A+ A A-

Prva škola Kur`ana Časnog u Njemačkoj

Kur`an je Allahova(dž.š)  Knjiga objavljena Muhammedu (s.a.w.s) na arapskom jeziku . Dužan ju je učiti svaki musliman i muslimanka.  Kur`an je vječita inspiracija i motivacija vjernicima.

Škola Kur`ana Časnog želi podići svijest o vrijednosti  proučavanja, čitanja i učenja napamet Allahove knjige, te povećati  broj porodica u kojima će se Kur`an Časni učiti.  Allahovom (dž.š) voljom i  mi imamo priliku da budemo svjedoci otvaranja prve škole Kur`ana Časnog u Njemačkoj  koja će u Minhenu zadržati  i još više razviti među  muslimanima ljubavi spram Allahove (dž.š) Knjizi.

skola-kurana-minhem-2011

Iza ove novootvorene ustanove stoji škola "Kur`ana Časnog" iz Novog Pazara koja do sada kroz svoje odjele  širom Sandžaka  broji više od 400 svojih redovnih polaznika.  Škola "Kur`an Časni" iz Minhena svečano je otvorena 09.10.2011. godine uz prisustvo zamjenika glavnog Muftije IZ u Srbiji prof. Nedžad ef. Hasanovića , direktora škole "Kur`ana Časnog" iz Novog Pazara hafiza Irfan ef. Malića, konzula BiH u Minhenu gospodina Sidika Spahića, te velikog broja prisutnih džematlija. 

Nastava u školi "Kur`an Časni" odvijaće se kroz četiri zasebna nivoa:

                Učenje harfova - arapskog pisma i čitanje riječi;  u ovom nivou kandidat ovladava vještinama pravilnog izgovora svakoga harfa.  Časovi za ovaj nivo nastave odvijaju se svakog,  ponedjeljka i srijede  u vremenskom intervalu od 19:00h- 21:30h.

                Isčitavanje Kur`ana-  u ovom nivou  će se oni koju budu savladali harfove podučavati direktnom, povezanom čitanju Kur`an i Kerima , tako da svaki kandidat dobija rutinu u čitanju Kur`an i Kerima.

                Učenje tedžvida- pravilnog učenja Kur`ana , gdje se kandidat osposobljava da sam uči Kur`an  razgovijetno i shodno postavljenim pravilima  učenja. Časovi za ovaj nivo nastave se odvijaju svakog ponedjeljka i srijede u vremenskom intervalu od 19:00h - 21:30h.

                 Učenje napamet  - dijelova Kur`ana, kur`anskih sura i cijeloga Kur`ana. U ovom nivou se kandidati podučavaju ispravnom učenju napamet kur`anskih sura i dijelova Kur`ana kao i cijelog Kur`ana napamet.  Časovi za ovaj nivo nastave se odvijaju svakog četvrtka  sa početkom od               19:00h-21:30h i svakog petka od 18:00h - 20:30h

Škola "Kur`an Časni " nudi posebnu nastavu i za svu djecu od 05 god  pa nadalje. Nastava za ovaj uzrast obuhvataće dva nivoa:

                  Učenje harfova - arapskog pisma i čitanje riječi;  u ovom nivou kandidat ovladava vještinama pravilnog izgovora svakoga harfa.  Časovi za ovaj nivo nastave odvijaju se svakog  ponedjeljka i srijede  u vremenskom intervalu od 16:00h - 18:30h.

                   Učenje napamet  - dijelova Kur`ana, kur`anskih sura i cijeloga Kur`ana. Metodom stalnog usmenog  ponavljanja ajet po ajet  u  surama. Svi polaznici će i imati  priliku da krenu sa učenjem Amme Džuzza  a to je dvadeset zadnjih stranica u mushafu u kojima se nalaze kraće sure. Časovi za ovaj nivo nastave će se odvijati svakog četvrtka i petka  16:00h - 18:30h

Nastavni kadar škole "Kur`an Časni" u Minhenu,na početku školske godine  će sačinjavati :

Prof. Izet ef. Bibić ( Svršenik  Al-Azhara u Kairu,  najstarijeg Islamskog univerziteta na svijetu)

Hafiz , mr Hajdar Abu Abdallah el Iraqi. Posjeduje idžazetnamu (dozvolu za učenje i podučavanje  Kur`anom ) koja je povezana lozom do Poslanika(s.a.w.s).

Pored spomenuti profesora škola Kurana Časnog će posjedovati još niz dodatnih profesora i  predavača shodno broju  upisanih kandidata. 

Sva nastava se odvija u prostorijama Džemata "Fedžr".

Hermann-Lingg str 10.

80336 Munchen

Rad ove škole direktno će kontrolirati  hafizi iz škole "Kur`ana Časnog" iz Novog Pazara koji ce kvartalno dolaziti i nadzirati rad škole.

Upis,prijave i više informacije se mogu dobiti na jedan od sledećih načina :

Putem telefona: 0163 3092288 (Izet ef Bibić), 01773053898( Mirza Livaković)

E mail: info@fedžr.de, bibicizet@hotmail.de

 

 S. Resovic