A+ A A-

Posjeta imamu napadnutom u Gacku

Delegacije Mostarskog muftijstva danas (14.10) je u kasnim popodnevnim satima posjetila Sadet ef. Bilalića, glavnog imam Medžlisa IZ Gacko u želji da ga ohrabri u njegovoj časnoj misiji i da se informiše o pojedinostima sinoćnjeg verbalnog i fizičkog napada na njega.

po-gac-10-2011-1

„Meni nepoznate osobe sinoć su me presrele na samom ulazu u službene prostorije Medžlisa Islamske zajednice Gacko.  Vraćao sam se sa sastanka sa povratnicima u selu Bašići i prije nego sam izašao iz automobila prišao mi je jedan od njih i odmah počeo sa verbalnim prijetnjama, a nakon nekoliko psovki i uvreda na moj račun i džamije čija je obnova u toku pokušali su me i fizički natjerati da iziđem iz automobila. Potpuno refleksivno dodao sam gas i pobjegao. Na moju sreću policijska patrola nije bila daleko. Nakon što sam ih obavijestio brzo su pozvali pojačanje i izvršili identifikaciju napadača u grupi od desetak ljudi", prisjetio se Sadet ef. Bilalić.

Prema njegovim riječima i načelnik PU Gacko, Mišo Vuković,  odmah ga je kontaktirao i interesirao se o okolnostima u kojima se desio ovaj napad. Glavni imam Sadet ef. Bilalić smatra kako je ovo izdvojeni incident jer su mu tokom proteklih dana građani Gacka srpske nacionalnosti pružali snažnu podršku ali i jutros se interesirali o njegovom zdravstvenom stanju. Tokom posjete zabilježili smo brojne pozive visokih funkcionera Islamske zajednice i istaknutih javnih radnika. Sasvim je logično da je Islamska zajednica ali i cjelokupna BH javnost posebno senzibilizirana za sigurnost gatačkog imama pogotovo zbog činjenice da je 2008. godine u Fazlagića kuli zapaljena džamija te da je 2002. godine nakon obnove ponovo minirana džamija u gatačkom Ključu.

Policijski istražni organi, pravosuđe ali i čelni ljudi općine Gacko svojim aktivnostima i profesionalnim angažmanom u naredna dva tri dana potvrdiće ili demantirati nade Sadet ef. Bilalića da li se radi o izdvojenom ili smišljenom „incidentu".

Hasan Eminović