A+ A A-

Završne pripreme za odlazak na hadž

hadz-320x240Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini sprovodi završne pripreme za odlazak na hadž budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine.

Nezim Halilović Muderis rukovodilac Ureda za hadž ističe da su u toku savjetovanja sa budućim hadžijama. Danas, 08. 10. 2011. godine, rukovodstvo Ureda za hadž boravi u Bihaću, gdje se održava savjetovanje sa hadžijama s područja Muftijstva bihaćkog, dok je za nedjelju, 09. 10. 2011. godine, planirano savjetovanje sa budućim hadžijama s područja Muftijstva Banjalučkog. Na ovim susretima hadžije se detaljno upoznaju sa organizacijom hadža, načinom vršenja i karakterom hadžskih obreda i uvjetima boravka u Meki i Medini.

Nezim Halilović Muderis ističe da se sve aktivnosti oko organizacije hadža odvijajaju predviđenom dinamikom i da nije bilo promjena u terminima putovanja. Ove godine na hadž ide ukupno 1165 osoba iz Bosne i Herecegovine u organzaciji Rijaseta Islamske zajednice, avionom će putovati 1 000, a kopnenim putem 165 vjernika, raspoređenih u tri autobusa i pet aviona. Vjernici koji idu na hadž autobusima krenut će 15. oktobra, dok će avionski letovi biti organizirani 23., 24. i 25. oktobra. Povratak avionima planiran je 10., 11. i 12. novembra.