Promo banner

A+ A A-

Hadžije koje putuju kopnom stigle u Istanbul

Hadžije koje na hadž putuju Centrotransovim autobusima su jučer (16.10) prošle prvu etapu svoga putovanja, te se smjestile u Istanbulu, gdje će boraviti do večeras.

Sve hadžije su se smjestile u hotele i to: Hadžije iz prvog autobusa u hotel "Green Anka, Hadžije iz drugog autobusa u Grand hotel i Hadžije iz autobusa broj 3 u hotel Emin.

hadzije-istanbul-2011-1

Hadžije su sinoć obavile jaciju-namaz u čuvenoj Bayazit džamiji, dok su jutros otišli u obilazak sultanskih džamija. Planiran je obilazak džamija Bayazit, Sultan Ahmed, Fatih i Sultan Ejub.

Hadžije će večeras nakon klanjanja akšam-namaza nastaviti svoje putovanje kroz Tursku.

Sutra u ranim jutarnjim satima, poslije sabaha oni će proći pored planine Arrarat, gdje je prema nekim predanjima pristala barka Nuha a.s. nakon potopa, što je opisano u Kur'anu Časnom.

Samo par sati poslije stići će inšAllah do Tarsusa mjesta u kojem se nalazi jedno od mjesta za koje se tvrdi da je pećina Ashabul Kef, a koja se također spominje u Kur'anu.

hadzije-istanbul-2011-2

Sljedeće konačište hadžija je Mersin, ljetovalište na obalama Sredozemnog mora gdje se očekuje da hadžije stigni sutra oko 10 sati ujutro.

Prema dostupnim informacijama, sve hadžije su dobro i zdravo.

Hadžijama želimo sretan put i molimo Allaha dž.š da im olakša i ukloni sve dušmane sa njihovog puta.

(www.zulhulejfa.ba)