Promo banner

A+ A A-

Hadžijska dova u Prnjavoru

Gradska džamija u Prnjavoru u subotu 01. oktobra 2011. godine, poslije podne namaza, je bila pretjesna da prihvati sve one koji su željeli prisustvovati hadžijskoj dovi prnjavorskim hadžijama.

Ove godine na hadž iz Prnjavora idu hadži Fikret ef. Čelenka, glavni imam, kao vodič i bedel za svoju majku Hatidžu,  zatim njegova hanuma hadži Merima, kao bedel za rahmetli Iriškić Nadžidu i Ćajić Senad.

ikrar-dova-prnjavor-2011-1

Tradicija je u Prnjavoru da se prvo u kućama hadžija prouči ašere i da se hadžije iz svojih kuća do džamije prate tekbirima, tako je bilo i ove godine, kada su prnjavorski imami zajedno sa muftijom banjalučkim Edhem efendijom i ostalim gostima otišli do hadžijskih kuća i iz njih prnjavorskim ulicama dopratili hadžije u gradsku džamiju u Prnjavoru.

Nakon klanjanja podne namaza glavni imam Fikret efendija poselamio je prisutne i zaželio im dobrodošlicu. Posebne selame je uputio Muftiji banjalučkom Edhem ef. Čamdžiću, njegovom zamjeniku hadži Ermin ef. Vučkiću, zatim delegaciji Mešihata IZ u Hrvatskoj na čelu sa dr. Azizom Hasanovićem, zajedno sa njim su bili još i Mevludin Arslani, ravnatelj islamske gimnazije u Zagrebu, Mirza Šabić, član Mešihata i Mirsad Srebreniković.

Glavni imam je takođe posebnu dobrodošlicu zaželio generalnom sekretaru IZ u BiH Muhamed ef. Salkiću i Rasim ef. Kadriću, te glavnim imamima medžlisa  Kiseljak, Bosanski Brod, kao i imamima iz Dervente, Banja Luke i Kiseljaka, ali i svim prisutnim u gradskoj džamiji.

Poslije proučenog ašereta prisutnima se obratio Muftija banjalučki koji nije mogao sakriti svoju radost što prisustvuje ovom svečanom činu  i u svome obraćanju je čestitao hadži Senadu Ćajiću, zatim Iriškić Lokmanu predsjedniku Medžlisa Prnjavor i saborniku u Saboru IZ, koji je prije tri godine poslao bedela za svoga rahmetli babu, evo sada šalje Merima hanumu kao bedela za svoju rahmetli majku. Muftija je takođe čestitao i glavnom imamu Fikret ef. Čelenki koji ove godine ide na hadž kao vodič i bedel za svoju majku Hatidžu. U svome obraćanju Muftija je istakao i čestitost i upornost u radu Fikret efendije i njegov doprinos u radu ne samo Medžlisa IZ Prnjavor, nego i Banjalučkog muftijstva. Takođe je zahvalio generalnom sekretaru Muhamed ef. Salkiću i Rijasetu, kao i delegaciji iz Hrvatske na pomoći koju pružaju Muftijstvu banjalučkom.

ikrar-dova-prnjavor-2011-2

Poslije proučenih nekoliko ilahija i ašereta prisutnima se obratio dr. Aziz Hasanović, koji je takođe čestitao hadžijama i govorio o važnosti hadža, osjećajima hadžija koje dožive boraveći na časnim mjestima i o čistoći koju dožive zikreći i gledajući u Kur'an i Kabu.

Muhamed ef. Salkić u svom obraćanju je prvo čestitao, u svoje ime i u ime Rijaseta IZ,  prnjavorskim hadžijama, ali i Medžlisu IZ Prnjavor na ostvarenim rezultatima u radu kada su u pitanju mekteb, zekat i sadekatul-vitr i ostale aktivnosti koje provodi ovaj medžlis.

Ono što je posebno dojmilo Muhamed efendiju je odnos prema roditeljima u ovom slučaju, jer rahmetli majka od hadži Senada je imala nijjet zajedno sa njim ići na hadž, ali ju je smrt pretekla, zatim Lokman šalje bedela za svoju majku Nadžidu i Fikret efendija je takođe bedel za svoju majku Hatidžu, što je za svaku pohvalu, jer svi mi imamo dužnost i obavezu prema svojim roditeljima, a evo ovo je primjer da se te obaveze i izvršavaju- reče Muhamed efendija, koji je takođe podsjetio sve prisutne da smo dužni obaviti hadž dok nam se ukaže prilika bez obzira koliko godina imali.

Na kraju je dovu  proučio Muftija banjalučki, nakon koje je u haremu džamije serviran ručak za sve prisutne, a kojeg su pripremili prnjavorske hadžije.

Molimo Allaha dž. š. da im hadž bude mebrur. 

Nijaz Duzan