A+ A A-

Nobelova nagrada za mir ženama revolucije

tevekkul-kermanNobelovu nagradu za mir 2011. godine  podijeliće Ellen Johnson-Sirleaf i Leymah iz Liberije i Tevekkul Karman iz Jemena. Iz Odbora za dodjelu Nobelove nagrade su saopštili da smatraju ove tri žene  dostojnim za ovogodišnju nagradu za mir. One su borci za sigurnost i prave žene nenasilnim putem.

Ellen Johnson-Sirleaf, koja je poznata i kao "Željezna Dama", postala je prva predsjednica Liberije. Osim što je nakon izbora 2006. došla na to mjesto u svojoj zemlji, Ellen Johnson-Sirleaf je također postala i prva predsjednica na cijelom kontinentu.

Leymah Gbowee je aktivistica koje je osnovala pokret žena protiv četrnaestogodišnjeg rata u Liberiji.

Tevekkul Karman je ime koje je postalo poznato od "Arapskog proljeća".

Ona je jedna od vodećih ličnosti u borbi za odstupanje Ali Abdulah Saliha sa državnog vrha u Jemenu. Karman, je novinarka  i  postala je simbolom  ustanka u glavnom gradu Jemena, Sana'i.Po saznanju da je jedna od dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrada za mir , Karman je rekla da  nagrada posvećuje revolucionarima u Jemenu.

Dobitnicama će nagrada biti uručena na ceremoniji u Oslu, 10. decembra ove godine.

Evo i nekoliko  podataka o angažamanu Tevekkul Karaman.

Rođena je 7. Februara 1979 u pokrajini Teizz,udata je. Majka dvije kćerke i sina.

Nakon srednje učiteljske škole,završava ekonomski fakultet,odsjek za trgovinu i administrativne poslove.

Aktivna  u sindikatu jemenskih novinara i  članica internacionalne unije novinara,

Kroz svoj poziv jasno je odredila područje, za koje je kao novinarka posebno zainteresirana, a to je oblast ljudskih prava.

Među osnivačima  je nacionalne organizacije za odbranu prava i sloboda ''Hud'' u Jemnu, članica jemenskog Opservatorija za ljudska prava  i Nacionalnog odobra za žene .

Ovoj mladoj energičnoj Jemenki ne manjka ni aktivnosti za afirmaciju žene u društvu,pa je članica unije jemenskih žena i članica međunarodne islamske ženske unije.

Svoj društveni angažman Tevekkul nadopunjuje  i kroz brigu za slijepe i slabovidne osobe , kao sekretarka Skupštine  sigurnosti  za njegu slijepih.

Kao novinarka objavljuje u lokalnim novinama ''Es-Sahva-Buđenje, Es-Sevri-revolucionar, El-vesat-Centar,En-Nas -Ljudi , urednica je brojnih radio i televizijskih programa u oblasti  ekonomskih i socijalnih programa.

U svom profesionalnom i društvenom angažamanu  Tevkkul Kerman podržava odlučnu ženu i afirmira inicijativu žena koje svojim radom i aktivizmom dolaze do prava i pravednog odnosa prema ženi, kao ljudskom biću. Stoga ne čudi da je Tevekkul od samog početka bila aktivistica demokratskih promjena u Jemenu.

Na Trgu slobode u Jemenu javno se deklarisala, sa svime što je postigla na profesionalnom planu za promjene. U sudbonosnim trenucima za borbu protiv terora i uskraćenih sloboda građanima u Jemenu Tevekkul to čini uz  porodične obveza. Na taj način je najbolji uzor svojoj djeci, ali i mladoj generaciji Jemenki.

Njena impozantna karijera ,kao i nominacija za Nobelovu nagradu inspiracija za sve žene i muškarce koji cijene ljudsko dostojanstvo. Posebna inspiracija je za nove generacije islamskog svijeta.

Tevekkul je primjer žene koja vraća nadu da i oni koji žive u zulumu pronalaze izlaz i mogu živjeti u slobodi i časti. Ali Abdulah Salih je u histeričnom nastupu na državnoj televiziji Jemen, komentarišući izbor Tevekkul  Kerman nazvao Nobelovu nagradu za mir ''prljavom''.

No, u  svijetu je  među poštovaocima slobode i ljudskih prava danas više onih koji pozdravljaju odluku Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za 2011.

Alma Hadžić

(www.bir.ba)