A+ A A-

Anketomanija vjeronaukofobije

Analiza svih 15 anketa o vjeronauci pokrenutih na web portalima u bih u periodu od 9. maja do 7. juna 2011. godine povodom odluke ministra obrazovanja kantona sarajevo da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u opći prosjek ocjena učenika 

PIŠE: Samir Dedić 

UVOD ili: ZAŠTO ANKETOMANIJA? 

Neposredno nakon što je ministar obrazovanja Kantona Sarajevo učinio orvelovski korak i pokušao ukinuti „diskriminaciju" u obrazovanju, na raznim portalima su počele nicati ankete o vjeronauci kao gljive poslije kiše. Bilo je tu svega: različite forme, pitanja interesi, namjere, ciljevi, različiti načini monitoringa (prikaza rezultata u javnsoti). Jednostavno kazano, u javnost se plasiralo sve i svašta. Ovdje govorimo samo o anketema o vjeronauci. Neki su i ranije na svojim portalima postavljali slična pitanja - to im je bila generalna proba za predstvau koju im je ovaj put priredio Emir Suljagić, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo. 

anketofobija-01

Ministar Emir Suljagić je bez konsultovanja vjerskih zajednica i
kršeći zakonske odredbe pokušao mijenjati status vjeronauke!

U nepunih mjesec dana, od 9. maja do 7. juna 2011. godine otvoreno je ukupno 14 anketa o vjeronauci na internet-portalima. Smatramo da nećemo pretjerati ako kažemo da je to najbrža i najobimnija ANKETOMANIJA u historiji bh. Interneta! Svoje drugo poluvrijeme 'anketomanija' je doživejla početkom ove školske godine na Pink BH web-portalu, od 9.do15. septembra 2011. godine! Prema tome, od ukupno 15 anketa, do trenutka pisanja ovog rada, 14 ih je zatvoreno. Smatramo da je to sasvim dovoljan uzorak na osnovu kojega možemo izvući određene zaključke. 

U ovome radu ćemo dati kraći prikaz svake od 15 anketa, i na taj način se osvrnuti na one zanimljivije strane nekih od anketa. Svaka od anketa ima i screen-shot  prikaz kao dokaz, na čemu se zahvaljujemo Udruženju vjeroučitelja TK. Inače, Sektor za istraživanje javnog mnijenja UVTK je prateći sva dešavanja u vezi slučaja Suljagić protiv vjeronauke izdao i dva saopćenja za javnost povodom završetka i rezultata pojedinih anketa.[1] 

ANALIZA ANKETA HRONOLOŠKIM REDOSLIJEDOM (PREMA DATUMU OBJAVLJIVANJA ANKETE NA PORTALU): 

1. Depo.ba 

Depo-ova anketa je prva objavljena i jedna je od najtendencioznijih anketa. To su primijetili i članovi UVTK te su to i istakli u svome saopćenju. 

Naime, anketno pitanje je glasilo: Vjeronauka treba biti: 1. obavezan predmet u osnovnim školama, 2. fakultativan predmet u osnovnim školama, 3. uopće joj nije mjesto u školama i 4. ne zanima me. 

anketofobija-02

Rezultati prve ankete otvorene na Depo-portalu. Izvor: www.depo.ba 

Prema Udruženju vjeroučitelja TK, s čijim stavom se u potpunosti slažemo, anketa je tendenciozno postavljenja iz najmanje tri razloga:

U anketi nije ostavljena opcija glasanja za vjeronauku kao izborno-obavezujući predmet  što ona u suštini i jeste, i jedino kao izborna (uz alternativu) i postoji! Anketa nije postavljena na način da ispita stav građana da li ocjena treba ulaziti u prosjek ocjena učenika ili ne, već da li vjeronauka uopće treba ili ne! Ko bolje pogleda pitanja u anketi, uočit će prikrivenu nakanu ministra o postepenom ukidanju vjeronauke, što su mnogi odmah uočili!

