Promo banner

A+ A A-

Obilježen Dan Bošnjaka Kosova

Centralnom svečanošću u prizrenskom Domu kulture je 28. septembra 2011. godine obilježen Dan Bošnjaka Kosova.

Najviši Bošnjački politički predstavnici su na Kosovu u samo nekoliko dana prije same proslave uspjeli obezbijediti finansijska sredstva za proslavu Dana Bošnjaka ove godine.

Postoji tijelo koje se smatra krovnom institucijom Nevladinog sektora na Kosovu, u kojem su umrežene većina bošnjačkih NVO-a, Bošnjački Savjet Kosova (BSK), koji je preuzeo organizaciju ovogodišnje proslave.

dan-bolesnika-tuzla-2011-1

Naravno proslava je obzirom na kratkoću vremena bila ubrzano organizovana, jer je trebalo pokriti cijelo Kosovo, tako da su NVO-e iz svih regiona pozvane da svojim prijedlozima i idejama pripomognu što boljem obilježavanju ovog dana.

Bilo je raznih sportskih i kulturnih aktivnosti sirom Kosova, a centralna manifestacija je bila u Prizrenu. Na ovoj ceremoniji prisustvovao je Premijer Hašim Taci, koji je prisutnima dao do znanja da je bošnjački narod ravnopravan svim drugim narodima na Kosovu i da u svakodnevnom životu rame uz rame sa većinskim albanskim narodom, učestvuje u izgradnji boljeg Kosova, i poručio predstavnicima iz BiH da očekuje da će i BiH slijediti primjer Crne Gore i Makedonije iz susjedstva,  te da će donijeti odluku o priznavanju Nezavisnosti Kosova. Taci je na ceremoniju došao u pratnji nekoliko Ministara i Zamjenika Ministara. U ime Predsjednice Kosova Atifete Jahjaga skupu je prisustvovao Zamjenik Ilir Dedaj. Takođe, u ime Rijaseta IZ u BiH kao i Mešihata u Srbiji skupu se obratio Mevlud Dudić, rektor na Univerzitetu u Novom Pazaru, koji je rekao da Bošnjaci Kosova imaju starijeg brata u Sandžaku i da stariji brat čini sve u svojoj moći da pomogne mlađem, iako i sam ima velikih problema u ostvarivanju svojih prava u borbi za autonomiju. Na skupu je bio prisutan i Predsjednik IZ Kosova Naim ef. Trnava koji je poselamio sve prisutne i čestitao Dan Bošnjaka. U ime Bošnjaka Crne Gore, prisutnima se obratio Samir Agović, Predsjedavajući parlamenta grada Berane.

Iz BiH je na proslavu došao i dogradonačelnik grada Srebrenik Nermin Turšić koji je obišao i Pečki i Dragaški i Prizrenski region, a koji je učestvovao na tribini "Bosna, Bošnjaci, tranzicija i identitet".

G-din Turšić je na proslavi u Peči napomenuo da Bošnjaci Sandžaka svoja prava ostvaruju preko Brisela ističući, neophodnost korištenja evropskog pravnog naslijeđa koje putem svoga zakonodavstva ostavlja mogućnost formiranja regije Sandžak sa legalnim i legitimnim predstavništvom u Briselu, čime bi se taj način, po prvi put nakon nekoliko desetljeća došlo do ujedinjenja bošnjačkog bića i historijskog prostora podijeljenog između Srbije i Crne Gore, što bi pratilo "prevazilaženje" političkih i administrativnih granica između dvije države. Također je istakao, da taj prostor treba internacionalizirati, preko otvaranja konzularnih predstavništva drugih država, i sjedišta raznih međunarodnih organizacija.

U Prizrenu je Duhovnoj vlasti poručio da mora da preuzme funkciju korelata političkoj vlasti, a svim Bošnjacima Kosova da učvrste svoje jedinstvo putem nacionalne identifikacije, i budu ono što jesu, a nikako ono što im drugi nameću i što bi drugi voljeli (i nastoje) da budu.

Ovo je tema koja je vjerovatno potrebna više nego ikad jer su se u narodu već stvorile konfuzije oko geografskih i nacionalnih identiteta i njihovih odrednica, pa je Gospodin Turšić govorio s aspekta komplementarnosti ovih dvaju kategorija.

Naime napomenuo je da su regionalne i nacionalne odrednice komplementarne i nadopunjujuće, a ni u kom slučaju i kompatibilne i isključujuće, kakvim to SANU pokušava - sa dosta uspjeha - da ih prikaze u dijelovima bošnjačke populacije.

Kako je g. Turšic napomenuo, ovo je zapravo osnov za prevazilaženje i rješavanje ovog problema.

Prema reakciji slušaoca predavanja, predstavnika akademskih krugova, kao ostale i prisutne publike, moglo se jasno vidjeti da su žedni svježih i temeljnih informacija, tačnije informacija koje dolaze direktno od predstavnika Bosanskih institucija.

Očita je želja Bošnjaka sa Kosova da se povezu sa maticom Bosnom, s toga vjerujem da je vise nego neophodno da Vlada BiH, odnosno Bošnjaci iz Bosne učine sve da se oformi neko tijelo, koje bi uspostavilo kontakt sa bošnjačkom dijasporom.

Pristup g-dina Turšića problematici sa kojom se dio Bošnjaka susreće je samo otvorio nove vidike i ukazao na realne potrebe za uskim povezivanjem sa maticom Bosnom.

Svakako da je i pismo podrške proslavi Dana Bošnjaka Kosova, koje je poslao Predsjednik Preporoda BiH, g-din Senadin Lavić, također primljeno i propraćeno sa oduševljenjem.

U obraćanju na svećanoj Akademiji, g-din Turšić je napomenuo da je upoznat sa problemom nedostatka udžbenika u osnovnim i srednjim školama na Bosanskom jeziku i obećao je da će na tom problem poraditi, te da će nastojati zajedno sa drugim Bošnjacima dobre volje iz BiH, obezbijediti potrebnu količinu za normalno odvijanje nastave.

Nuhija Tairovci