A+ A A-

Sutra iz Sarajeva na hadž kreće prva grupa hadžija

hadz-2011Prva grupa muslimana iz Bosne i Hercegovine koji će obaviti hadž krenut će sutra, subota 15. 10. 2011. godine, ispred džamije Kralj Fahd u Sarajevu na put prema Saudijskoj Arabiji. Polazak je planiran u 9 sati, dok će u 8 sati u džamiji biti proučena ikrar dova. Konvoj od tri autobusa će na put prema Saudijskoj Arabiji putovat preko Srbije, Makedonije, Bugarske, Turske, Sirije i Jordana. Hadžije će imati dva konaka u Turskoj, u Istanbulu i Mersinu, i dva konaka u Jordanu, u Amanu. Dolazak u Medinu je planiran 23. oktobra gdje će hadžije boraviti jednu sedmicu. Tokom putovanja i boravka u Saudijskoj Arabiji hadžijama će biti na raspolaganju ljekarska služba.

Hadž će ove godine u organizaciji Ureda za hadž iz Bosne i Hercegovine obaviti 1165 hadžija, i to 1000 hadžija koji će putovati avionom, te 165 hadžija koji će putovati kopnom. Pored Ureda za hadž, također će iz Bosne i Hercegovine u organizaciji Biss toursa iz Zenice na hadž ići 169 hadžija, a u organizaciji Merkez oila iz Novog Travnika 100 hadžija. Ukupan broj svih hadžija iz Bosne i Hercegovine ove godine je 1434 hadžije.

Za razliku od prethodnih godina, hadžije koje put Mekke i Medine kreću kopnom nalaze se u jednom konvoju. Kada je riječ o hadžijama koje putuju avionom, oni će put Mekke i Medine krenuti letovima sa Sarajevskog i Tuzlanskog aerodroma 23. 24. i 25. oktobra. Povratak hadžija kopnom planiran je za 17. i 18. Novembar, dok će se hadžije koje putuju avionom u našu domovinu vratiti 10, 11. i 12. novembra. Detaljnije informacije vezano za rute putovanja možete naći ovdje.

Tokom boravka u Medini hadžije koje putuju u organizaciji Ureda za hadž će biti smještene u hotelima Ritadžu-l-harem, u kojem će biti smješteno 850 hadžija te u hotelu Meveddetus-selam, u kojem će biti smješteno 330 hadžija, a oba hotela se nalaze oko 200 metara od Harema Poslanikove a.s. džamije u Medini. Tokom boravka u Mekki, hadžije će biti smještene u hotel El-Multezimu Konkord koji se nalazi oko 2,2 km od Mesdžidu-l-harama, na lokalitetu Mahbesu-l-džin. Hadžije će tokom boravka u Medini i Mekki imati obezbijeđena po dva obroka, a u Mekki će također 04, 05, 14. i 15. zu-l-hidždžeta imati obezbijeđen i prevoz do harema.

Iz Ureda za hadž su također istakli da su u toku protekle tri sedmice održani stručni seminari za hadžije, na kojima su hadžije upoznate o propisima hadža kroz video prezentaciju, te su im pružene sve neophodne servisne informacije kako bi što spreminiji krenuli put svetih mjesta Mekke i Medine.

U tehničkom smislu u ovogodišnjoj organizaciji hadža će, kao i prethodne godine, pomagati Asocijacija hadžija Novo Sarajevo „Zulhulejfa" sa sjedištem u Sarajevu, koji će putem GPS-a pratiti konvoj kopnom, tako da će svi zainteresirani moći na web situ www.zulhulejfa.ba pratiti „Hadž 2011." uživo, putem video klipova, direktnih prijenosa određenih obreda, fotografija, te kontaktom sa hadžijama putem: mailova, chata ili skypa.

Nezim Halilović rukovodilac Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice ističe da su sve pripreme za polazak hadžija završene, te da je Ured za hadž dobio sve moguće usmene i pismene garancije za siguran prolazak konvoja autobusa sa hadžijama kroz Siriju. On naglašava da su sirijske vlasti dale garancije za prolazak hadžija sirijskom teritorijom i dale preporuku da taj prolazak bude u tokom dana, što će biti ispoštovano.