Skriven je prikaz ukupnog broja glasova kako se ne bi vidjela masovnost odziva glasača, preciznije - masovnost podrške vjeronauci!

Ipak, i pored gore spomentuih nastojanja, 89% glasača je podržalo vjeronauku, od čega njih apsolutna većina od 87% je podržalo vjeronauku kao obavezan predmet! 

2. Akos.ba 

Anketa Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS), što je lahko uočiti prema izboru postavljenih odgovora na anketno pitanje, spada u grupu rijetkih anketa 'pro'vjeronauke, tj. za vjeronauku. Pitanje je glasilo: Kakav bi trebao biti status vjeronauke u školama?

Većina glasača (134 ili 50.2%) je odgovorila da bi vjeronauka trebala biti obavezan predmet u školama.

Ovdje čudi stav pokretača ankete (čija je želja bila pozitivna promocija vjeronauke, u to nema sumnje) da nude izbor vjeronauke kao obaveznog predmeta. To je u najmanju ruku kontraproduktivno u nedostatku mogućnosti pojašnjenja u anketi ili uz nju, šta ta obaveznost podrazumijeva? Poznata je pozitivna evropska, tako i naša bosanska praksa prisustva jedne konfesionalne vjeronauke uz druge konfesionalne vjeronauke, ali isto tako i uz drugi opće-odgojni alternativni predmet koji se nudi kao alternativa onima koji ne žele vjeronauku ili koji su čak prema opredjeljenju njihovih roditelja ateisti, ili agnostici. Na kraju, i kur'anski stav da nema nagonjenja u vjeru je očit po tome pitanju. Prema tome, duboko smo uvjereni da je najispravniji put jačanja uloge vjerske edukacije u školama nastavak trasiranja puta vjeronauke kao izborno-obavezujućeg predmeta uz alternativni predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauku. 

3. Futura.ba 

Udruženje Futura iz Mostara, za razliku od svih ovdje spomenutih portala, je stari majstor po pitanju testiranja vjeronauke i svega što uz to ide. Naime, Udruga za unapređenje kvalitete življenja Futura iz Mostara je na svojoj web-stranici futura.ba već ranije, u periodu maj 2010.- februar 2011. godine, sprovodila anketu na pitanje: Podržavate li nastavu vjeronauka u javnim školama? Na ovo pitanje je glasalo preko hiljadu posjetilaca. Nakon što je vjeronauku podržalo preko 80% posjetilaca, anketa je po hitnom postupku brisana sa spomenute web-stranice! Ipak, nisu uklonjeni svi ‘dokazi'! O tome smo pisali u Preporodu (od 1. april 2011., str. 50) nakon čega je uredništvo vratilo rezultate ankete na portal. 

anketofobija-03

Udruženje Futura iz Mostara po drugi put ispituje stav građana o vjeronauci. Izvor: www.futura.ba 

I pored toga, ovo udruženje je nastojalo da u revanšu ostvari malo povoljniji procenat, barem smo takvog dojma, što im naravno nije pošlo za rukom!?

Na pitanje - Smatrate li da se ocjena iz vjeronauka treba ubrajati u opći prosjek učenika?- čak je 86% glasača podržalo vjeronauku!

Ovo je ujedno anketa, ne računajući još uvijek aktivnu anketu na portalu tuzlarije.net, koja je najduže trajala - ukupno 73 dana! 

4. Tacno.net 

Administratori ovog portala su, možda ne nadajući se nekoj posjeti koju obično i nemaju, postavili jedno veoma tendenciozno pitanje - Podržavate li odluku ministra Suljagića da se suprostavi ultimatumu vjerskih zajednica u BiH? - na koje je uobičajeno bilo moguće odgovoriti sa: DA; NE i NE ZANIMA ME. 

