Logo

Obilježen Dan Bošnjaka Kosova

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Centralnom svečanošću u prizrenskom Domu kulture je 28. septembra 2011. godine obilježen Dan Bošnjaka Kosova.

Najviši Bošnjački politički predstavnici su na Kosovu u samo nekoliko dana prije same proslave uspjeli obezbijediti finansijska sredstva za proslavu Dana Bošnjaka ove godine.

Postoji tijelo koje se smatra krovnom institucijom Nevladinog sektora na Kosovu, u kojem su umrežene većina bošnjačkih NVO-a, Bošnjački Savjet Kosova (BSK), koji je preuzeo organizaciju ovogodišnje proslave.

dan-bolesnika-tuzla-2011-1

Naravno proslava je obzirom na kratkoću vremena bila ubrzano organizovana, jer je trebalo pokriti cijelo Kosovo, tako da su NVO-e iz svih regiona pozvane da svojim prijedlozima i idejama pripomognu što boljem obilježavanju ovog dana.

Bilo je raznih sportskih i kulturnih aktivnosti sirom Kosova, a centralna manifestacija je bila u Prizrenu. Na ovoj ceremoniji prisustvovao je Premijer Hašim Taci, koji je prisutnima dao do znanja da je bošnjački narod ravnopravan svim drugim narodima na Kosovu i da u svakodnevnom životu rame uz rame sa većinskim albanskim narodom, učestvuje u izgradnji boljeg Kosova, i poručio predstavnicima iz BiH da očekuje da će i BiH slijediti primjer Crne Gore i Makedonije iz susjedstva,  te da će donijeti odluku o priznavanju Nezavisnosti Kosova. Taci je na ceremoniju došao u pratnji nekoliko Ministara i Zamjenika Ministara. U ime Predsjednice Kosova Atifete Jahjaga skupu je prisustvovao Zamjenik Ilir Dedaj. Takođe, u ime Rijaseta IZ u BiH kao i Mešihata u Srbiji skupu se obratio Mevlud Dudić, rektor na Univerzitetu u Novom Pazaru, koji je rekao da Bošnjaci Kosova imaju starijeg brata u Sandžaku i da stariji brat čini sve u svojoj moći da pomogne mlađem, iako i sam ima velikih problema u ostvarivanju svojih prava u borbi za autonomiju. Na skupu je bio prisutan i Predsjednik IZ Kosova Naim ef. Trnava koji je poselamio sve prisutne i čestitao Dan Bošnjaka. U ime Bošnjaka Crne Gore, prisutnima se obratio Samir Agović, Predsjedavajući parlamenta grada Berane.

Iz BiH je na proslavu došao i dogradonačelnik grada Srebrenik Nermin Turšić koji je obišao i Pečki i Dragaški i Prizrenski region, a koji je učestvovao na tribini "Bosna, Bošnjaci, tranzicija i identitet".

G-din Turšić je na proslavi u Peči napomenuo da Bošnjaci Sandžaka svoja prava ostvaruju preko Brisela ističući, neophodnost korištenja evropskog pravnog naslijeđa koje putem svoga zakonodavstva ostavlja mogućnost formiranja regije Sandžak sa legalnim i legitimnim predstavništvom u Briselu, čime bi se taj način, po prvi put nakon nekoliko desetljeća došlo do ujedinjenja bošnjačkog bića i historijskog prostora podijeljenog između Srbije i Crne Gore, što bi pratilo "prevazilaženje" političkih i administrativnih granica između dvije države. Također je istakao, da taj prostor treba internacionalizirati, preko otvaranja konzularnih predstavništva drugih država, i sjedišta raznih međunarodnih organizacija.

U Prizrenu je Duhovnoj vlasti poručio da mora da preuzme funkciju korelata političkoj vlasti, a svim Bošnjacima Kosova da učvrste svoje jedinstvo putem nacionalne identifikacije, i budu ono što jesu, a nikako ono što im drugi nameću i što bi drugi voljeli (i nastoje) da budu.

Ovo je tema koja je vjerovatno potrebna više nego ikad jer su se u narodu već stvorile konfuzije oko geografskih i nacionalnih identiteta i njihovih odrednica, pa je Gospodin Turšić govorio s aspekta komplementarnosti ovih dvaju kategorija.

Naime napomenuo je da su regionalne i nacionalne odrednice komplementarne i nadopunjujuće, a ni u kom slučaju i kompatibilne i isključujuće, kakvim to SANU pokušava - sa dosta uspjeha - da ih prikaze u dijelovima bošnjačke populacije.

Kako je g. Turšic napomenuo, ovo je zapravo osnov za prevazilaženje i rješavanje ovog problema.

Prema reakciji slušaoca predavanja, predstavnika akademskih krugova, kao ostale i prisutne publike, moglo se jasno vidjeti da su žedni svježih i temeljnih informacija, tačnije informacija koje dolaze direktno od predstavnika Bosanskih institucija.

Očita je želja Bošnjaka sa Kosova da se povezu sa maticom Bosnom, s toga vjerujem da je vise nego neophodno da Vlada BiH, odnosno Bošnjaci iz Bosne učine sve da se oformi neko tijelo, koje bi uspostavilo kontakt sa bošnjačkom dijasporom.

Pristup g-dina Turšića problematici sa kojom se dio Bošnjaka susreće je samo otvorio nove vidike i ukazao na realne potrebe za uskim povezivanjem sa maticom Bosnom.

Svakako da je i pismo podrške proslavi Dana Bošnjaka Kosova, koje je poslao Predsjednik Preporoda BiH, g-din Senadin Lavić, također primljeno i propraćeno sa oduševljenjem.

U obraćanju na svećanoj Akademiji, g-din Turšić je napomenuo da je upoznat sa problemom nedostatka udžbenika u osnovnim i srednjim školama na Bosanskom jeziku i obećao je da će na tom problem poraditi, te da će nastojati zajedno sa drugim Bošnjacima dobre volje iz BiH, obezbijediti potrebnu količinu za normalno odvijanje nastave.

Nuhija Tairovci

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.