Promo banner

A+ A A-

Sanski Most: Ukopani Bošnjaci žrtve zločina u Vrhpolju i Hrustovu

Pred velikim brojem prisutnih, članova rodbine, mještana Vrhpolja i Hrustova, te građana općine Sanski Most, danas je obavljena dženaza i ukop četrnaest mještana ovih sela koji su ubijeni tokom agresije na ovaj dio općine Sanski Most u maju 1992. godine.

dzenaza-sm-10-2011-1

Poslije više od devetnaest godina tijela ubijenih Bošnjaka iz Vrhpolja i Hrustova konačno su našla svoj smiraj. Dženazi i ukopu prisustvovao je veliki broj predstavnika društveno političkog života kantona i općine, te građana koji su se okupili na lokalitetu ovog najvećeg šehidskog mezarja na području općine Sanski Most.

Mnogobrojni nišani svjedoče o razmjerama zločina koji je počinjen nad civilnim stanovništvom ovog kraja u danima maja i juna 1992. godine. Tim za ekshumacije Instituta za nestale osobe BiH prošle je godine na lokalitetu Jankov Do, kod sela Gornja Tramošnja, pronašao masovnu grobnicu i iz nje ekshumirao 22 tijela. Pronađeni posmrtni ostaci su potom prebačeni u identifikacioni centar Šejkovača gdje je izvršena njihova antropološka obrada i identifikacija.

dzenaza-sm-10-2011-2

Tada su potvrđene pretpostavke kako se radi o Bošnjacima iz Vrhpolja i Hrustova. Radi se o grupi muškaraca koje su pripadnici srpskih snaga odvojili od žena i djece, te im se potom izgubio svaki trag. Pretpostavlja se kako su oni bili zatočeni u prostorijama osnovne škole Tomina gdje su mučeni i maltretirani, a nakon toga i lišeni života.

Tuga članova porodica ubijenih Bošnjaka danas je prekrila šehidsko mezarje Vrhpolje i Hrustovo. Majka Fatima Kadirić danas je ukopala sina Mesuda i sinove Elvisa i Zlatka. Izgubila je sve što je imala. Elvisu je bilo svega 16 godina, Zlatko je imao devetnaest. Porodice Kadirić, Bašić, Hodžić, Kvrgić također su danas ukopale svoje članove.

dzenaza-sm-10-2011-2

Na šehidskom mezarju Vrhpolje Hrustovo danas su ukopani Arif Hodžić, Suvad Hodžić, Sadik Bašić, Ibrahim Kvrgić, Mirsad (Sabida) Kadirić., Mirsad (Muharema) Kadirić , Midhet Kadirić, Elvir Kadirić, Enver Kadirić, Alija Kadirić, Mesud Kadirić, Elvis Kadirić , Zlatko Kadirić i Ferid Kadirić.

Njihovi i ostali nišani opominju na stravičan zločin koji je počinjen na ovim prostorima i činjenicu da veliki broj onih koji su odgovorni za njega i dalje prkose ruci prvade, javlja Krajiški portal KIP.

(www.bosnjaci.net)