anketofobija-04

Nebuloza o rušenju sekularizma u BiH. Izvor: www.tacno.net

Prema podacima Sektora za istraživanje javnog mnijenja Udruženja vjeroučitelja Tuzlanskog kantona, nakon što je navečer 7. juna rezultat izjednačen i kada su glasači koji podržavaju vjeronauku prešli u vodstvo, administrator portala je potpuno izmijenio anketno pitanje i time ‘utrku' počeo iznova. Sada je pitanje glasilo: Smatrate li da se treba oduprijeti pozivu vjerskih vođa za rušenje sekularizma? Uočljivo je da su poslije samo glasali uglavnom oni koji su, kao i administrator, bili indoktrinirani idejom borbe protiv ‘teokratije'! Zbog svega navedenog, ova je anketa kao i njeni ‘rezultati' od svih 14 analiziranih, najIRELEVANTNIJA, ali smo je ubacili u našu analizu samo iz razloga cjelovitosti obrade ove tematike! 

5. Sarajevo-x.com 

Ovo je anketa sa najvećim brojem glasača. Ako je vjerovati brojaču portala, čak je 20.737 posjetilaca glasalo u anketi. Ipak, kad se uzme u obzir da je anketa bila otvorena svega 17 dana (od 16. maja do 2. juna), to ispadne da je dnevno u ovoj anketi učešće uzelo oko 1.220 posjetilaca portala. Za bosanke uvjete posjećenesti web-sajtova ovo ispadne odličan rezultat?! Osim toga, ako se uzme i činjenica da je ovo jedina od 14 anketa koja je pokazala negativan odnos podrške vjeronauci od 53%, to opravdano budi sumnju u autentičnost dobivenih rezultata! 

6. Gorazdeonline.com 

Najkreće od svih, ova anketa je trajala svega 9 dana i imala je veoma mali broj glasača - svega 371. Podršku vjeronuaci je dalo tačno dvije trećine glasača, tj. 67,7% njih.

S našeg ugla promatranja, ova anketa je krenula u jednom potenciranom smjeru širenja „orwelovskog virusa" po dijelu Federacije BiH gdje su Bošnjaci većina, preciznije u kantone sa bošnjačkom većinom. To je, dakle, očita namjera unošenja nemira među vjernike na prostorima države gdje je islamska vjeronauka dominantan predmet kada se tiče vjerskog obrazovanja u školama. Pitanje je glasilo: Mislite li da vjeronauka treba ulaziti u prosjek ocjena i u BPK kantonu? 

7. Rijaset.ba  

anketofobija-04

Javnost je podržala reakciju Islamske zajednice protiv nezakonite odluke ministra Suljagića. Izvor: www.rijaset.ba

Rijasetova anketa, podrazumijeva se, spada u onu grupu anketa koje su postavljene kao podrška vjerskom obrazovanju u javnim školama. Zanimljiva je po tome što, za razliku od ostalih, ispituje javno mnijenje u kojoj mjeri je reakcija Islamske zajednice na ministrov potez bila ispravna. Pitanje je precizno glasilo: Reakcija IZ na odluku ministra Suljagića je: a) pretjerana; b) primjerena; c) slaba i d) bespotrebna.

Očekivano, većina posjetilaca portala je dala podršku Islamskoj zajednici u odbrani elementarnog ljudskog prava na ispovijedanje religijkog ubjeđenja u javnosti i na religijsko obrazovanje u javnim školama. Čak 60% posjetilaca u anketi je kazalo da je reakcija Islamske zajednice na ministrov potez bila primjerena, a svega njih 6% je stava da je reakcija bila bespotrebna! 

