Promo banner

A+ A A-

Kiseljak: Tri godine od otvorenja Šehidske džamije u Han Ploči

dzamija-han-ploca-2U nedjelju, 09. Oktobra, poslije akšam namaza u Šehidskoj džamiji u Han Ploči proučen je mevlud, a  povod je bio treća godišnjica od otvorenja obnovljene džamije. 

Na mjestu današnje džamije u Han Ploči džamiju je 1878. godine sagradio hadži Muhamed Misira i tu je ostala sve do juna 1993. godine kada je miniraju i pale jedinice HVO-a (Maturice i Apostoli) pod komandom Ivice Rajića. Tim činom su htjeli staviti pečat na počinjene zločine, jer ubistvom  78 džematlija ovog džemata, ubistvom imama Omer efendije i miniranjem džamije,  trebalo je zapečatiti svaki vid egzistencije Bošnjaka i islama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.  Zločin koji se dogodio nadomak Sarajeva od 13. do 16.06.1993. god. ostat će crnim slovima upisan u historiji džemata.

Zvanična obnova džamije počela je 15. januara 2002. god., gotovo odmah nakon značajnijeg povratka, a kamen temeljac postavljen je 16. juna 2002. godine.

U kontekste obnove džamije često se sjetim 2000. godine i obilježavanja 7. godišnjice stradanja ispred minirane džamije u njenom haremu. Na samom kraju programa od mene je hadži Hilmo ef. Bašić - Hilmo brada rahmetullahi alejh iz Srhinja (Visoko) zatražio mikrofon. dzamija-han-ploca-1Ispred  sebe je stavio serdžadu, a iz džepa izvadio 300 KM i preko mikrofona nekoliko minuta pozivao prisutne da daju svoj doprinos, jer treba da se počne obnavljati džamija.

To su bila prva sredstva i prava zvanična inicijativa za obnovu džamije u Han Ploči. Već su iza nas tri godine kako je džamija, sada Šehidska, svečano otvorena, a Hilmo efendija nije dočekao njeno otvorenje. Otišao je na bolji svijet, a nama njegov gest ostao kao uspomena i lijepo sjećanje, ali i lijep uzor. 

Džamija je svečano otvorena 11. oktobra 2008. godine, ali sada mnogo veća i ljepša nego što je bila do 1993. godine. Šehidska džamija u Han Ploči sada ima jednu od najbolje opremljenih učionica. Za svakom klupom je LCD monitor i konekcija interneta 24 sata, sa kojim se svi dobronamjerni mogu besplatno poslužiti. U džamijskom haremu je igraona za djecu, ljuljačke, tobogani. Mnogi putnici za Fojnicu ili Travnik svrate sa djecom kako bi se odmorili, a djeca poigrala. Po tome je , između ostalog, ova džamija i postala prepoznatljiva od otvorenja do danas. Napomenimo da je izgradnju dječijeg igrališta u haremu džamije pomogao rahmetli Amer Čenanović, a reisu-l-ulema dolaskom u naš džemat pred otvorenje džamije pohvalio ovaj detalj rekavši da svaki džemat ovako nešto treba da ima u blizini džamije. 

Pored rada sa djecom učionica u sklopu Šehidske džamije je idealna za organizovanje kurseva. Svi koji su dolazili u Šehidsku džamiju su se u to mogli i uvjeriti. Tako je pored četiri kursa sufare za odrasle održan u prošloj godini kurs engleskog jezika i informatike za djecu i odrasle, a trenutno je u toku kurs turskog jezika za odrasle, koji će trajati šest mjeseci, ako Bog da.  

dzamija-han-ploca-3

 Prije agresije na BiH u ovom džematu nije bilo softe, a danas ih ima pet.  U šehidskoj džamiji je 25. 09. 2011. proučena i prva ikrar dova hadži Seferu Nuhiću tako da sa ponosom možemo ustvrditi da u posljednjih nekoliko godina džemat Han Ploča diše punim plućima, te da uložena sredstva vakifa u obnovu Šehidske džamije nisu uzaludna. Neka ih Allah Milostivi na tome nagradi.

Bajrić Kenan