A+ A A-

Titova ulica protivna ljudskom dostojanstvu

ljubljanaSlovenski ustavni sud poništio je odluku ljubljanskoga gradskog vijeća iz juna 2009. godine o imenovanju jedne nove ulice u tom gradu Titovom cestom.

"Činjenica da je J.B. Tito bio doživotni predsjednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizira nekadašnji totalitarni režim. Ponovno imenovanje jedne ulice po njemu kao simbolu jugoslavenskoga komunističkog režima zato se objektivno može shvatiti kao priznanje nekadašnjem nedemokratskom režimu", naveli su ustavne sudije.

U saopćenju za javnost slovenskog ustavnog suda u utorak navodi se da je ta odluka donesena jednoglasno, te da je davanje imena ulicama ili trgovima u Sloveniji koja je već 18 godina samostalna država po nositeljima nedemokratskog režima iz bivše SFRJ u suprotnosti s načelom ljudskog dostojanstva koje je ugrađeno u slovenski ustav.

Budući da je ulica po Titu imenovana nakon osamostaljenja Slovenije, to se ne može tumačiti poštovanjem historijske tradicije, objasnili su ustavne sudije. I neki drugi slovenski gradovi imaju naime ulice ili trgove nazvane po Titu, ali još iz razdoblja Jugoslavije, a nazivi u međuvremenu nisu mijenjani.

Odluku o imenovanju ulice po Titu, za što se najviše zauzimao gradonačelnik Zoran Jankovič, ljubljansko gradsko vijeće donijelo je u julu 2009. godine, s tumačenjem da je Tito i dio slovenske historije, te da je u Ljubljani već postojala Titova cesta koja je preimenovana nakon osamostaljenja.

Ustavni sud svoju odluku kojom je poništio imenovanje nove ulice po Titu donio je na traženje jedne izvanparlamentarne stranke, koja je ustavnim sudijama predložila da ispitaju ustavnost odluke ljubljanskih gradskih vlasti, navodeći da je Tito bio čelnik u nedemokratskom režimu i da imenovanje ulice po njemu vrijeđa žrtve toga režima.

(FENA)