8. Tvsa.ba 

Ovo je anketa sa drugim najvećim brojem glasača, odmah poslije iste na portalu Sarajevo-x.com. Ipak, kad se uzme u obzir da je ona trajala osam dana duže, te da se radi o poznatom kantonalnom servisu - Televiziji Sarajevo, odziv na anketu je dosta realniji i očekivaniji. Međutim, ova anketa spada u grupu bespotrebno tendencioznih anketa. O ovome je Sektor za istraživanje javnog mnijenja Udruženja vjeroučitelja Tuzlanskog kantona izdao saopćenje za javnost gdje je detaljno analizirao o čemu se radi. Ukratko:

Na anketno pitanje - Da li podržavate opisno ocjenjivanje vjeronauke u školama Kantona Sarajevo? - ponuđeni su bili sljedeći odgovori: Da; Ne i Nemam stav. 

anketofobija-07

Veliko NE opisnoj ocjeni iz vjeronauke. Izvor: www.tvsa.ba 

Anketa je, prema stavu Udruženja vjeroučitelja TK, tendenciozno postavljenja iz sljedećeg razloga: 

Anketa nije postavljena na način da ispita stav građana da li ocjena treba ulaziti u prosjek ocjena učenika ili ne, što je bilo aktuelno pitanje tih dana u Sarajevu, već da li učenike iz vjeronauke uopće treba brojčano ocjenjivati, ili ne! Ko bolje pogleda pitanje u anketi, uočit će prikrivenu namjeru anketara o devalviranju statusa vjeronauke naspram drugih predmeta. I pored tih namjera, istraživanje portala kantonalne Televizije Sarajevo (www.tvsa.ba) je pokazalo sljedeće rezultate: Za uobičajeno brojčano ocjenjivanje iz vjeronauke je apsolutna većina glasača, čak njih 81%! Protiv ocjene iz vjeronauke (za opisno ocjenjivanje) je svega 19 % glasača, a zanemariv je broj 'neopredijeljnih' po ovome pitanju.

Napominjemo da je brojčano ocjenjivanje iz vjeronauke kod nas bila praksa i do sada, kao što je i praksa u svim evropskim zemljama. 

9. Prometej.ba 

Uz anketu na futura.ba, ovo je jedna od dvije ankete koje u pitanju ne ostavljaju mogućnost da posjetilac iste bude suzdržan, dakle nije ostavljena mogućnost odgovora ne znam ili slično. Na uobičajeno pitanje: Treba li predmet vjeronauk ulaziti u opći prosjek ocjena? - čak je 84,5% glasača izrazilo podršku vjeronauci! 

anketofobija-07

Apsolutna podrška vjeronuku. Izvor: www.prometej.ba 

10. Tuzlarije.net

Jedina anketa koja je još uvijek aktivna. Istina, i ona je imala zanimljivu putanju, odmah što je otvorena bila je predmet priloga na drugom Dnevniku FTV-a, zatim je uklonjenja mogućnost glasanja na početnoj stranici, a anketa ostala na svome matičnom podlinku. Još uvijek je aktivna, a nema je u popisu svih anketa ovog portala.

Njena zanimljivost je ta što je jedina koja uz anketu daje i objašnjenje o čemu se zapravo radi i zašto je anketa uopće pokrenuta. U tome tekstu, ona se naslanja na iste ankete u Sarajevu, potencira jednu anketu na kojoj je, kako se kaže, 'rezultat bio izjednačen', a onda (poput ankete koja ispituje stav građana u BPK Goražde) naglašava: Da vidimo kakvo je razmišljanje u Tuzli! 

anketofobija-08

Još uvijek aktivna anketa koja pokazuje stav uglavnom građana Tuzlanskog kantona. Izvor: www.tuzlarije.net 

Radi podsjećanja, u prilogu Dnevnika 2 Federalne televizije od 21. maja ove godine, navedena je ova anketa o vjeronauci koju je upravo taj dan pokrenuo portal i istaknuti su rezultati ankete na osnovu dotadašnjih 100-tinjak glasova posjetilaca portala. Podatak da je anketa postavljena u podne toga dana, a istu večer išao prilog o njoj u Dnevniku Federalne TV nedvojbeno budi sumnju kod objektivnih posmatrača u njenu objektivnost. Ipak, čak i ako su namjere uredništva bile korektne (jer je anketa odmah povučena sa početne stranice), nastojanje FTV-a za destrukcijom vjeronauke a podrškom ministru je već odavno bilo poznato. 

