A+ A A-

Da li će Tužilaštvo podržati krivično djelo?

fatmir-alispahicOtvoreno pitanje javnom tužiocu

S obzirom da je u Krivičnom zakonu BiH (Član 147a) tajno snimanje definirano kao krivično djelo, demokratska javnost očekuje da javni tužilac naloži istragu protiv ministra Emira Suljagića, koji se poslužio tim krivičnim djelom za diskriminaciju direktora JU Osnovne muzičke škole Ilidža doc. prof. Mehmeda Bajraktarevića. Svako korištenje materijala koji snimljen kriminalnim putem, prisluškivanjem, bez znanja i odobrenja osobe koja se snima, ima značenje saučesništva u izvršenju tog krivičnog djela. Onaj ko je kupio ukradenu robu, uz znanje da je ta roba ukradena, takođe je krivično odgovoran kao i onaj koji je tu robu ukrao! To znači da je korištenje snimka i transkripta govora profesora Bajraktarevića takođe krivično djelo kao i kriminalno snimanje tog govora. U tom smislu, očekuje se da javni tužilac naloži istragu protiv medija, kao što su Federalna televizija i list „Oslobođenje", koji su se poslužili krivičnim djelom, a koji su bili dužni znati da ne smiju plasirati materijal do kojeg se došlo kriminalnim putem. Takav materijal ne može biti osnova ni za kakve pravne posljedice i zaključke, pa ni za smjenu direktora Bajraktarevića! Činjenica da je Federalna tv objavila dio tajnog snimka, a „Oslobođenje" cijeli transkript govora, te da je ministar Suljagić javno i zvanično „zatražio kompletnu audiosnimku Bajraktarevićevog govora na sjednici Nastavničkog vijeća", nedvojbeno, bez imalo sumnje, sve njih stavlja u kontekst krivične odgovornosti.

Ako nadležno Tužilaštvo bude ignoriralo ovaj slučaj, to će biti opasni signal da pravosuđe ove zemlje podržava činjene krivičnih dijela u cilju povrede privatnosti, prisluškivanja, uhođenja i progona nepodobnih građana.

Ravno prije deset godina Tužilaštvo je odbilo reagirati u slučaju tzv. afere „Hakeri", kada su se SDP-ovi funkcioneri na sličan način javno poslužili jednom privatnom e-mail prepiskom, pa nam se 2002. godine dogodila nezakonita ekstradikcija bh. državljana na Guantanamo, kao i mnogi montirani procesi koji su bacili sumnju na neovisnost pravosuđa, te dugoročno destabilizirali demokratski poredak.

Slučaj progona profesora Bajraktarevića, na bazi krivičnog djela koje je počinjeno nad njegovim građanskim pravima, veliki je ispit za neovisnost pravosuđa i za institucije civilnog društva.

7. oktobar 2011.

   Mr. sc. Fatmir Alispahić