Promo banner

A+ A A-

Cerić: Islamofobija je dokaz slabosti Evrope

Turska novinska agencija Anadolija objavila je intervju s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafom Cerićem. Intervju s reisu-l-ulemom prenijeli su gotovo svi mediji u Turskoj. Rijasetov web portal prenosi intervju reisu-l-uleme.

- Reisu-l-ulema prof. dr. Mustafa Cerić je kazao da islamofobija zapravo predstavlja štetu za Evropu, jer ujedinjuje muslimane.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Mustafa Cerić je istakao da islamofobija ustvari škodi Evropi jer se muslimani, posebno oni liberalnih nazora, ujedinjuju zbog islamofobije, čak štaviše, oni muslimani koji nisu veliki vjernici jače se vežu za islam.

Reisu-l-ulema prof. dr. Mustafa Cerić, koji je za duhovnog lidera muslimanskog naroda u Bosni i Hercegovini izabran u maju 1993. godine, u jeku rata, poznat je u svijetu i kao veliki intelektualac. Cerić je ljubitelj kinematografije i poezije, međutim, istovremeno prati i filozofe modernog doba. Cerić na kragni nosi cvijet, izrađen od strane silovanih žena i majki šehida iz masakra u Srebrenici 11. jula 1995., koji je u sredini zelen i uokviren bijelom bojom. Zelena boja u sredini predstavlja nadu, bijela okolo nevinost.

Prof. dr. Mustafa Cerić je intervju sa novinarom Anadolu agencije otpočeo objašnjavajući da 11 latica cvijeta predstavlja simbol genocida. Ističući da "samo ljudi dobrog srca" mogu nositi ovaj cvijet, Cerić je nadalje kazao: "Jedna šehidska majka je obećala da će sama napraviti 8 hiljada 372 cvijetića, koliki je i broj šehida".

Na pitanje kako muslimanski narod u Bosni i Hercegovini, koji je pretrpio velike boli, u poslijeratnom periodu doživljava druge narode u zemlji, Cerić je odgovorio da se poslije rata mnogo toga promijenilo u zemlji.

Reis-Turska-turk-haber-2011

Biti musliman u Evropi je interesantno i atraktivno
Prof. dr. Mustafa Cerić je kazao da biti musliman u Evropi nije nimalo lako, dok je s druge strane, veoma interesantno i atraktivno.
Cerić je istakao da dolaskom sultana Mehmeda Fatiha 1463. godine u Bosnu i Hercegovinu nije donesen samo islam, istovremeno, s njim je došla i demokratija, čast i slava.

Cerić je kazao da oni nikada neće napustiti islam i da će nastaviti živjeti u duhu islama, dodajući: " Ima još jedan faktor koji nas posebno usrećuje. To je činjenica da je Turska po tom pitanju puno više upornija od nas. Za nas je nemoguće da odustanemo od islama, a za Tursku je ta mjera dvostruka".
Cerić se dotakao i islamofobije, govoreći da se Evropa ne ponaša u skladu sa uslovima vremena u kojem živimo. Prisjećajući se svog odgovora na ranije upućeno pitanje o tome 'šta misli o uvođenju zabrane nošenja burke u Francuskoj' , Cerić je kazao sljedeće:

"Lično smatram da prekrivanje lica u potpunosti nije baš prikladno. Međutim, niko nema pravo utjecati na to, žena se treba odijevati onako kako to ona želi. Protivim se zakonskoj zabrani nošenja hidžaba. Još oštrije se protivim prisilnom pokrivanju. Država ne bi trebala utjecati na privatni život".
Komentarišući prijem Turske u Evropsku uniju, prof. dr. Mustafa Cerić je kazao da će Turska biti primljena u Uniju, i to ne kao muslimanska zemlja, već kao zemlja u kojoj vlada visoka demokratija, pravo i pravda.

Agencija Anadolija