Ipak, i pored ovih otvorenih nastojanja FTV-a, trenutno na ovoj anketi vjeronauku podržava više od dvije trećine posjetilaca, tačnije njih 72% od ukupnog broja glasača! 

11. Krupljani.ba 

Kako su ankete na Gorazdeonline.com i Tuzlarije.net imale za cilj da ispitaju javno mnijenje po pitanju (ne)podrške vjeronauci u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, odnosno Tuzlanskom kantonu, tako je ova anketa namjeravala da ispita podršku istoj ponajprije u Unsko-sanskom kantonu, iako to ne naznačava u svome pitanju. Na taj način bi se, uz mnogobrojne ankete na portalima čija su uredništva sa sjedištem u Sarajevu, čačkanje u kantonima sa bošnjačkom većinom gotovo zaokružilo. Istini za volju, nedostajao je jedan portal koji se „brine" za vjeronuku u Ze-Do kantonu. Ali, ko zna... Možda se on pojavi u narednom ciklusu kvalifikacija.

Anketa je trajala ravno mjesec dana i jedina je koja je odmah po otvaranju ankete naglasila i kada će biti njen kraj, tj. zatvaranje iste. To je poštena borba. Na poznato pitanje: Treba li ocjena iz vjeronauke ulaziti u prosjek ocjena?, čak 81% glasača je podržalo vjeronauku kroz odgovor DA! 

anketofobija-09

Stav građana uglavnom Unsko-sanskog kantona. Izvor: www.krupljani.ba 

12. Abrasmedia.info 

Ova anketa spada u grupu rijetkih koja se nije vodila kovencionalnim pitanjem treba li vjeronauka ulaziti u prosjek ocjena, već je davala mogućnost glasačima da pokušaju prozrijeti kakva je bila namjera ministra kroz donošenje njegove kratkotrajne odluke!

Tako se učesnicima u anketi sugeriše da odgovore je li Ministar Emir Suljagić: a) pokušao izjednačiti prava učenika u kantonu; b) namjeravao izbaciti vjeronauku iz obrazovnog sistema; c) agresivni ateista; ili d) dirnuo u "osinje gnijezdo". 

Zadnja dva ponuđena odgovora, posebno ovaj da je ministar 'agresivni ateista', dovoljno govori o neozbiljnosti ove ankete i njenog administratora. Još jedna je stvar zanimljiva! Naime, administratori su nastojeći održati željeni rezultat ove zaista smiješne ankete i sami 'nabacili' kojih stotinjak glasova kada je zatrebalo. Prema podacima Sektora za istraživanje javnog mnijenja UVTK, svi koji su podrobno pratili glasanje na ovoj anketi mogli su najbolje u to da se uvjere 6. juna kada je zafalilo glasova za podršku ministru.

Anketa je trajala 22 dana, a rezultati su (baš kao i ponuđeni odgovori u anketi) sasvim irelevantni za bilo kakvu ozbiljnu analizu! 

13. Slobodnaevropa.org 

Pored Depoa koji se pita treba li vjeronauka u školama uopće, i ankete na portalu kantonalne TV Sarajevo koja zagovara opisno ocjenjivanje vjeronauke, anketa Radija Slobodna Evropa je premašila sve granice pristojnosti i poštovanja ljudskog dostojanstva. Administratori iste pokazuju toliku dozu bezobrazluka i drskosti i pitaju (uglavnom muslimane, to je općepoznato): Mislite li da vjeronauka treba biti tretirana isto kao i drugi predmeti u školama? I drugi prilozi njihovih novinara povodom ove teme, u njihovim informativnim i drugim emisijama su na istome fonu. Pozivali su oni, ili se pak pozivali na: raznorazne ekperte, sociologe religije i slično...

Ipak, podršku vjeronauci kroz ovako tendenciozno postavljenu anketu je iskazalo 60% glasača! 

