glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Gacko Sadet ef. Bilalića.  Napad je u centru Gacka izvela grupa mladića, koja je imama prvo verbalno vrijeđala,  a zatim su ga fizički pokušali izvući iz automobila. Nasilje nad glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Gacko, koji pokušava da svojim boravkom i radom u Gacku vrati nadu povratnicima u miran i siguran život, je udar na temeljne slobode i civilizacijske vrijednosti i državni organi ne bi smjeli ostati nijemi na ovakva brutalna djela mržnje. Ova djela nasilja su poruka imamima u povratničkim džematima da se pomire sa pritiscima i zastrašivanjem od strane onih koji žele da etnički očišćeni prostor BiH takav trajno ostane.