A+ A A-

Posjeta visoke delegacije Malezije IZ u BiH

Visoka delegacija Malezije predvođena muftijom Federalne teritorije i predsjednikom Upravnog odbora Centra za prikupljanje zekata boravi u višednevnoj posjeti Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Cilj posjete delegacije Malezije, koju čine muftija malezijske Federalne teritorije Dato Wan Zahidi, predsjednik Upravnog odbora Centra za prikupljanje zekata Dato Mustafa Abdurahman, izvršni direktor Islamskog vijeća Federalne teritorije dr. Muhamed Jamin, generalni direktor Centra za prikupljanje zekata Mohd Hadži Rais i šef Ureda za međunarodne odnose Centra za prikupljanje zekata Amran Hazali, je upoznavanje sa radom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno aktivnostima Ureda za zekat, razmjena iskustava u području prikupljanja zekata i distribucije prikupljenih sredstava, saradnja u području edukacije i stručnog usavršavanja.

IMG_6887

Gosti iz Malezije susreli su se sa rukovodiocima službi Rijaseta Islamske zajednice i imamima i tom prilikom su prezentirali malezijska iskustva u uspostavljanju i razvoju Centra za prikupljanje zekata, koji se smatra jednim od najnaprednijih i najorganiziranijih u islamskom svijetu. Menadžment Centra za prikupljanje zekata je podsjetio da su prije 20 godina krenuli u projekat razvoja Centra i postigli su veoma zapažene rezultate, pri tom oslanjajući se na jačanje profesionalnosti u pružanju usluga, zatim odgovornost, informatičku opremljenost i unapređenje radne kulture, što je potvrđeno i dobijanjem ISO standarda za kvalitetu upravljanja. Također, malezijski Centar za prikupljanje zekata ponovio je spremnost da svoja iskustva stavi na raspolaganje Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i Uredu za zekat, kao i spremnost za edukaciju kadra i održavanje različitih vrsta profesionalnih treninga.

IMG_6894

Muftija vojni Ismail ef. Smajilović poželio je dobrodošlicu gostima iz Malezije, upoznao ih sa organizacijom i radom Islamske zajednice i naglasio važnim razvijanje saradnje između Islamske zajednice i srodnih malezijskih institucija.

Visoka delegacija Malezije posjetila je Gazi Husrev-begovu medresu, Fakultet islamskih nauka, a u nastavku svoga boravka u BiH posjetit će i druge institucije Islamske zajednice, saopćeno je iz Službe za odnese s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

IMG_6885