14. Mm.co.ba 

I posljednja u nizu, pomalo zakašnjela anketa na ovu temu je anketa Mladih muslimana koja je postavljenja u vrijeme kada je afera ministar Suljagić protiv vjeronauke uveliko bila riješena, a ministar već podnio iznuđenu „ostavku".

U skladu sa tim i pitanje je bilo pomalo neuobičajeno i glasilo je: Ministar Emir Suljagić je instrukciju u vezi s ocjenjivanjem predmeta vjeronauka donio: a) po partijskoj (SDP-ovoj) direktivi; b) zbog ličnih ubjeđenja i odbojnosti prema vjeri općenito, a islamu posebno, i c) kako bi uklonio diskriminaciju među učenicima!

80% glasača smatra da je ministar instrukciju donio po partijskoj direktivi što bi moglo biti blizu istine, ako se zna da je partija ostala uz ministra (nije prihvatila ostavku) te da je vladajuća koalicija u Kantonu Sarajevo bila na teškom ispitu tih dana!

Anketa je trajala 21 dan a imala je najmanji broj glasača od svih anketa - svega 158! 

Drugo poluvrijeme 'anketomanije' na Pink BH web-portalu! 

15. pink.co.ba (9.-15. septembar 2011.) 

anketofobija-10

Tendenciozna anketa Zabranjenog foruma gdje nije ostavljena opcija podrške vjeronauci i u školi i kod kuće!? Izvor: www.pink.co.ba 

Nakon što je ovaj tekst prvobitno bio uređen i još 18. augusta ove godine proslijeđen uredniku IIN „Preprood" za objavljivanje koje to nisu objavile, u Kantonu Sarajevo se ponovo zahvaljujući neodgovornom ministru Suljagiću izdešavalo mnogo stvari; palo je novih odluka, bilo povlačenja već ranije donesenih, jedne su se ankete poništavale, a druge sprovodile i td. Naime, sve je to rezultiralo još jednom neodmjerenom, ishitrenom i zlonamjernom odlukom ministra o tome da učenici u sarajevskom kantonu mogu kao alternativu vjeronauci od sada nepohađati „ništa". 

Povodom toga na TV Pink BH je u četvrtak, 15. septembra, tema emisije Zabranjeni forum bila: "Vjeronauka se uči - u školi ili kod kuće?"
Na Pink BH web-portalu je radi toga odranije postavljena anketa koja je nudila opciju glasanja za vjeronauku ili u školi, ili kod kuće?! Anketa je trajala ukupno šest dana i na nju je glasalo preko 13 hiljada ljudi. Koliko su ovakve ankete provokativna zadiranja u temeljna ljudska prava govori i podatak da na ostale ankete Zabranjenog foruma u prosjeku glasa oko 700-800 posjetilaca

anketofobija-12

Ipak, preko 80% posjetilaca PINK-portala se izajsnilo da je vjeronauci, itekako, mejsto u školi! Izvor: www.pink.co.ba 

I na ovu anketu je (kao što se vidi na slici) za vjeronuaku glasalo preko 80% glasača, preciznije 81,5% glasača! Kao što je uobičajeno, i ova je anketa ponudila tendeciozno pitanje! Jednostavno, urednik emisije nije ostavio mogućnost glasačima da glasaju za vjeronuku i u školi i kod kuće. Ipak, najvjerovatnije upravo zbog toga su glasači, znajući šta se od njih želi, masovno glasali za opciju ZA vjeronauku u školi! Možda je zbog toga i urenik emisije veoma vješto i brzo prešao preko rezultata ankete!? 

ZAKLJUČAK ili: KAKO PROTIV VJERONAUKOFOBIJE? 

anketofobija-10

Reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, na obraćanju vjeroučiteljima: Plod vjeronauke će biti u narednih 50 godina u našem narodu, ako Bog da! 

Namjera ove analize je da podsjeti sve aktere, a i one koji su sa strane posmatrali događaje u Kantonu Sarajevo, kako su neiskrene namjere veoma opasne i kako se kao virus šire po organizmu i truju. Tih dana su dva široka bloka u javnosti iznoslia svoje argumente za i protiv. Nesumnjivo je jasno bilo da se jedan dio javnosti koji se možda i nesvjesno svrstao u jedan od ovih blokova, stavio na stranu koja je brutalno osula napade na vjeru općenito, a posebno na vjeronauku. To je bila jedna vrsta agresivne vjeronaukofobije. Jedan dio spomenutih portala je svojim anketama po svim svojim pristupima ovoj tematici to i sam nastojao plasirati obmanjujući na taj način javnost. Koji su mediji to činili, i sa kakvim žarom, njihovi konzumenti najbolje mogu ocijeniti, u stvari su već ocijenili te iskazali svoj stav naspram toga u anketi. Naša namjera nije bila presuđivati po tome pitanju, samo smo nastojali sve dostupne činjenice iznijeti u našoj analizi. Na kraju krajeva, jedan manji dio ovih portala je pionirski stao u odbranu ljudskog dostojanstva i prava na ispovijedanje religije i religijsko obrazovanje u javnim školama pod istim uvjetima kao i pravo na sve druge nastavne predmete kako zakon i nalaže. I oni su bili predmet naše analize! 

Radi podsjećanja ćemo naglasiti da je religijsko obrazovanje tekovina savremene Evrope i svijeta u cjelini, te volja apsolutne većine roditelja što je pronašlo i svoj izraz u dva usvojena zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine: Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH (usvojen 1. jula 2003. godine), kao i Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH (usvojen 9. marta 2004. godine).

Zato se uvijek iznova pitamo zašto je to informacija o vjeri manje bitna u odnosu na informaciju o nekoj drugoj oblasti - predmetu? 

Udarom na vjeronauku u KS su kršene odredbe spomenutih zakona, o čemu se tih dana nadugo i naširoko pisalo i na elektronskim medijima raspravljalo! Osim toga, ministar je odluku donio retroaktivno za cijelu školsku godinu, što je još jedan atak na zakonske odredbe što je potvrdilo i Ministarstvo pravde KS. 

Poznato je da su se vjeroučitelji aktivno uključili u aktuelna dešavanja svojim esejima i kolumnama na referentnom Rijasetovom web-portalu (www.rijaset.ba), te se osvrnuli na dešavanja u našem društvu. 

Kako je kršenje zakona bilo očito, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Mustafa ef. Cerić, je 25. maja upriličio susret sa vjeroučiteljima kako bi ih podržao i ohrabrio. Susret je održan na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a reisu-l-ulema je između ostalog rekao: „Ova kriza koja nas je zadesila zadnjih mjesec dana bila je korisna i poučna... jer ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaki čovjek ostavi svoj trag."

Reisu-l-ulema je izrazio zahvalnost svim vjeroučiteljima na dosadašnjem radu riječima: „Ja hoću sada, u svoje ime i u ime Islamske zajednice, da vam odam priznanje za ono što ste dosada uradili kao vjeroučitelji u afirmiranju islama, islamske kulture, islamske tradicije Bošnjaka u ovih zadnjih petnaestak godina. Zato želim da vam se zahvalim jer vi ste uradili jedan veliki posao."

Pri kraju svoga izlaganja, dr. Cerić je vjeroučiteljima naglasio sljedeće: „Prihvatite svoju ulogu kao misiju. Upamtite da nije dovoljno samo to da naučite ono što se predaje u školi, nego da pratite i šta se događa u društvu. Projekat vjeronauke je mnogo bitniji od nas samih. Od ovoga što vi sada radite, što vi sada posijete, plod će biti u narednih 50 godina u našem narodu ako Bog da." - rekao je on. 

Smatramo kako je ova poruka reisu-l-uleme i najbolji savjet vjeroučiteljima da se samo predanim i iscrpnim radom mogu i moraju boriti protiv prisutne vjeronaukofobije!



[1] Ova se saopćenja u integralnom obliku mogu pogledati na sljedećim adresama:

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11131&Itemid=301

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11252&Itemid=301